У низці харківських онлайн-ЗМІ спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили низку публікацій, які можуть містити ознаки прихованої реклами. Всі вони створюють позитивний імідж чинному народному депутату від «БПП «Солідарність» Олександру Грановському.

2 листопада на місцевому телеканалі «АТН» вийшов сюжет «В одной из школ города появилась полностью обновленная спортивная площадка». У відеоролику, який триває 1:09, близько 40 секунд присвячені Грановському, а в кінці сюжету згадується його благодійний фонд.

«За особистим запрошенням міського голови Генадія Кернеса в гості до школярів завітав і нардеп, Олександр Грановський, який запевнив – має намір зосередитися на вирішенні конкретних проблем харків’ян, зокрема у сфері освіти», – йдеться у ньому.

Аналогічна новина за компліментарною подачею матеріалу про Грановського про цю ж подію була опублікована 5 листопада і на сайті місцевого видання «Городской дозор».

29.11.2018 Kharkiv stattya pro stadion Granovskiy

5 листопада «АТН» випустив новину «АПЛОДИСМЕНТЫ, ЦВЕТЫ И БЛАГОДАРНОСТИ. КАК ОТМЕТИЛИ СВОЙ ПРОФЕССИОНАЛЬНЫЙ ПРАЗДНИК РАБОТНИКИ СОЦИАЛЬНОЙ СФЕРЫ?». Більша частина тексту присвячена привітанням для працівників соціальних служб від Олександра Грановського, а наприкінці знову згадується про його іменний благодійний фонд.

20 листопада в «Харківському кур’єрі» опублікували новину «Александр Грановский встретился с представителями ветеранских организаций Московского района». В ній нардеп обіцяє вирішити проблеми ветеранів і знову ж таки згадується фонд Грановського.

29.11.2018 Kharkiv stattya pro veterniv Granovskiy

Ця новина майже дослівно перекладена з публікації на сайті комунального видання «Харьковские известия», яка була видана в той же день.

26 листопада в ЗМІ «Об’єктив» вийшла новина під назвою «У Харкові обговорили хід медичної реформи». У ній йдеться про зустріч нардепа Грановського з колективами міської офтальмологічної клініки імені Гіршмана та дитячої поліклініки №23.

29.11.2018 Kharkiv stattya pro medicinu Granovskiy

Тон подачі новини компліментарний щодо Олександра Грановського, наприкінці згадується його благодійний фонд. Аналогічна новина вийшла і у «Харківському кур’єрі».

У цей же день на «Об’єктиві» вийшла новина про зустріч Грановського з пенсіонерами, а 28 листопада його ім’я і його фонд згадувались у матеріалі «Харківські школи ремонтують за рахунок державного бюджету».

Олександр Грановський – народний депутат України VIII скликання від партії «Блок Петра Порошенка», до цього був депутатом міської ради Києва. 19 листопада 2018 в інтерв’ю на телеканалі ZIK, Грановський заявив про те, що він може балотуватись в народні депутати від  169 виборчого округу в місті Харкові.

Жодне із зазначених ЗМІ не маркувало випущені матеріали як політичну рекламу.

«Про ознаки «джинси» свідчить зміст матеріалів і те, що на декількох ресурсах ці матеріали дублюються або схожі за змістом. В першу чергу «джинса» – це порушення журналістських стандартів щодо неупередженості та збалансованості матеріалів, не кажучи вже про порушення законодавства, щодо необхідністі маркування рекламних матеріалів», – коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області,

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, пункт 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється 5 пунктом цієї ж статті.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, діяльність благодійних фондів не підпадає під дію виборчого законодавства. «Саме тому доволі поширеною схемою прихованого підкупу виборців є діяльність благодійних фондів. Виборча кампанія ще не розпочалася проте діяльність благодійних фондів з чіткою прив’язкою до імені кандидата вже запущена, таким чином можна прогнозувати, що фонд активно діятиме і в межах виборчого процесу», – наголошує вона.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]