Минулого тижня на Закарпатті з`явилося кілька  білбордів із провокаційними написами «Подолаємо фашизм разом» та зображенням голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля і депутатки Закарпатської обласної ради від «КМКС» Партії угорців України», ректорки Закарпатського угорського інституту  ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос.

У прес-службі ГУНП у Закарпатській області спостерігачу ОПОРИ повідомили, що за фактом встановлення одного із провокативних білбордів відкрите кримінальне провадження.

«22 листопада до чергової частини Іршавського відділку поліції надійшло повідомлення від невідомої особи про те, що між населеними пунктами Заріччя та село Гребля розміщений білборд із провокаційним змістом. На місце події виїхала слідчо-оперативна група, яка встановила, що у період між 21.11 і 22.11 був розміщений білборд, на якому зображені особи чоловічої та жіночої статі із провокативним написом. Правоохоронці провели огляд місця події, в ході якої вказаний плакат було вилучено. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 161 ККУ «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії». З приводу інших подібних білбордів в області кримінальні провадження також були відкриті, однак винних осіб ще не знайшли», - повідомили у коментарі ОПОРІ у прес-службі Головного управління Національної поліції України у Закарпатській області.

28 11 18 bilbod zakarpattia

Фото Мукачево.net

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль у коментарі ОПОРІ висловив думку, що встановлення подібних бордів може бути пов`язане як із внутрішніми політичними процесами в області, так і з наближенням передвиборчої кампанії. За словами очільника Закарпатської ОДА, причетних до інциденту поліція поки не встановила.

Ситуацію ОПОРІ також прокоментувала представниця “КМКС” Партії угорців України”  Кароліна Дорчі: «Не знаємо з чим це пов`язано. Це акція проти угорців Закарпаття. Про стан справи поліція нам не надала ніякої інформації. Напевно, ще йде розслідування», - зазначила Кароліна Дорчі.

До слова, минулого місяця у Закарпатській області було також зафіксовано білборди із написом «Зупинимо сепаратистів» під фотографіями лідерів відомих представників національної меншини. На них були розміщені фото Василя Брензовича, лідера партії «КМКС» та депутата парламенту, згаданої Ільдико Орос та заступника голови Закарпатської облради Йосипа Борто, який  очолює Закарпатську обласну організацію «КМКС» Партії угорців України.