23 березня, у четвер, о 10:00 під будівлю Верховної Ради прийде Енергоефективний ПочЕЕкун. Адже саме у цей день на черговому засіданні Верховної Ради очікується голосування двох законопроектів з енергоефективного пакету, а саме – «Про житлово-комунальні послуги» та «Про енергетичну ефективність будівель».

Реформа житлово-комунального господарства в Україні розпочалася більше ніж 10 років тому. За цей час українці почали активно створювати ОСББ та модернізовувати свої будинки. Проте цього недостатньо.

Громадські активісти разом з живим втіленням славнозвісного ПочЕЕкуна закликатимуть депутатів провести День енергоефективності та проголовувати законопроекти «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про енергетичну ефективність будівель», «Про Фонд енергоефективності».

Крім того, присутні на заході експерти детальніше розкриють особливості законодавчих змін. На питання журналістів відповідатимуть Тетяна Бойко, керівник житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА; Марія Осипчук, юрист; Наталія Камінська, аналітик у сфері житлово-комунальних послуг та тарифоутворення.

Захід відбувається в рамках інформаційної кампанії «Сусіди».

Дата проведення: 23 березня 2017 р.
Місце проведення: Київ, вулиця Михайла Грушевського, 5 (центральний вхід ВРУ)
Початок: 10:00.

За коментарями звертайтесь:
прес-служба житлово-комунальних програм
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ксенія Дітчук
тел.: +38 063 314 32 83

ДОВІДКОВО:

  • Проект Закону №1581-Д «Про житлово-комунальні послуги» (друге читання) має на меті забезпечення права громадян на споживання житлово-комунальних послуг належної кількості та якості через створення конкурентного ринку послуг з управління багатоквартирним будинками та врегулювання відносин у сфері надання комунальних послуг;
  • Проект Закону №4901 «Про комерційний облік комунальних послуг» (друге читання). Цей законопроект визначає засади забезпечення комерційного обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та забезпечення відповідною обліковою інформацією споживачів таких послуг.
  • Проект Закону №4941-Д – «Про енергетичну ефективність будівель» (перше читання). Законопроект визначає правові та організаційні засади діяльності у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель і спрямований на створення умов для зменшення споживання енергетичних ресурсів у будівлях.
  • Проект Закону №5598 – «Про Фонд енергоефективності». Законопроект визначає процедуру формування керівного складу Фонду та окремих структурних підрозділів, а також відповідальність Фонду та його посадових осіб; способи та джерела наповнення бюджету Фонду; організацію внутрішнього контролю та аудиту; перелік і вимог до заходів з енергоефективності, що можуть фінансуватися Фондом та порядку їх функціонування; зобов’язання Фонду щодо оприлюднення аналітичної інформації та фінансових звітів. Також законопроект передбачає, що однією з умов для фінансування заходів з модернізації будинків буде наявність сертифіката енергетичної ефективності будівель. Положення Закону передбачають створення умов для державної підтримки та стимулювання заходів підвищення енергоефективності, економного використання енергетичних ресурсів населенням.