За даними ОПОРИ, підготовчі засідання та початок голосування на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року відбулися здебільшого з дотриманням законодавства та у спокійній атмосфері. На усіх виборчих дільницях для виборців забезпечена можливість безперешкодно проголосувати, у той же час діяльність окремих ДВК супроводжувалася організаційними складнощами та конфліктами.

Зокрема, були зафіксовані поодинокі випадки недотримання ДВК законодавчої вимоги щодо ведення протоколу підготовчого засідання, на 26 виборчих  дільницях в усіх семи округах голосування розпочалося раніше 08 години.

У поодиноких випадках ДВК не змогли вчасно провести підготовчі засідання та забезпечити вчасне відкриття дільниць. На виборчій дільниці № 440552 (ОВО № 114, Луганська обл.) на підготовчому засіданні виник конфлікт навколо підтвердження повноважень членів ДВК, враховуючи зміни у складі цієї комісії безпосередньо в день голосування. У зв’язку із необхідністю підтвердження повноважень членів комісій, ДВК не здійснювали процедури, необхідні  для початку голосування і допустили відкриття виборчої дільниці пізніше 08 год.  Конфлікт щодо підтвердження повноважень члена виборчої комісії виник і на виборчій дільниці  № 740887 ОВО № 206 (Чернігівський район Чернігівської обл.), оскільки приступити до виконання повноважень намагалася особа, яка була виключена зі складу ДВК ще 14 липня 2016 р.

У виборчому окрузі № 183 (Херсонська обл.) до правоохоронних органів надійшло 6 анонімних повідомлень про замінування виборчих дільниць, що призвело до необхідності евакуації членів виборчих комісій та перерви у проведенні голосування.

У ОВО № 151 (Полтавська обл.) та № 206  (Чернігівська обл.) на окремих дільницях були зафіксовані проблеми із матеріально-технічним забезпеченням або підготовкою приміщень для голосування.

Зафіксовані випадки проведення незаконної передвиборної агітації та розповсюдження недостовірної інформації про кандидатів у народні депутати України. Зокрема, у ОВО № 114 (Луганська обл.) поширювалася неправдива інформація про смерть кандидата, у ОВО № 27 (м. Дніпро) розповсюджувалися агітаційні матеріали без вихідних даних на користь  одного з кандидатів. Також у виборчих округах зафіксовано випадки порушення вимог законодавства щодо зняття матеріалів передвиборної агітації та політичної реклами.