На вулицях Харкова безплатно роздають бюлетень «Вісник Харкова», що позитивно висвітлює діяльність мера Харкова Генадія Кернеса та потенційного кандидата у президенти України Петра Порошенка.

У газеті описуються позитивні досягнення Харкова — будівництво нових станцій метро і комплексу з переробки сміття, відкриття центрів надання адміністративних послуг і реконструкція Саржиного Яру. У  матеріалах автори неодноразово вказують на те, що ці досягнення стали можливими через діяльність мера Харкова, Генадія Кернеса за підтримки чинного Президента України Петра Порошенка.

24.11.2018 Kharkiv Golovna storinka bulletnu

Під жодним з матеріалів в інформаційному бюлетені не вказано авторство. Єдині вихідні дані, вказані на останній сторінці — відповідальним за випуск виступає Максим Книш, надрукувала газету типографія «Фактор Друк» тиражом 20 тисяч екземплярів.

24.11.2018 Kharkiv stattya pro Sarjin Yar.jpg

Люди, які роздають «Вісник Харкова», відмовились розмовляти з представниками Громадянської мережі ОПОРА стосовно того, хто надав їм примірники газети, та чи отримують вони гроші за його розповсюдження.

«Тут акцент зміщений більше на особистість, завдяки якій робляться позитивні зміни, ніж на факт самих змін. Джинса це і є прихована реклама, схована у новинах. Подібні інформаційні бюлетені можна вважати політичною рекламою, так як в них рекламується діяльність посадових осіб», — коментує  координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, пункт 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється 5 пунктом цієї ж статті.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

(#вибори; #elect_ua; #opora; #опора)