У 18 з 25 регіонів України впродовж листопада потенційні кандидати на пост Президента України вели активну публічну діяльність, що супроводжувалася одночасним використанням різних форм агітаційної роботи. Про це під час прес-конференції 29 листопада повідомили голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та аналітики ОПОРИ Олександр Клюжев та Олександр Неберикут.

Хоча президентська виборча кампанія не вступила в офіційну фазу, інтенсивність та різноманітність публічних заходів за участю рекордно зростаючої кількості потенційних кандидатів дає підстави говорити про повномасштабне розгортання дочасної передвиборчої кампанії.

«Виборча кампанія стає вже повноцінною з точки зору розмаху тих заходів, які відбуваються у регіонах. Якщо у вересні потенційні кандидати починали розбудовувати мережу, то зараз можна констатувати, що процес завершується. І перелік кандидатів, які налаштовані на боротьбу, є більш-менш визначеним», - сказав Олександр Клюжев.

За словами Ольги Айвазовської, у листопаді 2018 року у 18 з 25-ти регіонів України спостерігалася активна публічна діяльність потенційних кандидатів, що супроводжувалася одночасним використанням різних форм агітаційної роботи. Найбільш популярним способом комунікації потенційних кандидатів з виборцями у листопаді стала зовнішня реклама. А лідерами в цьому сегменті реклами, як і в попередній звітний період, залишились Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та Андрій Садовий.

«Частково ця реклама, за нашою інформацією, фінансується за рахунок державного фінансування політичних партій, про що вже певні попередні дані надавали і політичні партії, за винятком Петра Порошенка. Доступ до інформації щодо джерел фінансування цієї реклами і розмежовування її з точки зору контексту і контенту з прямими обов’язками президента доволі таки важко зробити», - зазначила вона.

Айвазовська додала, що ключові потенційні кандидати також демонструють високий рівень особистої залученості в дочасну агітаційну кампанію, налагоджуючи безпосередню комунікацію з виборцям та місцевими елітами в ході регулярних регіональних візитів.

«У листопаді лідером у цьому аспекті дочасної агітації став Олександр Шевченко, який здійснив 11 окремих візитів у межах 9 областей України, позиціонуючи таку активність як внутрішньопартійні праймеріз. 8 областей відвідав Валентин Наливайченко, а в семи побувала Юлія Тимошенко. Порівняно з попереднім періодом, список активних потенційних кандидатів поповнив Арсеній Яценюк, який також достатньо часто відвідував регіони», - сказала Айвазовська.

За кількістю особисто відвіданих населених пунктів у межах областей найбільш інтенсивну дочасну кампанію проводить Олег Ляшко (18 населених пунктів), Валентин Наливайченко (13), Юлія Тимошенко (12) та Олександр Шевченко (11). Разом з тим найбільш насичена програма візитів у листопаді була у Юлії Тимошенко – вона провела найбільшу кількість окремих заходів під час візитів до усіх регіонів (28 заходів).

Під час регіональних візитів потенційних кандидатів також проявляється проблема участі посадових осіб у спільних з ними заходах. Крім того, ОПОРА зафіксувала візити в регіони близько 70 осіб, яких можна розглядати як VIP-агітаторів на користь потенційних кандидатів. З них найбільшу групу (23 особи) складають народні депутати. Абсолютна більшість візитерів здійснила одноразові поїздки. Найчастіше подорожувала Марина Порошенко, яка відвідала 5 регіонів (Івано-Франківську, Київську, Полтавську, Чернігівську і Житомирську області) у межах презентації програми інклюзивної освіти. За даними спостерігачів, в агітаційних заходах вона участі не брала. Також одним з найактивніших візитерів був Олександр Пономарьов, який відвідав 4 регіони (Тернопільську, Запорізьку, Рівненську і Чернівецьку області), де дав концерти в рамках публічних заходів за участі Юлії Тимошенко.

Протягом вересня–листопада 2018 року ОПОРА зафіксувала зростання інтенсивності заходів передвиборчої благодійності в різних формах, у тому числі через активізацію діяльності благодійних організацій (фондів).

Як наголошує аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут, з усіх випадків благодійної діяльності з боку партій і кандидатів – потенційних учасників майбутніх президентських і парламентських виборів, близько третини заходів (41 з 144) мають ознаки агітаційних і де-факто повинні розглядатися як дочасна агітація. Основними суб’єктами, що здійснюють явний чи прихований матеріальний вплив на виборців, залишаються місцеві партійні структури і благодійні організації, що пов’язані з народними депутатами і партіями.

Лідером за кількістю реалізованих протягом останнього часу благодійних ініціатив, які мають ознаки агітації, є Закарпатська область (13 випадків), а також Дніпропетровська, Хмельницька і Донецька області. Натомість найменш інтенсивно передвиборча благодійність використовується як технологія дочасної агітації в Рівненській і Сумській областях. В розрізі активності потенційних кандидатів у Президенти благодійна діяльність не здійснювалася безпосередньо за їх участі, але опосередковано такі випадки найчастіше стосувалися електоральних інтересів Петра Порошенка (19 випадків) і Юлії Тимошенко (14 випадків), а також меншою мірою здійснювалися в інтересах Олександра Шевченка (10 випадків) і Андрія Садового (9 випадків).

Разом з тим близько 50% усіх зафіксованих спостерігачами ОПОРИ протягом останніх трьох місяців благодійних заходів проводилися не в масштабах усієї області, а обмежувалися територією виборчих округів народних депутатів.

Як зауважила координаторка виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, на потенційну президентську кампанію, якщо правовий режим воєнного стану не буде продовжено, впливу не буде.

В той же час, за її словами, парламент має внести зміни до законодавства про місцеві вибори, щоб ті об’єднані територіальні громади, де сьогодні ЦВК на засіданні може зупинити виборчий процес через воєнний стан, чітко розуміли, як він буде повторно оголошений або відновлений.

Повний зріз читайте за посиланням.

За коментарями звертайтеся:

Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА

(044) 591 44 44

[email protected]