Спеціально для "Цензор реформ" підготував аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Денис Кравченко

Наприкінці січня Міністерство енергетики та вугільної промисловості опублікувало на сайті інформацію щодо технологічних витрат електроенергії (ТВЕ) на передачу електричними мережами. Громадянська мережа ОПОРА вирішила проаналізувати, про що свідчать ключові показники обленерго, оприлюднені міністерством.

У документі, який стосується 2016 року, відображено:

  • відпуск електричної енергії в мережу;
  • нормативні витрати;
  • понаднормативні витрати;
  • фактичні витрати електричної енергії за 2015 рік.

Нормативні технологічні витрати електричної енергії енергокомпанії закладають у тариф, який сплачують споживачі. Понаднормативні – це витрати, які підприємства не можуть закласти в тариф.

енергетика

енергетика

Фактичні витрати електричної енергії за 2016 рік складають 16626 млн кВт.год, або 11,74 % від загального відпуску електричної енергії, у 2015 році вони складали 11,5 %. Отже, рівень витрат зріс на 0,24 %.

Найбільшими українськими енергокомпаніями є НЕК "Укренерго" та всі обленерго. Витрати електричної енергії НЕК "Укренерго" у 2016 році відносно 2015 року зменшились на 0,33 %, а витрати всіх обленерго збільшились на 0,11 % у порівнянні із витратами 2015 року.

енергетика

Порівняємо відсоток витрат ТВЕ у 2016 та 2015 роках по всіх обленерго.

енергетика

Далі порівняємо фактичний відсоток витрат електричної енергії із нормативною та понаднормативною величиною по всіх обленерго.

енергетика

З одного боку, це добре, що у всіх обленерго, крім "Запоріжжяобленерго", фактичні витрати менші за нормативне значення. Але разом з тим витрати електроенергії по Україні зростають, порівняно з попереднім роком.

Постає питання щодо правильності розрахованого нормативного значення технологічних витрат, що закладаються у тариф для споживачів – як населення, так і підприємств.

Якщо нормативне значення завищене – це свідчить про те, що в енергокомпаній немає стимулу знижувати технологічні витрати. Адже норматив витрат електричної енергії компенсується із тарифу. Енергокомпаніям вигідно отримувати гроші через завищення нормативу витрат енергії, тобто споживач сплачує надлишкові кошти.

Натомість, якщо норматив буде відповідати обґрунтованому рівню, можна бути якісно оцінити роботу енергокомпаній, наприклад, виконання інвестиційних програм для зменшення технологічний витрат електричної енергії.

Тому Громадянська мережа ОПОРА наполягає на тому, що розрахунки нормативу ТВЕ мають бути публічними та повністю відкритими.

Наскільки інвестпрограми впливають на зменшення технологічних витрат?

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА раніше провела аналіз затверджених та виконаних інвестиційних програм у містах-партнерах Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні".

енергетика

Згідно постанови НКРЕКП, енергокомпанії самостійно визначають необхідні обсяги інвестицій, відповідно до економічної доцільності впровадження заходів інвестиційної програми. Один із основних економічних чинників доцільності впровадження ІП – зниження витрат електричної енергії. Тому що наразі тариф вираховується через "витрати плюс": чим вищі витрати – тим вищий тариф.

Інвестиційні програми та звіти щодо їхнього виконання повинні публікуватись на сайтах підприємств. Однак, проаналізувавши інвестпрограми підприємств у сфері електропостачання, ОПОРА виявила, що з 6 пунктів лише 2 містять відомості щодо зменшення витрат електричної енергії в результаті їхнього впровадження.

А отже, немає інформації, який ефект дасть реалізація інших заходів: економію при закупівлі електричної енергії у ДП "Енергоринок" чи збільшення корисного відпуску. У першому випадку мова йде про економію коштів, у другому – про отримання більшої їхньої кількості за рахунок збільшення обсягів продажу електричної енергії.

Відповідно до аналізу фактичного збільшення та зменшення технологічних витрат енергокомпаній, який провела Громадянська мережа ОПОРА, виявилось, що більшість підприємств, які не виконали інвестиційні програми, зменшили технологічні витрати.

Звідки ця невідповідність?

ОПОРА звернулася до НКРЕКП за додатковою інформацією. Виявилося, що дані щодо технологічних витрат електроенергії наведені в цілому по підприємству без розбиття відповідно до класів напруги.

Річ у тім, що кожне обленерго постачає електроенергію в різній кількості для першого (споживачі з рівнем напруги від 27,5 кВ) та другого (споживачі з рівнем напруги до 27,5 кВ) класів напруги. Грубо кажучи – для промисловості та населення.

Тобто у випадку, якщо промисловість стала споживати менше електричної енергії, а населення збільшило використання – технологічні витрати електричної енергії зростуть.

Саме тому наразі відсутня пряма залежність між виконанням ІП та рівнем ТВЕ в цілому по підприємству. І споживачі не бачать ефект від впровадження інвестиційних програм.

Щоб зрозуміти причини зростання технологічних витрат, потрібно мати дані щодо споживання електричної енергії по енергокомпаніям в розрізі класів напруги, а в інвестиційних програмах мають бути чітко прописані заходи зі зменшення витрат відповідно до кожного класу напруги.

Що для цього може зробити НКРЕКП?

ОПОРА рекомендує:

  1. Зробити публічними дані щодо споживання та технологічних витрат електричної енергії в розрізі класів напруги. Тоді громадськість дійсно зможе відстежувати ефективність запроваджених заходів інвестиційних програм.
  2. Запровадити розподіл заходів інвестиційної програми по зниженню технологічних витрат відповідно до класів напруги із зазначенням економічного ефекту від реалізації.
  3. Внести до інвестиційних програм як необхідний пункт "Запланований економічний ефект" щодо кожного заходу. Енергокомпанії повинні публічно звітувати не лише про фінансування інвестиційних програм, а також і про досягнутий ефекту від її втілення.
  4. Внести зміни до перевірки виконання інвестиційних програм енергокомпаніями, а саме щодо необхідності додатково перевіряти та відслідковувати ефект від впровадження заходів.

Виконання інвестиційної програми контролюється НКРЕКП шляхом аналізу звітів та проведенням планових та позапланових перевірок.

Як видно з аналізу ОПОРИ, не всі енергокомпанії виконали свої інвестиційні програми в повному обсязі. У результаті перевірок НКРЕКП запропонувала деяким з обленерго вилучити зі структури тарифу кошти за невиконання інвестпрограм.

енергетика

Що ж у підсумку?

Громадянська мережа ОПОРА переконана, що цього можна досягнути, якщо заходи інвестиційних програм будуть детально розписані із зазначенням економічного ефекту від реалізації. Як наслідок – якісне впровадження інвестиційних програм дозволить зменшити економічне навантаження на тариф.

Публічний контроль за фактичним виконанням інвестиційних програм та досягнутими якісним показниками дозволить споживачу чітко розуміти, за що він платить гроші.