Протягом вересня-листопада 2018 року на Кіровоградщині побували дев’ять потенційних кандидатів на пост Президента України. Відповідний моніторинг провели довготермінові спостерігачі Громадської мережі ОПОРА.

У Кіровоградській області з робочими візитами побували потенійні кандидати у президенти: Петро Порошенко, Андрій Садовий, Дмитро Добродомов, Олег Ляшко, Роман Безсмертний, Сергій Тарута, Олександр Шевченко, Валентин Наливайченко та Арсеній Яценюк.

Більшість потенційних кандидатів на пост президента відвідали місто Кропивницький, а також місто Олександрію та селище міського типу Компаніївка.

На початку вересня із робочим візитом у Кропивницькому побував потенційний кандидат у президенти Дмитро Добродомов. Він відвідав підприємство «Ельворті груп» та зустрівся з містянами у будинку профспілок.

23.11.2018 Kropivnitskay Dobrodomov

Фото з офіційної сторінки Дмитра Добродомова у мережі Facebook

Петро Порошенко побував у Кропивницькому на День міста 15 вересня. Попри те, що про візит теперішнього Президента не було відомо, однак чимало містян хотіли сфотографуватися та поспілкуватися із ним. Під час візиту глава держави взяв участь в святкових заходах, прогулявся центральною частиною міста, побував у військовій частині 3-го полку спеціального призначення.

23.11.2018 Kropyvnitskyi Poroshenko

Фото з сайту Президента України

Андрій Садовий приїхав у Кропивницький із дводенним візитом 25 та 26 вересня. Потенційний кандидат у Президенти провів зустріч із кропивничанами у рамках програми «Urban Talks». А також відвідав міжнародну агропромислову виставку «AgroExpo – 2018».

23.11.2018 Kropivnitskyi Sadovyi

Фото з офіційної сторінки Андрія Садового у мережі Facebook

Сергій Тарута взяв участь у круглому столі про перспективи розвитку агросектору в рамках виставки «AgroExpo – 2018».  Він разом з однопартійцем, екс-очільником Кіровоградської ОДА Андрієм Ніколаєнком зустрілися з місцевими журналістами та розповіли про плани на президентські вибори.

23.11.2018 Kropivnitskyi Tarytai

Фото з офіційної сторінки партія «Основа»  у мережі Facebook

Третім потенційним кандидатом, який приїздив під час виставки «AgroExpo – 2018», був Олег Ляшко. Політик поспілкувався з учасниками заходу та зустрівся зі студентами Компаніївського коледжу ветеринарної медицини.

23.11.2018 Kropyvnitskyi Lashko

Фото з сайту Радикальної партії

17 жовтня у Кропивницький приїхав Роман Безсмертний. Політик презентував плани на майбутні вибори під час зустрічі з містянами та представниками районних центрів у малому залі театру імені Марка Кропивницького. Роман Безсмертний відвідав презентацію книги місцевого історика та зустрівся з міським головою Кропивницького.

23.11.2018 Kropivnitskay Besmertnya

Фото з офіційної сторінки Романа Безсмертного  у мережі Facebook

19 жовтня до Кропивницького приїздив потенційний кандидат у Президенти Олександр Шевченко разом з народними депутатами. Він взяв участь у президентському праймеріз політичної партії УКРОП в приміщенні Центральноукраїнського національного технічного університету.

23.11.2018 Kropyvnitskyi Shevchenco

Фото з офіційної сторінки Олександра Шевченка  у мережі Facebook

Валентин Наливайченко приїхав у Кропивницький практично інкогніто. Про візит політика не повідомлялось у ЗМІ та соціальних мережах. Про відвідини стало відомо з допису Наливайченка у мережі Facebook.

23.11.2018 Kropivnitskay Naluvaytenko

Скрін з відео з офіційної сторінки Валентина Наливайченка  у мережі Facebook

Арсеній Яценюк розпочав візит у Кропивницький з участі у змаганнях «Спортивне місто – здорова нація». Потім побував у Льотній академії НАУ, зустрівся з журналістами та однопартійцями. Колишнього Прем’єр-міністра під час візиту в Кропивницький супроводжували Міністр молоді та спорту Ігор Жданов та Міністр інфраструктури Володимир Омелян. 

23.11.2018 Kropivnitskay Iachenyk

Фото з офіційної сторінки Арсенія Яценюка  у мережі Facebook

Відповідно до частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України»: «Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів».

15 листопада Центральна виборча комісія наголосила, що дочасна агітація є поза законом. ЦВК закликала всіх суб’єктів виборчого процесу утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів.

Як зазначає радниця з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА, проведення публічних заходів потенційними кандидатами безпосередньо перед початком виборчого процесу може містити ознаки дочасної агітації.

«Прослідкувати, за чиї кошти здійснюється така передвиборна активність та наскільки вона є витратною, якщо це не офіційні витрати політичної партії, неможливо, тому ймовірні кандидати фактично використовують цей час для проведення де-факто агітаційних заходів», — зазначила.