Представники керівного складу місцевих органів державної виконавчої влади Києва здебільшого офіційно не є членами політичних партій. Такими є результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА. Щодо деяких посадовців дані отримати не вдалося. Офіційна безпартійність службовців не виключає їхньої потенційної політичної заангажованості.

Представники керівного складу місцевих органів державної виконавчої влади м. Києва здебільшого офіційно не є членами політичних партій. Про це свідчать результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо партійної приналежності голів, перших заступників, заступників, керівників апарату районних державних адміністрацій, а також керівництва Київської міської державної адміністрації (першого заступника і шести заступників голови). Інформація була отримана через офіційні запити до органів влади з метою оцінки потенційних ризиків спроб впливу на виборчий процес посадових осіб з огляду на їхню можливу політичну упередженість.

1 12 2018 Kyiv partiinist miskoi vlady

Дані щодо деяких посадовців отримати не вдалось. Зокрема, у відповіді Печерської РДА йдеться, що  «відповідно до статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» Печерська райдержадміністрація не володіє і не зобов'язана відповідно до компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит». Відповідь Деснянської РДА щодо партійності голови й заступника голови залишає простір для інтерпретацій: «зазначаємо, що інформація про членство у політичних партіях голови, заступника голови Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації в їх особових справах відсутня». Києво-Святошинська РДА надала інформацію лише щодо безпартійності керівника апарату, водночас наголосивши, що голова РДА, його перший заступник та заступник дотримуються вимог Закону України «Про державну службу». Через низку об’єктивних причин (лікарняний, відсторонення від обов’язків, звільнення тощо) не вдалося отримати інформації також щодо партійної приналежності першого заступника голови Шевченківської РДА, голови і заступника голови Голосіївської РДА, голови Дарницької РДА, заступника голови Оболонської РДА.

Як пояснює радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, дані щодо партійності посадовців РДА не належать до категорії публічної інформації, тому у тому, що у відповідь  на запит деякі РДА відмовились їх надати, порушення законодавства немає. Крім того, згідно з чинним законодавство, голови РДА не є державними службовцями, а їхні перші заступники, заступники й керівники апарату є державними службовцями категорії «Б», тому на всіх зазначених посадовців вимога щодо безпартійності не поширюється. «Водночас членство згаданих категорій посадовців в політичних партіях створює потенційну загрозу щодо використання ними свого посадового становища в інтересах цих партій під час виборчої кампанії», – додає Ольга Коцюруба.

Офіційна безпартійність посадовців однак також не є достатньою підставою для того, щоб виключити можливість їхньої потенційної політичної заангажованості. Деякі з службовців в минулому займались партійною роботою або ж були членами партій (нерідко не однієї, а двох-трьох – в різні періоди біографії).

Приміром, голова Києво-Святошинської РДА Мирослава Смірнова у 2015 році балотувалась до Київської обласної ради від партії «БПП «Солідарність», до 2014-го займала керівні посади в «УДАРі Віталія Кличка», а у 2012-му балотувалась від цієї політичної сили до Верховної Ради. Перший заступник голови Києво-Святошинської РДА Артем Кошик до 2015 року був помічником народного депутата від партії «Народний фронт». Голова Солом’янської РДА Максим Шкуро у 2015 році був обраний депутатом Київради від «БПП «Солідарність». Голова Деснянської РДА Геннадій Заболотний у 2015-му балотувався від «БПП «Солідарність» до Одеської обласної ради, а його заступниця Ірина Алєксєєнко того ж року балотувалася до Київради від ВО «Батьківщина». Заступник голови КМДА Дмитро Давтян був депутатом Харківської міськради від «Партії регіонів» і залишив фракцію у серпні 2014-го. Заступники голови КМДА Валентин Мондриївський і Вячеслав Непоп є членами фракції «БПП «Солідарність» у Київраді. Голова Шевченківської РДА Олег Гаряга у 2015 році балотувався до Київради від «БПП «Солідарність», а у 2014-му від цієї ж партії до Верховної Ради.

«Важливо зазначити, що кількісні дані щодо членства й залученості у діяльності політичних партій не є універсальним показником потенційних викликів в контексті політичної упередженості органів влади. З одного боку, формально позапартійні службовці можуть вдатися до використання  своїх повноважень в інтересах однієї з політичних сил. З другого боку, немає підстав стверджувати, що той чи інший чиновник обов'язково зловживатиме своїм службовим становищем через прихильність до певної партії. Водночас практика попередніх виборів показує, що офіційне залучення посадових осіб до політичних партій є ознакою потенційних ризиків для стандартів державної служби та виборчого процесу»,– переконаний координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що ст. 4 Закону України «Про державну службу» вимагає від держслужбовця дотримання принципу політичної неупередженості, зокрема недопущення впливу політичних поглядів на його дії та рішення, а також утримання від демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків. Крім того, згідно зі статтею 3 Закону України «Про вибори Президента України», рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується, зокрема, рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України. Стаття 64 цього ж закону забороняє  органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам у робочий час брати участь у передвиборчій агітації.

З результатами всеукраїнського дослідження щодо ризиків політичної упередженості держслужбовців можна ознайомитись за посиланням.