Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда офіційних спостерігачів.

ВСТУП

З 6 лютого офіційно розпочалися позачергові вибори Криворізького міського голови, призначені парламентом на 27 березня 2016 р.

Незначний розрив у кількості голосів між кандидатами Юрієм Вілкулом та Юрієм Милобогом на повторному голосуванні 15 листопада 2015 р., відсутність довіри до результатів виборів Криворізького міського голови спричинили гостре політичне протистояння.

Відповідна кампанія в Кривому Розі стала політико-правовим компромісом у процесі вирішення конфлікту, пов’язаного зі встановленням результатів повторного голосування на виборах міського голови.  Верховна Рада України на підставі звіту Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування в Кривому Розі призначила позачергові вибори міського голови, прийнявши окремий закон.

Правовий спосіб вирішення даного конфлікту, який обраний Верховною Радою України, не був передбачений чинним законодавством. У той же час рішення парламенту дозволило всім політичним сторонам перейти до цивілізованої електоральної боротьби та унеможливило загострення протистояння. Натомість призначення позачергових виборів не передбачало дострокового припинення повноважень міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула.

Позачергові вибори Криворізького міського голови відбуватимуться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості. У разі неотримання 27 березня 2016 р. жодним з кандидатів більше половини голосів виборців, які взяли  участь у голосуванні,  відповідно до чинного законодавства має бути призначене повторне голосування. У повторному голосуванні у такому випадку візьмуть участь два кандидати, які порівняно з іншими набрали найбільшу кількість голосів.

Ключовим викликом для виборчого процесу в Кривому Розі на поточний момент є загроза застосування адміністративного ресурсу та прихованого матеріального мотивування виборців за рахунок місцевих бюджетних програм. Крім цього, усім учасникам виборів важливо утриматися від конфліктних способів ведення передвиборної кампанії, уникаючи загроз для організаційних заходів щодо позачергових виборів міського голови. ОПОРА звертає увагу правоохоронних органів на необхідність системної протидії можливим сценаріям загострення політичного протистояння в місті.

Чинний міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул активно використовує у власних виборчих інтересах масштабну бюджетну програму із надання соціально незахищеним верствам населення одноразової грошової допомоги (у розмірі 500 грн). ЇЇ реалізація може потенційно  охопити 160 тис. громадян, що тісно пов’язано з виборчим процесом. Це засвідчується характером висвітлення даної допомоги в ЗМІ та постійним приверненням уваги до ролі міського голови у її ініціюванні. У той же час помічено надмірне залучення комунальних ЗМІ до висвітлення діяльності Юрія Вілкула, що спричиняє проблему непропорційного інформування громадян про активність місцевих лідерів.

У засобах масової інформації Кривого Рогу наявна достатньо велика кількість матеріалів з ознаками замовного характеру, а потенційні конкуренти вдаються до розповсюдження недобросовісної інформації. Окремі матеріали, які анонімно розповсюджуються у місті, мають ознаки розпалювання міжрегіональних протистоянь.

Як засвідчують дані спостерігачів ОПОРИ, діяльність Криворізької міської виборчої комісії  супроводжується конфліктною взаємодією між її членами, але дана комісія здатна  приймати результативні та ефективні рішення. З 06 по 21 лютого 2016 р. не було зафіксовано грубих порушень чинного законодавства з боку міської виборчої комісії, яка здебільшого дотримується передбачених процедур.

ОПОРА також відзначає належний рівень сприяння виборчому процесу з боку місцевих органів влади та органів ведення Державного реєстру виборців у районах міста, що здійснюють достатньо ефективне інформування виборців.

У той же час правоохоронні органи демонструють відкритість до співпраці з офіційними спостерігачами.  Разом з тим відзначають, що масштабних практичних заходів із попередження порушень виборчого законодавства ще не розпочато.

Загальні витрати на проведення позачергових виборів Криворізького міського голови складають близько 5 млн 737 тис. грн.

ПЕРЕДЧАСНА АГІТАЦІЯ ПОТЕНЦІЙНИХ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ КРИВОРІЗЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ

Законодавство встановлює чіткі строки проведення передвиборної агітації на місцевих виборах, у тому числі на виборах міського голови. Зокрема, кандидати на цю посаду мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про їх реєстрацію. Натомість передвиборна агітація має завершитися о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється (частина друга статті 54 Закону України «Про місцеві вибори»).

Календарний планосновних організаційних заходів із підготовки та проведення позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 р. передбачає початок висування кандидатів за тридцять чотири дні до дня голосування (з 22 лютого). У той же час строк подання до ТВК документів для реєстрації кандидатів на посаду міського голови завершується за двадцять чотири дні до дня голосування (до 02 березня включно). Криворізька міська виборча комісія має завершити реєстрацію кандидатів не пізніше як за двадцять три дні до дня голосування (до 03 березня включно). При цьому рішення про реєстрацію кандидата приймається ТВК не пізніш як на третій день з дня прийняття відповідної заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів.

Незважаючи на законодавчу заборону проводити передвиборну агітацію раніше набуття кандидатами офіційного статусу, частина з потенційних учасників виборів уже виявляли публічну активність, яка де-факто мала ознаки передвиборної агітації.

Дочасну передвиборну активність, за даними ОПОРИ, проявляли 4 потенційних кандидати на посаду Криворізького міського голови: 1) Криворізький міський голова Юрій Вілкул; 2) народний депутат України, член депутатської фракції «Об’єднання «Самопоміч» Семен Семенченко; 3) приватний підприємець, голова ГО «Самооборона Кривбасу», член ВО «Свобода» Олег Бойченко; 4) депутат Криворізької міської ради, голова депутатської фракції партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Микола Колесник. У той же час Юрій Милобог, один з двох кандидатів на повторному голосуванні на виборах Криворізького міського голови 15 листопада 2015 р., майже не проявляв самостійної активності в місті.

Юрій Вілкул, котрий як висуванець місцевої організації партії «Опозиційний блок» брав участь у повторному голосуванні 15 листопада 2015 р. і отримав за даними ТВК результатами найбільшу кількість голосів, продовжує виконувати повноваження Криворізького міського голови. Збереження Вілкулом посади міського голови на період проведення позачергових виборів уможливлює використання потенційним кандидатом службових приводів для привернення уваги виборців та фактичного ведення передвиборної агітації. Так, чинний міський голова активно організовує зустрічі з різними групами населення, зокрема учасниками АТО, ветеранами Другої світової війни, працівниками містоутворюючих підприємств, релігійними громадами тощо.

Комунікація Юрія Вілкула з мешканцями супроводжувалася інтенсивною інформаційною кампанією. ЗМІ комунальної та приватної форми власності масово висвітлювали діяльність чинного міського голови Кривого Рогу, при цьому значна частина матеріалів має іміджевий характер та ознаки дочасної політичної реклами. Натомість у місцях масового скупчення людей зафіксоване поширення друкованого матеріалу інформаційного бюлетеня «Криворожанин», формальним замовником якого виступала громадська організація, при цьому контент матеріалу мав ознаки спонукання виборця голосувати на позачергових виборах за чинного міського голову. Крім цього, було зафіксовано проведення в місті так званих формуючих соціологічних опитувань, метою яких, імовірно, є вплив на громадську думку в інтересах Юрія Вілкула.

Напередодні офіційного початку виборчого процесу Криворізька міська рада ініціювала та офіційно прийняла місцеву соціальну програму з одноразової фінансової допомоги окремим верстам населення в розмірі 500 грн. Необхідність її реалізації обґрунтували зростанням тарифів на комунальні послуги, при цьому вона надається родинам, в яких є непрацюючі пенсіонери, лікарі, вчителі, студенти, багатодітні матері, інваліди або інші пільгові категорії[2]. Варто зазначити, що у комунальних ЗМІ, на офіційному Інтернет-ресурсі міської ради, у спеціальних друкованих матеріалах підкреслюється роль міського голови Юрія Вілкула в реалізації даної допомоги.

Інші потенційні учасники позачергових виборів міського голови проявляли значно меншу активність. Зокрема, імовірний кандидат від місцевої організації партії «Об’єднання «Самопоміч», народний депутат України Семен Семенченко брав участь у міському «віче», проводив зустріч із місцевими активістами та часто згадувався в ЗМІ. Його кандидатуру достатньо активно обговорювали на місцевому рівні, адже на з’їзді партії «Об’єднання «Самопоміч» Юрій Милобог запропонував висунути на посаду Криворізького міського голови Семенченка. Це була рекомендація рішення з’їзду  Криворізькій міській організації[4].

Медійну активність у місті здійснював і народний депутат України, член депутатської фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Костянтин Усов, який у 2014 р. був обраний до Верховної Ради України в одномандатному виборчому окрузі № 33 (м. Кривий Ріг).

Із кінця січня 2016 р. у місті розміщувалася зовнішня реклама, за допомогою якою формується негативна громадська думка про політичних конкурентів. До прикладу, було помічено зовнішні рекламні носії, стилізовані під символіку партії «Об’єднання «Самопоміч», які містили наступні написи: «За Революційну зміну влади в Кривому Розі», «Самопоміч» прийде, галичанський порядок наведе».

Відповідна зовнішня реклама спрямована на протиставлення різних політичних сил на основі певних регіональних ідентифікацій чи поділу потенційних кандидатів на «місцевих» та «немісцевих»[6].

Таблиця «Активність потенційних кандидатів на виборах Криворізького міського голови, яка фіксувалася до моменту їх офіційного висування та реєстрації»

Прізвище, ім’я, по батькові Членство в партії До яких партій належав протягом політичної кар’єри? Якою політичною партією підтримується? Яку активність проявляв до початку процесу висування та реєстрації кандидатів?
Вілкул Юрій Григорович «Опозиційний блок» «Партія регіонів», «Опозиційний блок» Потенційний кандидат зараз не має чіткого партійного позиціювання, але підтримується партією «Опозиційний блок»
  • використання комунальних ЗМІ для висвітлення посадової діяльності;
  • розповсюдження від імені громадської організації «Молодіжна Рада Дніпропетровщини» інформаційного бюлетеня;
  • використання діяльності міського голови для дочасної передвиборної агітації;
  • використання міської програми з надання допомоги соціально незахищеним верстам населення для дочасної передвиборної агітації.
 
Семенченко Семен Ігорович Безпартійний Об’єднання «Самопоміч» Об’єднання «Самопоміч»
  • участь у масових акціях, пов’язаних із позачерговими виборами («віче»);
  • зустрічі з активістами міста;
  • заяви для загальнонаціональних ЗМІ щодо ситуації в місті.
Колесник Микола Юрійович «УКРОП» «Партія регіонів», «УКРОП»

«УКРОП»

  • активність у соціальних мережах;
  • участь у масових заходах, присвячених річниці виходу ЗСУ з Дебальцевого.
 
Бойченко Олег Петрович ВО «Свобода» ВО «Свобода» ВО «Свобода»
  • участь у масових заходах, присвячених річниці Революції Гідності, подіям у зоні проведення АТО.

Таким чином, низка потенційних кандидатів розпочали дочасну передвиборну агітацію, не чекаючи офіційної реєстрації рішенням ТВК. Із правових позицій достатньо складно розмежувати поточну політичну діяльність особи та порушення нею строків ведення законної передвиборної агітації. Але, із практичної точки зору, дочасна агітація з боку одних кандидатів порушує принцип рівності можливостей для інших учасників виборів, якщо останні дотримуються строків передвиборної агітації.

Проблеми для практичного забезпечення принципу рівності можливостей створюють і факти використання чинним міським головою Юрієм Вілкулом місцевої соціальної програми у власних виборчих інтересах. Неможливість застосування формальних обмежень до поточної діяльності місцевої ради формує в умовах виборчого процесу неконкурентні переваги для одного з кандидатів. У той же час викликає занепокоєння використання в анонімній політичній рекламі риторики, спрямованої на загострення міжрегіональних непорозумінь (мова йде про зовнішню рекламу, яка містить гасло: «Самопоміч» прийде, галичанський порядок наведе»).

ЗАЦІКАВЛЕНІСТЬ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ У ПОЗАЧЕРГОВИХ ВИБОРАХ КРИВОРІЗЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ

Закон України «Про місцеві вибори» передбачає необхідність прийняття вищим керівним органом політичної партії рішення про участь її місцевої організації у відповідних виборах. Політичні партії, які ухвали рішення про участь місцевої організації у позачергових виборах Криворізького міського голови, повинні були подати до ЦВК копію відповідного рішення не пізніше як за тридцять п’ять днів до дня голосування (до 20 лютого включно). Після отримання документів ЦВК на офіційному веб-ресурсі оприлюднила перелік політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у відповідних місцевих виборах. Частина політичних партій-суб’єктів виборчого процесу на чергових виборах Криворізького міського голови 25 жовтня 2015 р. не прийняла рішення про участь місцевих організацій у позачергових виборах. До прикладу, не будуть офіційно висувати кандидатів на відповідних виборах місцеві організації політичних партій «Опозиційний блок»[8].

Із 22 лютого 2016 р. місцеві організації партій, які прийняли рішення брати участь у позачергових виборах Криворізького міського голови, мають можливість висувати кандидатів та подавати відповідні документи до міської виборчої комісії. Аналогічну можливість отримали й особи, які збираються балотуватися шляхом самовисування.

ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА І ВИБОРЧІ КОНФЛІКТИ

До негативних проявів виборчого процесу в Кривому Розі можна віднести проведення дочасної агітації частиною потенційних кандидатів, непропорційне висвітлення публічної активності одного з імовірних учасників виборів у комунальних ЗМІ, використання місцевої соціальної програми у виборчих інтересах чинного міського голови та матеріальне мотивування виборців за рахунок коштів місцевого бюджету.

Публічна активність низки потенційних кандидатів на посаду Криворізького міського голови мала ознаки дочасної передвиборної агітації, яка здійснювалася до офіційної реєстрації цих осіб. Недотримання строків передвиборної агітації, з одного боку, створює ризики для забезпечення принципу рівності можливостей уже після завершення процесу реєстрації кандидатів. З іншого, здійснення потенційними учасниками виборів недобросовісної агітації не може отримати дієвої правової оцінки до моменту набуття ними офіційного статусу у виборчому процесі. Остання обставина провокує, наприклад, використання у виборчих інтересах чинного міського голови Юрія Вілкула місцевої соціальної програми з надання одноразової грошової допомоги соціально незахищеним верстам населення. Крім цього, дочасна агітація з боку різних потенційних кандидатів ускладнює контроль за використанням фінансів у виборчому процесі, оскільки фактичні витрати на агітацію були використані до відкриття виборчих фондів.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували надмірне висвітлення активності чинного міського голови у комунальних ЗМІ, яке виходить за звичні межі інформування громадян про поточну діяльність посадової особи органу місцевого самоврядування. Зокрема, відповідні тенденції спостерігаються у контенті ТРК «Рудана» та газети «Червоний Гірник», які є об’єктами комунальної власності.

Потенційні кандидати на позачергових виборах Криворізького міського голови розповсюджували й матеріали «чорної агітації» (негативна інформація) із метою впливу на громадську думку щодо конкурентів. У той же час викликають особливе занепокоєння спроби використовувати в політичній рекламі певні міжрегіональні упередження.

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

Відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення позачергових виборів Криворізького міського голови передбачено здійснення ЦВК низки повноважень: 1) прийняття рішення щодо надання дозволу громадській організації вести спостереження на відповідних місцевих виборах (необхідні клопотання громадські організації мали подати до 15 лютого, а ЦВК повинна була визначитися з цього питання не пізніш ніж на п’ятий день після їх отримання); 2) оприлюднення на офіційному веб-сайті переліку політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у відповідних місцевих виборах; 3) у разі необхідності, інформування територіальної виборчої комісії про порушення кандидатами обмежень законодавства щодо одночасного балотування на різних рівнях виборів або від різних місцевих організацій партій; 4) реєстрація офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій; 5) визначення розміру грошової застави на позачергових виборах Криворізького міського голови та деякі інші повноваження.

У зв’язку з проведенням позачергових виборів Криворізького міського голови, перших виборів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів, районних рад у місті Києві, ЦВК 04.02.2016 звернулася до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо збільшення бюджетних видатків на субвенції місцевим бюджетам щодо проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів[10].

Міська виборча комісія здебільшого дотримується процедурних вимог, у тому числі належними чином готуються проекти постанов та ведуться протоколи засідань[12] подала позовну заяву до Дніпропетровського окружного адміністративного суду, в якій обґрунтовувалася неправомірність прийняття Верховною Радою України рішення щодо проведення виборів у Кривому Розі 27.03.16 та було заявлено вимогу зобов’язати Криворізьку міську виборчу комісію утриматися від оголошення про початок виборчого процесу, оскільки це може порушити право цієї громадської організації на звернення з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів та реєстрацію офіційних спостерігачів. У той же час Криворізька міська виборча комісія надіслала до суду заперечення на позов. Судове засідання, призначене на 18.02.2016, не відбулося, оскільки позивач подав клопотання про його перенесення, а один суддя з колегії суддів не зміг взяти участь у розгляді справи за станом здоров’я. Засідання було перенесено на невизначений термін. Незважаючи на судовий позов, Криворізька міська виборча комісія вчасно оголосила про початок виборчого процесу[14]. Згідно з цим планом виконавчі комітети районних у місті рад мали визначити та обладнати місця для розміщення плакатів, стендів, листівок та інших друкованих агітаційних матеріалів, що і передбачено положеннями законодавства. Спостерігачі ОПОРИ виявили належне обладнання місць для розміщення агітаційних матеріалів в усіх районах міста.

ОПОРА констатує належний рівень матеріально-технічного забезпечення та іншого сприяння, які надаються територіальним виборчим комісіям з боку місцевих органів влади.

ВИСНОВКИ

Початок виборчого процесу на позачергових виборах Криворізького міського голови характеризується наступними тенденціями:

  • Обраний парламентом спосіб призначення позачергових виборів Криворізького міського голови має неоднозначний правовий характер і для частини політичних суб’єктів має сумнівну легітимність. У той же час усі учасники політичного протистояння повинні поважати право виборців Кривого Рогу вільно визначити майбутнє власної територіальної громади.
  • Окремі потенційні учасники виборів до моменту висування та реєстрації власних кандидатур вдавалися до передчасної передвиборної агітації. Відповідна активність здійснювалася без належного контролю фінансових витрат та створює ризики для дотримання принципу рівності можливостей для всіх кандидатів.
  • Виборчий процес в Кривому Розі супроводжується  активним використанням Юрієм Вілкулом, одним із потенційних кандидатів та чинним міським головою, службових приводів для привернення уваги виборців та отримання неконкурентних переваг. Ініційована Криворізькою міською радою та міським головою програма грошової допомоги мешканцям міста має ознаки зловживання адміністративним ресурсом та матеріального мотивування виборців. У той же час дана проблема знаходиться у площині політичних стандартів, враховуючи об’єктивну неможливість формальної заборони реалізації органами влади бюджетних програм під час виборів.
  • Діяльність засобів масової інформації міста, насамперед комунальних ЗМІ, має ознаки непропорційного висвітлення роботи чинного міського голови, наявна проблема замовних матеріалів та  «джинси». Натомість конкуренти вдаються до анонімного поширення провокативних закликів чи інформації.
  • Із організаційної точки зору виборчий процес в Кривому Розі  проходить стабільно та з належним матеріально-технічним забезпеченням, а місцеві органи влади сприяють законно і в достатньому обсязі. У той же час правоохоронні органи мають проявляти більшу активність у практичному  запровадженні системи реагування на інформацію про порушення виборчого законодавства.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Національній поліції України

  • Забезпечити  належну компетентність співробітників поліції у виборчих питаннях шляхом проведення комплексного навчання;
  • Запровадити систему оперативного реагування на порушення виборчого законодавства та посилити  профілактичну функцію в поточній діяльності правоохоронних органів;
  • Забезпечити належну реакцію на інформацію про зловживання адміністративним ресурсом посадовими/службовими особами Криворізької міської ради та інших органів влади.

Криворізькій міській раді, Криворізькому міському голові

  • Забезпечувати належні стандарти участі посадових осіб міської ради у виборчому процесі, уникаючи порушення законодавчих обмежень та фактичного конфлікту інтересів під час реалізації місцевих програм в умовах передвиборної агітації;
  • Дотримуватися засад рівного ставлення до усіх політичних сил та суб’єктів виборчого процесу під час проведення офіційних заходів.

Кандидатам на посаду Криворізького міського голови, місцевим організаціям політичних партій

  • Уникати будь-яких закликів, не поширювати матеріали передвиборної агітації, які здатні посилювати міжрегіональні або інші протиріччя в суспільстві;
  • Забезпечити прозорість фінансування витрат на передвиборчу кампанію, чітко дотримуючись законодавчих вимог щодо звітування та уникаючи витрат до моменту офіційного набуття статусу кандидатів на відповідних виборах;
  • Не допускати неконвенційних акцій протесту під час виборчого процесу та у разі потреби використовувати методи оскарження.

[2] Якщо поділити 80 млн грн на 500 грн, то можна очікувати отримання одноразової грошової допомоги 160 тис. громадян.

[4] Приватний підприємець, член ВО «Свобода» Олег Бойченко позиціонується керівником ГО «Самооборона Кривбасу», натомість голова Криворізької міської організації партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Микола Колесник представлений у офіційних матеріалах партійної організації як куратор батальйону «Кривбас».

[6] Зовнішня реклама містить наступні написи: «13% криворожан выбирали тебе будущее...Тебе до сих пор все равно?» або «Плохую власть выбирают хорошие люди, которые не пришли на выборы. Уинстон Черчиль».

[8] Можливо, має місце помилка керівного органу партії чи технічна помилка в оприлюднених відомостях.

[10] У той же час 09.02.2016 виникло незначне непорозуміння між спостерігачем ОПОРИ і головою комісії, оскільки останній стверджував, що для підтвердження громадянства України спостерігач має продемонструвати відмітку про реєстрацію місця проживання в паспорті громадянина України. Конфлікт було вичерпано, коли члени комісії погодились проголосувати за дозвіл перебувати на засіданні без перевірки документів. Крім цього, під час засідання комісії 08.02.2016 виник незначний конфлікт між журналістами місцевого телеканалу «Перший міський» та членами виборчої комісії. Конфлікт було вичерпано і журналісти продовжили зйомку.

[12]Засновниками та уповноваженими особами ГО «Центр промислової екології» є Жила Павло Броніславович – у минулому депутат Криворізької міськради, Дніпропетровської облради та начальник Держекоінспекції України з 2010 по 2014 рр., на поточний момент є помічником на громадських засадах народного депутата України від «Опозиційного блоку» Дмитра Колєснікова, та Романов Микола Іванович – перший заступник міністра екології та природного середовища України за часів президентства Віктора Януковича, помічник на громадських засадах народних депутатів України 7 скликання Ю. Льовочкіної та С. Глазунова («Партія регіонів»).