17 березня перед початком сесії Рівненської обласної ради відбулася вулична акція-перфоманс «Екскурсія в минуле від департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності». Основна мета заходу – привернути увагу та закликати депутатів облради не голосувати за проект рішення «Про Обласну програму енергоефективності на період до 2020 року». Ініціатор виступили Екоклуб за підтримки Громадянської мережі ОПОРА та Ради Реформ Рівного (об’єднання одинадцяти громадських організацій).

Згідно офіційної позиції, проект рішення «Про Обласну програму енергоефективності на період до 2020 року» за фактом є проектом рішення, який описує Положення про обласний конкурс проектів з енергоефективності. А також, згідно Постанови КМУ № 106 від 31 січня 2007 року «Про затвердження порядку розроблення та виконання державних цільових програм», у тексті оприлюдненої програми відсутні:

  • визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма;
  • аналіз причин виникнення проблеми та обґрунтування необхідності її розв’язання програмним методом;
  • визначення оптимального варіанта розв’язання проблеми на основі порівняльного аналізу можливих варіантів;
  • оцінка фінансових, матеріально-технічних, трудових ресурсів, необхідних для виконання програми;
  • очікувані результати виконання програми, визначення її ефективності.

«Представлена Програма не є Обласною програмою. Це Програма зі співфінансування заходів з енергоефективності в бюджетних закладах. Сама Програма, згідно чинного законодавства, має містити ряд офіційних ознак для того, щоб називатися обласною. Зокрема, вона має бути включена в усі сектори економіки, містити транспорт, промисловість та житло. А споживання в бюджетному секторі складає тільки 6 %», – акцентував експерт з енергоефективності, член ради Екоклубу.

Активісти виступили проти прийняття Програми, яка має діяти наступні 4-ри роки у такому вигляді. Вони закликали депутатів обласної ради не голосувати за проект рішення. А також рекомендували депутатам надіслати до Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності облдержадміністрації вимогу розробити якісну Програму з врахуванням вимог описаних у нормативних актах, що регламентують розробку таких Програм та вимог громадськості (коротка версія – http://ecoclubrivne.org/download/5549/; повна версія – https://goo.gl/P2OePt).

17 03 17 02

Під час сесії облради був представлений альтернативний проект рішення. Зокрема:

  • пропозиція ухвалити не Обласну програму енергоефективності, а Обласну програму співфінансування заходів з енергоефективності конкретно в бюджетних установах тільки на 2017 рік;
  • пропозиція проводити конкурс на відкритих засадах, щоб можна було прийти і подивитися;
  • пропозиція розробити якісну Програму на 2018-2025 рік з громадськістю, бізнесом і всіма зацікавленими сторонами.

У результаті третього голосування, депутати підтримали такий проект рішення.

«Важливо, що для розробки Обласної програми буде залучено представників громадськості, бізнесу та експертів з енергоефективності. Комплексний підхід повинен зробити Програму справді дієвою та ефективною», – прокоментувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія. 

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.