Резюме

24 грудня 2017 року виборчий процес відбувається у 51 об’єднаній територіальній громаді, з яких 5 є міськими громадами, 30 – сільськими, 16 – селищними.  У 17 областях України вибори відбуваються хоча б в одній територіальній громаді, при цьому найбільша кількість виборчих процесів відбувається у Миколаївській (7), Полтавській (7), Хмельницькій (6) областях.

Спостерігачі ОПОРИ забезпечують незалежне і позапартійне спостереження на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 24 грудня 2017 року, за виключенням виборчих процесів у Київській та Хмельницькій областях.  ОПОРА здійснила спостереження за ключовими етапами виборчого процесу до дня голосування, попередні висновки якого відображені у цьому звіті.

За висновками ОПОРИ, процес адміністрування виборчого процесу супроводжувався традиційними для місцевих виборів в Україні проблемами, включаючи процедурні порушення з боку виборчих комісій, недостатню укомплектованість ДВК, недотримання законодавчо обумовлених строків здійснення виборчих процедур.  Ці виклики у адмініструванні виборів зберігають свою актуальність, але більшість ТВК і ДВК здатні належним чином забезпечити  проведення голосування 24 грудня 2017 року.  На рівні ТВК найбільше представництво мають місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та «Народного фронту» (кожна з партій – більше 18% усіх посад у складі цих комісій). ВО «Батьківщина» отримала 17% усіх посад у складі ТВК. Натомість серед парламентських партій, які мають переваги під час утворення ТВК, Об’єднання «Самопоміч» та «Опозиційний блок» мають найменший рівень представництва у складі виборчих комісій відповідного рівня.  Ці дві політичні сили не представлені жодною особою у 45% ТВК, охоплених спостереженням ОПОРИ. Показники представництва місцевих організацій парламентських політичних партій у складі ТВК засвідчують рівень їхньої зацікавленості впливати на процес організацій виборів. Найвищий рівень представництва у складі ТВК серед позапарламентських політичних сил мають місцеві організації Аграрної партії України, «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» і партії «Наш край». 

Під час формування ДВК на перших місцевих виборах 24 грудня суб’єкти виборчого процесу не повною мірою скористалися можливістю подати власні кандидатури до їхнього складу. За попередньою інформацією, 25% ДВК були сформовані із залученням подань від голів ТВК, оскільки суб’єкти виборчого процесу не подали достатньої кількості кандидатур, а у окремих випадках укомплектування складу ДВК було критично складною проблемою.

За даними ОПОРИ, які зібрані безпосередньо на рівні ТВК, найбільшу кількість кандидатів на виборах голів ОТГ серед політичних партій висунули місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», натомість у одномандатних виборчих округах на виборах депутатів сільських та селищних громад найбільшу кількість кандидатів висунули місцеві організації ВО «Батьківщина». Незважаючи на те, що серед кандидатів на посади голів ОТГ все ще переважають кандидати-самовисуванці, політичні партії мають значну перевагу за кількістю кандидатів у депутати місцевих рад. Здатність місцевих організацій політичних партій висунути велику кількість кандидатів у одномандатних округах на виборах до сільських та селищних рад засвідчує їхню зростаючу зацікавленість у локальних виборчих кампаніях.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували і належним чином верифікували 27 порушень виборчого законодавства, 13 з яких стосувалися розповсюдження агітаційних матеріалів без належних вихідних даних  або випадків використання кандидатами чорного піару чи поширення неправдивих відомостей. Зафіксовані і окремі випадки залучення державних службовців до перебігу агітаційної кампанії, які прямо чи опосередковано намагалися сприяти конкретному кандидату. Виявлені спостерігачами ОПОРИ  та іншими суб’єктами виборчого процесу порушення законодавства повинні стимулювати державні органи України забезпечити невідворотність покарання за виборчі злочини шляхом реформування законодавства та практик діяльності правоохоронних органів.

Процес реєстрації кандидатів на перших місцевих виборах супроводжувався неоднаковим застосуванням виборчого законодавства ТВК, що засвідчує необхідність подальшого удосконалення як Закону України «Про місцеві вибори», так і системи навчання членів виборчих комісій.  Критичною залишається ситуація у Таїровській селищній громаді Одеської області, де станом на момент оприлюднення звіту досі не вирішена проблема із реєстрацією кандидата на посаду селищного голови, висунутого місцевою організацією ВО «Батьківщина». Виборча комісія де-факто відмовилась виконати рішення суду щодо реєстрації кандидата, що потребує належного втручання ЦВК для забезпечення законності виборчого процесу та унеможливлення подальшої дестабілізації процесу підготовки до дня голосування.

ОПОРА відзначає, що політичні партії не повною мірою користуються наданими законодавством можливостями контролювати процес адміністрування виборів. Зокрема, у 64% громад ТВК не створили контрольні комісії щодо виготовлення виборчих бюлетенів у зв’язку із відсутністю відповідних подань  місцевих організацій парламентських політичних партій. На думку спостерігачів, така ситуація з використання контрольних механізмів є неприпустимою, оскільки процес виготовлення виборчих бюлетенів викликав серйозні нарікання з боку кандидатів протягом попередніх місцевих виборів 2015 – 2017 рр.

Утворення ТВК

Утворення ТВК та діяльність районних виборчих комісій

Відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» районні виборчі комісії, які діють на постійній основі, утворюють ТВК для перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах. Місцеві організації політичних партій мали можливість вносити не пізніш як за 45 днів до дня голосування кандидатури до складу ТВК, які утворюються у зв’язку із проведенням перших місцевих виборів (до 8 листопада включно). Натомість районні виборчі комісії зобов’язані утворити ТВК не пізніш як за 42 дні до дня голосування (до 11 листопада включно).

Подавати кандидатури до складу ТВК на перших місцевих виборах мали право лише два суб’єкти: 1) місцеві організації політичних партій, про утворення депутатської фракції яких було оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; 2) місцеві організації політичних партій, зареєстровані у відповідній адміністративно-територіальній одиниці. При цьому місцеві організації парламентських партій мали право подавати дві кандидатури до складу кожної ТВК, які у обов’язковому порядку включаються до складу новоутвореної комісії. Місцеві організації інших партій могли запропонувати лише одну кандидатуру, яка включається до складу ТВК без проведення жеребкування тільки у тому випадку, коли кількість подань від усіх суб’єктів подання є меншою 18 осіб. Таким чином місцеві організації парламентських політичних партій наділені правом подати 3 кандидатури, дві з яких є обов’язковими для включення до складу ТВК.

Законодавство передбачає, що ТВК може бути утворена у складі не менше 9 і не більше 18 осіб. На місцевих виборах нерідко політичні партії проявляють низьку зацікавленість брати участь у локальних виборчих кампаніях і не подають достатньої кількості кандидатур для утворення ТВК у мінімальному складі. У такому випадку голова районної виборчої комісії, яка утворює ТВК, має право подати кандидатури у кількості, яка є достатньою для утворення ТВК у мінімальному складі.

Подання кандидатур до ТВК місцевими організаціями політичних партій

ОПОРА здійснювала комплексний моніторинг процесу подання місцевими організаціями політичних партій кандидатур до складу ТВК на перших місцевих виборах і діяльності районних виборчих комісій з їхнього утворення у 38 (з 51) ОТГ.

Спостерігачі ОПОРИ звертали увагу на дотримання строків внесення подань до складу ТВК, які можуть порушуватися членами виборчих комісій та представниками місцевих організацій політичних партій з метою отримання неконкурентних переваг в складі комісій. За інформацією ОПОРИ, на перших виборах у об’єднаних територіальних громадах районні виборчі комісії дотримувалися строків внесення подань місцевими організаціями політичних партій до складу ТВК, не створюючи незаконних преференцій для окремих суб’єктів виборчого процесу.

До 38 ТВК, які охоплені спостереженням ОПОРИ на цьому етапі виборчого процесу, усі місцеві організації політичних партій подали 582 кандидатури, з яких майже 80% були запропоновані осередками парламентських політичних партій (дані з окремих ТВК можуть бути уточнені).

Серед місцевих організацій парламентських партій найбільшу кількість кандидатур до складу ТВК на перших місцевих виборах запропонували осередки партій «Народний фронт» (102) та ВО «Батьківщина» (102), які фактично поділяють лідерство за активністю внесення пропозицій до виборчих комісій із «Блоком Петра Порошенка» (101). Дві останні політичні сили скористалися правом подати кандидатури майже до усіх 38 ТВК, моніторинг яких забезпечили спостерігачі ОПОРИ (за винятком Казанківської селищної виборчої комісії Миколаївської обл. та Мологівської сільської виборчої комісії Одеської обл. відповідно). Тоді як «Народний фронт» подав свої кандидатури до усіх без виключення ТВК, які моніторила ОПОРА.

Якщо порівнювати між собою активність місцевих організацій усіх партій, які представлені у парламенті, то Об’єднання «Самопоміч» та «Опозиційний блок» внесли найменшу кількість кандидатур (44 та 42 відповідно). Місцеві осередки Радикальної партії Олега Ляшка запропонували до складу усіх 38 ТВК – 77 кандидатур.

Місцеві організації партії «Опозиційний блок», за підрахунками ОПОРИ, не подали жодної кандидатури до складу майже половини усіх ТВК (47%), які були утворені на цих перших місцевих виборах і підлягали моніторингу. Тоді як Об’єднання «Самопоміч» не подало своїх кандидатур до 42% ТВК. Відповідний показник місцевих організацій Радикальної партії Олега Ляшка становить 8%.

Місцеві організації Аграрної партії, «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» та «Наш край», якщо їх порівнювати із іншими позапарламентськими партіями, найбільш активно вносили кандидатури до складу ТВК на перших місцевих виборах 24 грудня 2017 року (30, 25 і 21 кандидатура відповідно). Натомість місцеві організації партії ВО «Свобода» запропонували лише 8 кандидатур до усіх ТВК, а решта партій – ще менше.

Законом України «Про місцеві вибори» передбачена можливість відхилення кандидатур, поданих місцевими організаціями політичних партій під час утворення ТВК, у разі порушення вимог до членів виборчих комісій та супровідних документів, які подаються місцевими організаціями партій (стаття 21, частина друга – одинадцята статті 22 Закону). Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували частих випадків відхилення кандидатур до складу ТВК, що свідчить про належну підготовку місцевими організаціями політичних партій відповідних подань і документації й відсутність спроб обмежити реалізацію пасивного виборчого права.

За даними ОПОРИ, до усіх ТВК охоплених моніторингом, місцевими організаціями політичних партій було подано достатню кількість кандидатур для їх утворення у мінімальному складі (9 осіб).

За даними ОПОРИ, лише до 4 з 38 ТВК, які були охоплені спостереженням, усі місцеві організації політичних партій разом запропонували кандидатури у кількості, яка перевищувала максимальний склад ТВК. Нагадаємо, що жеребкування проводиться лише в разі, якщо кількість внесених кандидатур є більшою, ніж кількість вакантних місць у ТВК, щодо заповнення яких проводиться жеребкування (із врахуванням обов’язкового включення до складу комісії не більше 2 кандидатур від місцевих організацій парламентських партій). Спостерігачі ОПОРИ, аналізуючи проведення засідань щодо жеребкування кандидатур до складу ТВК та їх утворення, не виявили масових порушень виборчих процедур або конфліктів між виборчими комісіями та місцевими організаціями політичних партій.

Кількісний склад та структура представництва ТВК

71% ТВК, утворених для організації і проведення перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах, включають від 9 до 17 осіб. Максимальний склад зафіксовано у 29% ТВК (18 осіб включено до складу 11 з 38 ТВК), що засвідчує наявність зацікавленості політичних партій, їхніх місцевих організацій у формуванні збалансованого складу виборчих комісій на відповідних місцевих виборах та взаємному контролі. Комісій утворених в мінімальному складі виявлено не було.

Кількісний склад ТВК на перших місцевих виборах 24 грудня 2017 року

Кількість членів Кількість ТВК з відповідною кількістю членів
9 0
18 11
від 10 і до 17 27
Усього 38

На перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 24 грудня 2017 року найбільшу кількість представників у ТВК отримали місцеві організації політичних партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Народний фронт». Ці політичні сили мають більше 18% усіх посад у ТВК. 17% посад в ТВК отримала ВО «Батьківщина». Ці три партії не представлені лише в окремих виборчих комісіях: «Народний фронт» – в одній, «БПП» «Солідарність» – в двох і «Батьківщина» – у трьох ТВК. Серед парламентських політичних партій найменшу кількість членів ТВК (7%) мають Об’єднання «Самопоміч» та «Опозиційний блок», при цьому дані політичні сили не представлені жодною особою у більше ніж 45% ТВК (враховуючи можливість внесення декількох кандидатур до однієї ТВК і відсутності кандидатур до іншої). Серед місцевих організацій партій, які не мають фракції у поточному скликанні Верховної Ради України, найвищий рівень представництва отримали Аграрна партія України, «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» і «Наш край».

Одночасно з формуванням складу ТВК районні виборчі комісії призначали голову, заступника голови, секретаря відповідної виборчої комісії. Законодавство встановлює лише одну вимогу щодо визначення керівного складу ТВК – посади голови, заступника голови та секретаря комісії повинні представляти різних суб’єктів подання (місцевих організацій політичних партій).

Найбільшу кількість керівних посад у складі ТВК отримали місцеві організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 24, при цьому 10 з них є посадами голів ТВК. Ця політична сила, за даними спостерігачів, отримала 26% посад голів ТВК на перших місцевих виборах. «Народний фронт» і ВО «Батьківщина» усього отримали по 22 керівних посади кожен, з яких 6 (16%) і 5 (13%) відповідно є посадами голів територіальних виборчих комісій. Незважаючи на те, що на місцевих виборах не встановлено вимоги забезпечити пропорційний розподіл керівних посад у складі різних ТВК, звертає на себе увагу той факт, що місцеві організації партій «Блок Петра Порошенка» мають фактично вдвічі більше посад голів ТВК, ніж ВО «Батьківщина». Ці політичні сили отримали приблизно рівну кількість членів ТВК на усіх перших виборах в об’єднаних територіальних громадах. Радикальна партія Олега Ляшка отримала 15 керівних посад в ТВК. Серед парламентських партій найменшу кількість керівних посад мають Об’єднання «Самопоміч» та «Опозиційний блок» (по 8). Тоді як місцеві організації політичних партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та Аграрної партії отримали по 10 посад. До того ж у партії «УКРОП» 4 особи є головами комісій.

Місцеві організації політичних партій з найбільшою кількістю керівних посад у складі ТВК на перших місцевих виборах 24 грудня 2017 року

Місцеві організації політичних партій Голова Усього керівних посад
Блок Петра Порошенка 10 24
ВО "Батьківщина" 5 22
Народний фронт 6 22
Радикальна партія Олега Ляшка 2 15
Аграрна партія України 1 10
УКРОП 4 10
Опозиційний блок 1 8
Об'єднання "Самопоміч" 3 8
Наш край 0 8
ВО "Свобода" 0 5
Партія "Відродження" 0 4

 

Реєстрація кандидатів

Реєстрація кандидатів на посади сільських/селищних голів

Громадянська мережа ОПОРА слідкувала за процесом реєстрації кандидатів у 30 (з 46) об’єднаних територіальних громадах, де будуть відбуватися перші місцеві вибори до сільських та селищних рад 24 грудня 2017 року. На виборах сільських та селищних голів у цих округах зареєстровано 148 кандидатів, з яких 85 або 57% є самовисуванцями, 63 або 47% були висунуті місцевими організаціями політичних партій. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували лише 1 випадок відмови ТВК у реєстрації кандидатів на посади сільських та селищних голів у громадах відповідного рівня (через відсутність документа, що підтверджує громадянство України).

На виборах сільських та селищних голів у 15 громадах (або 50% усіх громад, де велося спостереження) зареєстровано менше 5 кандидатів. Від 5 до 10 кандидатів зареєстровано у 14 громадах (47%), більше 10 кандидатів балотується на виборах сільських та селищних голів лише у 1 громаді (3%).

Діапазон кандидатів Кількість ОТГ Відсоток ОТГ
Менше 5 кандидатів 15 50%
Від 5 і до 10 кандидатів 14 47%
Більше 10 1 3%

У 2 громадах зареєстровано лише одного претендента на посаду сільського або селищного голови. У разі реєстрації одного кандидата на виборах міського, сільського, селищного голови він повинен отримати більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Більше 10 кандидатів зареєстровано у Таїровській селищній об'єднаній територіальній громаді Одеської області.

З 42 політичних партій, які приймали рішення про участь їхніх місцевих організацій політичних партій у перших місцевих виборах 24 грудня 2017 року, жодна не висунула кандидатів на посади сільських селищних голів у всіх територіальних громадах. 30 з 42 партій не висунули жодного кандидата на виборах сільського або селищного голови.В найбільшій кількості громад (у 22 з 30) своїх кандидатів на посади місцевих голів висунув «Блок Петра Порошенка», охопивши 70% ОТГ. У ВО «Батьківщина» висунули 15 кандидатів на посади сільських та селищних голів (в 50% ОТГ, які підлягали моніторингу). Їм поступається Радикальна партія, яка висунула кандидатів в 30 ОТГ, що підлягали моніторингу і де будуть відбуватися перші місцеві вибори 24 грудня 2017 року.

Реєстрація кандидатів на виборах депутатів сільських та селищних рад

За попередніми даними Громадянської мережі ОПОРА, на виборах депутатів сільських та селищних рад у 30 ОТГ (з 46-ти) зареєстровано 2937 кандидатів, з яких 2351 (80%) є висуванцями місцевих політичних партій, 586 (20%) балотуються шляхом самовисування. Домінування кандидатів-висуванців політичних партій у одномандатних виборчих округах є свідченням посилення впливу партій на перебіг перших місцевих виборів, на що ОПОРА вже звертала увагу в своїх попередніх звітах. До прикладу, на перших виборах депутатів сільських та селищних рад у 184 громадах, які відбувалися 11 та 18 грудня 2016 року, 51% кандидатів балотувався шляхом самовисування.

На виборах депутатів сільських та селищних рад кандидата хоча б в одному виборчому окрузі висунули місцеві організації 19 політичних партій (23 партії,які приймали рішення про участь місцевих організацій політичних партій, не висунули жодного кандидата у одномандатних виборчих округах). Найбільшу кількість кандидатів у одномандатних виборчих округах на виборах депутатів сільських та селищних громад висунули місцеві організації ВО «Батьківщина» (515), «Блоку Петра Порошенка» (400), Аграрної партії України (342), «Наш край» (261) і Радикальної партії (239). Місцеві організації інших політичних партій висунули менше 200 кандидатів у одномандатних виборчих округах сільських та селищних громад.

Виборчі спори щодо відмови в реєстрації кандидатів

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували 11 рішень ТВК про відмову в реєстрації кандидатів, при цьому 10 відмов стосується 2 територіальних громад (Новогребельська сільська об'єднана територіальна громада Вінницької обл. і Таїровська селищна об'єднана територіальна громада Одеської обл.), в яких було відмовлено в реєстрації 6 і 4 кандидатам відповідно. Зокрема, у першому випадку причиною було те, що місцева організація політичної партії не повідомила/вчасно не повідомила ТВК про проведення конференції з висування кандидатів. Гострою проблематичністю характеризується ситуація із реєстрацією кандидатів у депутати та на посаду голови громади від місцевої організації ВО «Батьківщина» у Таїрівській селищній об’єднаній територіальній громаді Одеської області. Таїровська селищна ТВК відмовила в реєстрації кандидатом на посаду селищного голови кандидату місцевої організації ВО «Батьківщина», обґрунтовуючи своє рішення тим, що у даної особи відсутній документ, який підтверджує громадянство України. ТВК дійшла висновку про відсутність документа про громадянство України кандидата, чинного селищного голови на підставі висновку Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області №239/2016 року. ТВК також відмовила в реєстрації усіх кандидатів у депутати селищної ради, висунутих місцевою організацією ВО «Батьківщина» у зв’язку з тим, що подані до комісії заяви на реєстрацію кандидатів, рішення місцевої організації партії про висування кандидатів були підписані особою, яка не має громадянства України. 05 грудня 2017 року Овідіопольський районний суд Одеської області визнав протиправним та скасував рішення ТВК про відмову в реєстрації кандидатів ВО «Батьківщина» на посаду голови ОТГ та у депутати селищної ради і зобов’язав комісію повторно розглянути документи Овідіопольської районної організації цієї політичної сили. Зокрема, суд не прийняв до уваги посилання виборчої комісії на висновок Головного управління ДМС в Одеській області №236/2016 року, оскільки вищезазначений висновок раніше було визнано незаконним і скасовано рішенням суду, що набрало законної сили. 08 грудня 2017 року апеляційну скаргу Таїровської селищної виборчої комісії Овідіопольського району Одеської області не було задоволено Одеським апеляційним адміністративним судом, а постанову районного суду залишено без змін.

12 грудня 2017 року Таїровська ТВК повторно розглянула документи районної організації ВО «Батьківщина» і прийняла рішення про реєстрацію її 23 кандидатів у депутати селищної ради, але відмовила в реєстрації кандидата на посаду селищного голови, знову посилаючись на відсутність у нього громадянства України. 16 грудня 2017 року Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував постанову ТВК про розгляд заяви-вимоги Овідіопольської районної організації Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» щодо реєстрації кандидата на посаду Таїровського селищного голови Овідіопольського району і зобов’язав виборчу комісію повторно розглянути документи, які були подані для реєстрації відповідного кандидата. Сторони виборчого спору звернулися з апеляційними скаргами до Одеського апеляційного адміністративного суду, за результатами розгляду яких суд зобов’язав ТВК зареєструвати кандидатом на посаду селищного голови висуванця районної організації ВО «Батьківщина». 21 грудня 2017 року Таїровська селищна ТВК розглянула рішення Одеського апеляційного адміністративного суду, але його не виконала, знову відмовивши в реєстрації кандидата місцевої організації ВО «Батьківщина». Невиконання рішення суду з боку ТВК було обґрунтовано членами виборчої комісії тим, що один з суддів додав до нього окрему думку. ОПОРА зазначає, що ТВК допустила грубе порушення законодавства, оскільки судове рішення набуло законної сили і воно є обов’язковим до виконання відповідно до ст. 14 КАСУ.

Спостерігачі ОПОРИ, які здійснюють спостереження за виборчим процесом у Миколаївській області, виявили неоднакове застосування положень статті 35 Закону України «Про місцеві вибори» під час розгляду виборчих спорів. Статтею 35 Закону встановлено загальний порядок висування кандидатів, включаючи висування кандидатів шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування (частина п’ята цієї статті). Як і на попередніх перших місцевих виборах, виборчі комісії та суди неоднаково трактують ситуацію, коли на поточних виборах кандидат балотується від місцевої організації однієї політичної партії, але залишається у виборчому списку іншої політичної партії на попередніх місцевих виборах. Березнегуватський районний суд Миколаївської області задовольнив позов кандидата у депутати до Широківської об’єднаної громади від місцевої організації «Блок Петра Порошенка «Солідарність», реєстрацію якого виборча комісія скасувала через порушення статті 35 Закону України «Про місцеві вибори».Втім, Доманівський районний суд Миколаївської області відмовив у задоволенні позову кандидатки на посаду Прибузького сільського голови від місцевої організації Аграрної партії України щодо рішення ТВК про скасування її реєстрації у зв’язку з тим, що вона є кандидатом виборчого списку організації «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на чергових виборах районної ради.

Агітаційна активність кандидатів та місцевих організацій політичних партій

Закон України «Про місцеві вибори» передбачає необхідність прийняття політичними партіями рішення про участь їхніх місцевих організацій у місцевих виборах. На перших місцевих виборах 24 грудня 2017 року 42 політичні партії прийняли рішення щодо участі власних місцевих організацій у виборчій кампанії. Для порівняння, на перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року, які відбувалися у 201 територіальній громаді, 50 політичних партій задекларували наміри брати участь у передвиборчій боротьбі.

Спостерігачі ОПОРИ забезпечили системний моніторинг агітаційної активності у 36 з 51 територіальних громад і сформували порівняльний рейтинг місцевих організацій політичних партій, які проводили найбільш активні передвиборчі кампанії на виборах 24 грудня 2017 року. За даними ОПОРИ, у найбільшій кількості громад помітну агітаційну активність проявляли кандидати місцевих організацій політичних партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (у 24 громадах) та ВО «Батьківщина» (19 громад). У порівнянні з іншими політичними партіями, високу інтенсивність агітаційних заходів продемонстрували місцеві організації Аграрної партії України (у 15 громадах), партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (у 10 громадах), Радикальної партії Олега Ляшка (у 8 громадах), партії «Наш край» (у 7 громадах). Меншу кількість територіальних громад охопили помітною передвиборною агітацією місцеві організації партій «Народний фронт» та Об’єднання «Самопоміч» (у 4 громадах). Інтенсивні агітаційні кампанії були у місцевих організацій партій «Національний корпус» та Соціал-демократичної партії у 3 громадах, ВО «Свобода», Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість» та «Рідне місто» – у 2 громадах. Спостерігачі ОПОРИ повідомили, що регулярною та помітною була агітація кандидатів «Опозиційного блоку» та Громадського Руху «Народний контроль» у одній громаді. Інші місцеві організації політичних партій не проводили масштабної агітаційної діяльності у територіальних громадах.

Рейтинг місцевих організацій політичних партій за масштабом агітаційної активності в ОТГ

Партія Кількість громад із помітною агітаційною кампанією кандидатів партії Відсоток громад, де зафіксована агітаційна активність партії
Блок Петра Порошенка 24 67%
ВО "Батьківщина" 19 53%
Аграрна партія України 15 42%
УКРОП 10 28%
Радикальна партія Олега Ляшка 8 22%
Наш край 7 19%
Народний фронт 4 11%
Об'єднання Самопоміч 4 11%
"СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТІЯ" 3 8%
Національний корпус 3 8%
ВО "Свобода" 2 6%
"ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНИЙ РУХ ВАЛЕНТИНА НАЛИВАЙЧЕНКА "СПРАВЕДЛИВІСТЬ" 2 6%
Рідне місто 2 6%
Опозиційний блок 1 3%
Громадський Рух «Народний контроль» 1 3%
ВО «Черкащани» 1 3 %

Варто зазначити, що під час проведення попередньої хвилі перших місцевих виборів у ОТГ (29 жовтня 2017 р.) лідерами за агітаційною активністю були, як правило, ті ж самі політичні сили. Утім, на виборах у об’єднаних територіальних громадах 29 жовтня наймасштабнішу агітаційну кампанію проводила ВО «Батьківщина».

Кандидати від місцевих організацій політичних партій та самовисуванці проявляли неоднакову зацікавленість у проведенні передвиборної агітації. У одних громадах агітаційна активність характеризується низькою інтенсивністю, в інших ОТГ кандидати активно змагаються за голоси виборців, вдаючись, серед іншого, до розповсюдження чорного піару проти конкурентів.

У розрізі типів виборчої агітації, до яких вдаються кандидати і партії, найбільш поширеним є розповсюдження листівок, плакатів, інших друкованих матеріалів та проведення зборів громадян, зустрічей із виборцями.

У 22 з 36 громадах, в яких ОПОРА відслідковувала агітаційну активність, кандидати у депутати місцевих рад найчастіше дуже активно або активно розповсюджували виборчі листівки, плакати та інші друковані агітаційні матеріали. У 15 громадах кандидати найчастіше використовували зустрічі із виборцями для проведення передвиборної агітації. Розповсюдження політичної реклами у ЗМІ або розміщення агітаційних матеріалів на зовнішніх рекламних носіях стали затребуваними способами агітації кандидатів у депутати у 8 та 6 громадах відповідно. Натомість у 5 з 36 ОТГ кандидати активно встановлювали агітаційні намети. Розповсюдження друкованих матеріалів та проведення зустрічей із виборцями є популярним способом передвиборної агітації і для кандидатів на посади голів ОТГ. Натомість претенденти на посади міських, сільських та селищних голів більш активно, ніж кандидати у депутати, розміщували політичну рекламу в друкованих і аудіовізуальних ЗМІ.

Як і на перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року, місцеві політичні партії проявили високий рівень зацікавленості у виборах депутатів місцевих рад. До прикладу, у 36 громадах, в яких ОПОРА системно відслідковувала агітаційну активність, з 4145 кандидатів в депутати 3481 особа (83%) була висунута саме місцевими організаціями різних політичних партій. Таким чином знову підтверджується загальна тенденція посилення впливу політичних партій на перебіг та результати локальних виборів.

Порушення вимог законодавства та стандартів виборчого процесу

Протягом виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ виявили та верифікували 27 випадків порушення вимог законодавства/стандартів виборчого процесу, 13 з яких стосувалися поширення агітаційних матеріалів без відповідних відомостей, випадків брудної агітації та чорного піару.  До прикладу, у Вікнянській об’єднаній громаді Чернівецької області невідомі особи поширили агітацію проти кандидата на посаду голови ОТГ та чинного сільського голови с. Вікно. Листівки з ознаками «чорного» піару та без вихідних даних були розміщені переважно в місцях, які не призначені для передвиборної  агітації. Кандидат, проти якого була спрямована агітація, заявив про плани звернутися до правоохоронних органів  та оголосив про можливу причетність конкурента до розповсюдження неправдивої інформації про його діяльність на посаді чинного сільського голови. 

Спостерігачі ОПОРИ виявили 4 випадки публічної підтримки посадовими та службовими особами кандидатів у робочий час. Варто зазначити, що встановлені факти засвідчують необхідність подальшої деполітизації державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, оскільки актуальним залишається не лише дотримання чиновниками положень законодавства, а й демонстрація ними належної поваги до принципу рівних можливостей для усіх кандидатів на виборах. Виявлені факти засвідчують, що посадові особи намагаються прямо не порушувати вимоги законодавства, але де-факто надають підтримку окремим кандидатам, використовуючи власні посадові чи службові обов’язки. До прикладу, 12 грудня голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко та голова Снігурівської районної державної адміністрації Інна Бойко знаходились з робочим візитом в Широківській ОТГ, під час якого посадові особи постійно підкреслювали позитивний досвід кандидатки на голову ОТГ Наталії Луцик та анонсували пріоритети її діяльності у громаді. При цьому голови Миколаївської ОДА та Снігурівської РДА не вдавалися до прямої агітації на користь кандидатки. Аналогічна ситуація склалася і під час візиту Львівського міського голови Андрія Садового, народних депутатів України від фракції Об’єднання «Самопоміч»  під час зустрічей з трудовими колективами у Камянко-Бузькій міській територіальній громаді Львівської області. Виявлені ОПОРОЮ факти зловживання різними формами адміністративних ресурсів на виборах не були масовими, але вони підтверджують необхідність подальшого удосконалення  виборчого законодавства та стандартів ведення передвиборчих кампаній кандидатами із метою недопущення цих негативних явищ.

У Благовіщенській сільській ОТГ Запорізької області та Щербанівській сільській ОТГ Полтавській області спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки пошкодження знищення чи пошкодження виборчого майна та цінностей, в т. ч. агітматеріалів (4).

Зафіксовані Громадянською мережею ОПОРА порушення виборчого законодавства на перших місцевих виборах

Типи порушень Кількість порушень
Брудна агітація та чорний піар, зокрема поширення агітаційних матеріалів без відповідних відомостей 13
Публічна підтримка посадовими (службовими) особами кандидатів у робочий час 4
Знищення чи пошкодження виборчого майна та цінностей, в т. ч. агітматеріалів 4
Використання комунальних ЗМІ, офіційних видань органів влади та місцевого самоврядування в агітаційних цілях 2
Використання державних та регіональних соціальних програм або проектів для реклами окремої політичної сили чи політика 2
Залучення держслужбовців чи представників бюджетних установ до агітаційних заходів 1
Розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами в приміщеннях органів влади, підприємств і установ комунальної та державної власності 1

До спостерігачів ОПОРИ надходила інформація від різних суб’єктів виборчого процесу про можливі зловживання на виборах, включаючи підкуп виборців, перевірка якої є можливою лише у разі ефективної співпраці правоохоронних органів, кандидатів та виборців. ОПОРА закликає правоохоронців докласти максимально можливих зусиль для розслідування ймовірних фактів порушення законодавства та попередити зловживання у день голосування, під час підрахунку голосів виборців та встановлення результатів голосування.

Адміністрування виборчого процесу

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснювали моніторинг процесу формування ДВК, затвердження текстів та виготовлення виборчих бюлетенів, інших аспектів діяльності виборчих комісій із організації і проведення голосування.

За даними ОПОРИ, на перших місцевих виборах у об’єднаних ОТГ традиційною проблемою залишається недостатня мотивація суб’єктів виборчого процесу подавати кандидатури до складу ДВК.  Спостереження за процесом утворення ДВК у 36 ОТГ показало, що 25% (65 з 259) комісій цього рівня було сформовано за поданнями голів районних виборчих комісій у зв’язку із відсутністю достатньої кількості кандидатур від суб’єктів виборчого процесу. У окремих випадках кількість подань до складу ДВК від суб’єктів виборчого процесу була критично малою. До прикладу, у Мированській сільській ОТГ Львівської області з 76 членів ДВК 44 особи були призначені до поданням голови районної ТВК. Таким чином, голови та члени ТВК були змушені самостійними силами забезпечити додаткові кандидатури до складу ДВК, які необхідні для формування виборчих комісій у мінімальному складі. ОПОРА у черговий раз підкреслює надзвичайно високу актуальність створення належних стимулів для залучення громадян до роботи у складі виборчих комісій, впровадження та дотримання достатніх стандартів навчання членів відповідних комісій.

Важливим етапом виборчого процесу є виготовлення виборчих бюлетенів, оскільки недотримання законодавчо обумовлених строків, помилки та неточності у текстах бюлетенів, неналежний контроль за підприємствами-виготовлювачами нерідко стають причиною низької довіри до виборчого процесу та конфліктів між кандидатами.  На перших місцевих виборах 24 грудня 2017 року більшість ТВК, за спостереженнями ОПОРИ, дотрималась строків затвердження текстів виборчих бюлетенів (до 6 грудня включно). Натомість моніторинг 36 ТВК засвідчив, що 61% з них не дотримався законодавчо обумовлених строків отримання виборчих бюлетенів від підприємств-виготовлювачів. Відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» підприємства були зобов’язані забезпечити виготовлення виборчих бюлетенів до 18.12.2017 включно, які мають бути отримані ТВК не пізніше наступного дня – 19.12.2017. ТВК можуть розпочати передачу виборчих бюлетенів ДВК не раніше 21.10.2017, забезпечуючи їхнє збереження після отримання від підприємства-виготовлювача. Законодавство наділяє поліцію повноваженнями забезпечити охорону виборчих бюлетенів під час їхнього транспортування, збереження в приміщеннях ТВК та ДВК. За зверненням ЦВК до охорони виборчих бюлетенів можуть залучатися співробітники СБУ. Як і на перших місцевих виборах в ОТГ 29 жовтня 2017 року, значна частина ТВК свідомо затягувала отримання виборчих бюлетенів від підприємств-виготовлювачів, намагаючись уникнути необхідності зберігати виборчі бюлетені у приміщенні ТВК до моменту їхньої передачі ДВК.  Непоодинокими були і випадки погодження ТВК з поліцією рішення відтермінувати процес отримання виборчих бюлетенів від підприємств-виготовлювачів.

За поданнями місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, ТВК повинні створити контрольну комісію. Ця комісія має забезпечити контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів.

Контрольна комісія, до складу якої входять представники місцевих організацій парламентських партій, є важливим інструментом контролю за процесом виготовлення виборчих бюлетенів. При цьому відповідна комісія є незалежною від членів ТВК, що додатково сприяє збалансованому контролю за виготовленням виборчих бюлетенів.

ОПОРА вимушена констатувати, що у 64 % ОТГ не було створено контрольну комісію у зв’язку із відсутністю подань від місцевих організацій політичних партій або непоінформованістю суб’єктів виборчої комісії про необхідність утворення відповідної комісії. Фактично політичні партії та ТВК з власної ініціативи відмовилися від додаткового інструменту взаємного контролю, верифікації виготовлення бюлетенів, виявлення помилок і неточностей у їхніх текстах.  В умовах незначної зацікавленості місцевих організацій політичних партій у діяльності відповідних контрольних комісій, найбільшу кількість кандидатур до їхнього складу подали місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина».

Активність місцевих організацій парламентських партій щодо делегування представників до складу контрольної комісії з питань виготовлення виборчих бюлетенів (за даними з 36 ТВК)

Назва політичної партії Кількість делегованих представників
«Блок Петра Порошенка «Солідарність» 10
Народний фронт 4
Батьківщина 9
Радикальна партія Олега Ляшка 4
Самопоміч 2
Опозиційний блок 1

Незважаючи на виявлені проблеми в адмініструванні виборчого процесу, спостерігачі ОПОРИ не відзначають наявність серйозних викликів для належної організації та проведення голосування. Винятком є окремі громади, підготовка до дня голосування в яких дестабілізована незавершеними виборчими спорами щодо реєстрації кандидатів (зокрема, Таїровська селищна громада Одеської області).

Рекомендації

Центральній виборчій комісії

  • Здійснювати контроль за однаковим застосуванням виборчого законодавства територіальними виборчими комісіями, враховуючи правову невизначеність низки важливих виборчих процедур.
  • Оперативно забезпечити законне реагування на факт невиконання рішень судів Таїровською селищною ТВК Одеської області щодо реєстрації кандидата на посаду селищного голови.

Верховній Раді України, комітетам Верховної Ради України

  • Внести зміни до законодавства для забезпечення правової визначеності виборчого процесу на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах, що сприятиме уникненню проблем на наступних виборах відповідного рівня.
  • Повернутися до виконання попередніх зобов’язань щодо проведення повноцінної виборчої реформи та удосконалення виборчих процедур.

Правоохоронним органам

  • Забезпечити ефективний моніторинг та фіксацію порушень законодавства на виборах, звертаючи особливу увагу на випадки матеріального заохочення виборців і послідовно попереджуючи спроби підкупу виборців у день голосування.

 Посадовим та службовим особам органів влади

  • Напередодні, в день голосування та під час встановлення результатів голосування утриматися від оцінювання дій та заяв суб’єктів виборчого процесу, дотримуючись стандартів політичної об’єктивності державного службовця.
  • Провести внутрішні розслідування випадків незаконного залучення державних службовців до передвиборної агітації.