За посаду Криворізького міського голови змагаються 15 кандидатів, 7 з яких ведуть інтенсивну передвиборчу кампанію. Перебіг виборчого процесу в Кривому Розі відповідає вимогам законодавства, однак спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення правил проведення агітації, котрі ставлять під питання рівність можливостей кандидатів та прозорість фінансових витрат.

Загалом, Громадянська мережа ОПОРА відзначає законний і безконфліктний характер процесу висування та реєстрації кандидатів на позачергових виборах Криворізького міського голови, які відбудуться 27 березня 2016 року. Із 16 політичних партій, які вчасно прийняли рішення про участь осередку у виборах, лише 5 ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП", "Громадський Рух "Народний Контроль", "Об’єднання "Самопоміч", "Партія простих людей Сергія Капліна", "Сила людей") висунули кандидатів. Усього до Криворізького міськвиборчкому подали документи на реєстрацію 17 кандидатів. Міська виборча комісія з дотриманням законодавчих строків прийняла рішення про реєстрацію 15 кандидатів та відмовила двом. Діяльність Криворізької міської виборчої комісії щодо реєстрації або відмови в реєстрації кандидатів на посаду міського голови не супроводжувалася політично вмотивованими рішеннями чи гострими конфліктами.

Таким чином, у позачергових виборах Криворізького міського голови беруть участь 15 кандидатів, 10 з яких є самовисуванцями. Серед них – 11 чоловіків і 4 жінки. 8 претендентів на посаду мера є безпартійними. Загалом, кандидатів менше, ніж під час кампанії чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року, тоді у виборчому бюлетені було 21 прізвище. Так, місцеві організації партій "Блок Петра Порошенка "Солідарність", ВО "Батьківщина", "Наш край", "Опозиційний блок", Радикальна партія Олега Ляшка, "Партія ветеранів Афганістану", Партія "Відродження", які брали участь у чергових виборах міського голови Кривого Рогу в 2015 р., не висунули своїх кандидатів.

Після прийняття рішень про реєстрацію кандидатів ОПОРА зафіксувала суттєве зростання передвиборчої активності в місті. Однак систематичну передвиборчу діяльність проводять лише 7 кандидатів: Юрій Вілкул (самовисування), Олег Бойченко (самовисування), Інна Іванченко (самовисування), Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП"), Ігор Левицький ("Громадський Рух "Народний Контроль"), Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч"), Світлана Сова ("Сила людей"). Щодо порушення виборчого законодавства, то найчастіше вони стосувалися правил проведення передвиборної агітації: розміщення носіїв політичної реклами в заборонених місцях, розповсюдження друкованих матеріалів без належних вихідних даних, пошкодження носіїв політичної реклами, друкованих матеріалів передвиборної агітації, поширення в Інтернет-ЗМІ опитувань громадської думки, які не підтверджені належними відомостями, недотримання місцевими засобами масової інформації обов’язку здійснювати висвітлення виборчого процесу на засадах об’єктивності, неупередженості та збалансованості, участь посадових осіб органів влади в передвиборній агітації.

"Мешканці Кривого Рогу отримали широкий вибір альтернатив для голосування, а кандидати мають можливість вільно проводити передвиборну агітацію в різноманітних формах. Але ключовим викликом для забезпечення стандартів конкурентного виборчого процесу залишається поєднання міським головою Юрієм Вілкулом перевиборчої та посадової активності, – зауважив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев. – Тому ОПОРА повторно публічно звертається до нього із закликом піти у відпустку на період виборчого процесу".

Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували переконливих доказів існуючих чи потенційних перешкод для окремих кандидатів щодо взаємодії з виборцями, здійснення агітації в різноманітних формах. "Винятком може слугувати незбалансоване висвітлення перебігу виборчого процесу в комунальних ЗМІ міста, що актуалізує необхідність реформування відповідного сегмента інформаційного простору", – зазначила Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА.

Відповідає законодавчим вимогам і діяльність Криворізької міської виборчої комісії. Міськвиборчком проявляє активність щодо реагування на ймовірні порушення виборчого законодавства, а важливим аспектом діяльності міської виборчої комісії став розгляд скарг кандидатів і офіційних спостерігачів та скасування рішень районних у місті виборчих комісій.

Окрім міської виборчої комісії, позачергові вибори міського голови організовують 7 районних у місті виборчих комісій, які утворили 293 дільничні виборчі комісії. ОПОРА не зафіксувала порушень під час внесення подань щодо кандидатур до складу ДВК, за винятком Тернівської районної в місті Кривий Ріг виборчої комісії, голова якої перешкоджала спостерігати за даним процесом. 22% членів ДВК міста були призначені за поданням голів районних у Кривому Розі виборчих комісій, оскільки кількість кандидатур, поданих до складу ДВК усіх районів міста від кандидатів та місцевих організацій партій, не була достатньою для формування відповідних комісій у мінімальному складі. У результаті, найбільше керівних посад у складі ДВК  Кривого Рогу відійшло представникам політичної партії "Опозиційний блок" – 150. Зокрема, місцева організація партії отримала 60 посад голів ДВК, 40 посад заступників та 50 посад секретарів.

У цілому, спостерігачі у Кривому Розі мають належні умови для здійснення повноважень, за винятком поодиноких випадків.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.