Перейти до інфографіки

На виборах  депутатів обласних рад кандидатами стали 16 голів обласних державних адміністрацій (Вінницька, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Рівненська,  Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська,   Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська , Волинська, Львівська, Київська). Усі голови облдержадміністрацій були висунуті кандидатами в депутати обласних рад місцевими організаціями політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

В усіх регіонах, де відбуваються вибори обласних рад (за виключенням Донецької та Луганської області),  у депутати обласних рад балотується 37 перших заступників та заступників голів облдержадміністрацій. 

31 посадовець цього рівня  (з 37 ) висувався місцевими організаціями політичних партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Певний рекорд участі заступників голів облдержадміністрацій у виборах поставлено на Харківщині. В цьому регіоні від місцевої організації партії  «Блок Петра Порошенка «Солідарність» в депутати Харківської обласної ради балотується 6 заступників голови облдержадміністрації.

На виборах депутатів обласних рад в усіх регіонах  кандидатами стали 114 голів райдержадміністрацій, що складає  24% від загальної кількості голів райдержадміністрацій в України[1]. (462 РДА в районах, 10 РДА в м. Києві, за винятком окремих районів Донеччини і Луганщини, територій АР Крим та м. Севастополь). 

110 з 114 голів райдержадміністрацій були висунуті кандидатами в депутати обласних рад місцевими організаціями партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Депутатами обласних рад мають намір стати 40 перших заступників та заступників голів райдержадміністрацій.  При цьому, 18 з 40 посадовців цього рівня були висунуті місцевими організаціями партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», 7-ВО «Батьківщина», 5-ВО «Свобода» , а також деякими іншими партіями.

Враховуючи негативний досвід місцевих виборів 2010 р. та  парламентських виборів 2012 р., органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані в межах цієї виборчої кампанії продемонструвати якісно новий підхід до гарантування власної  політичної неупередженості та об’єктивності.

Масова участь посадовців місцевих органів виконавчої влади у виборах вимагатиме від них чіткого розмежування поточної службової діяльності  та передвиборчої активності.  У той же час, принципово важливо не допустити фактичне суміщення кандидатом-посадовцем двох цих сфер діяльності, що де-факто призведе до використання  ресурсів органів влади та бюджетних коштів у політичних інтересах.

ОПОРА закликає цих  учасників виборів оголосити про перебування у відпустці на період проведення передвиборної агітації.  Не дивлячись на відсутність в Законі України «Про місцеві вибори» вимоги до кандидатів-посадовців  щодо відпустки,   кандидати-посадовці мають проявити власну ініціативу із метою уникнення ризиків зловживання адміністративними ресурсам та підвищення довіри до інституту виборців в цілому. У той же час, Президент України та Уряд, враховуючи їх попередні заяви щодо надання  гарантій законності виборчого процесу, мають проявити дієву реакцію на потенційні випадки зловживань з боку  посадовців-кандидатів.


[1] (462 РДА в районах, 10 РДА в м. Києві)

Інфографіка