З початку вересня Тернопільщину відвідали семеро потенційних кандидатів у президенти України: Сергій Тарута (партія «Основа»), Олександр Шевченко («УКРОП»), Роман Безсмертний, Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Валентин Наливайченко (Рух Валентина Наливайченка «Справедливість»), Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина») та Дмитро Добродомов (Громадський рух «Народний контроль»). Політки зустрічались із студентами, жителями міст та сіл, журналістами та партійцями. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

25 вересня очільник партії «Основа» Сергій Тарута взяв участь в урочистому відкритті креативного майданчика – «Лабораторія мрій», в приміщенні юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету. Простір було створено за спонсорської підтримки політика та його партії. Опісля відбулась зустріч лідера політичної сили «Основа» зі студентами ТНЕУ, на якій він відповів на запитання слухачів та розповів про основні ідеологічні напрямки очолюваної ним політичної сили. Дану подію було висвітлено в новинах на телеканалі TV-4.

30 вересня Олександр Шевченко відвідав Тернопіль у рамках президентських «праймеріз» партії «УКРОП» (тип голосування, в якому обирається один кандидат від партії). Народний депутат України розповів про своє бачення розвитку країни у разі його перемоги на майбутніх виборах. Про подію детальніше можна дізнатись з відеоматеріалу телеканалу ІНТБ.

10 жовтня в Українському домі «Перемога» відбулась зустріч-дискусія «Якої ми хочемо України» з потенційним кандидатом в президенти Романом Безсмертним. Основні озвучені та обговорені питання зустрічі: «Як завершити війну?», «Як подолати корупцію?» та «Як підняти рівень життя в Україні?» – пише інтернет видання «Терен». Про політичну систему в Україні, досвід інших країн, шляхи і моделі змін, а також про флеш-моб «Говори не так, як вони» (#говоринеяквони) –йшлося у бесіді з депутатом у програмі «Про важливе» на місцевому телеканалі ІНТБ.

17 жовтня з робочим візитом Тернопіль відвідав Анатолій Гриценко. Відбулась прес-конференція, на якій теж був присутній Петро Ландяк, керівник фракції «Громадянська позиція» у Тернопільській міській раді. Відеоматеріал зустрічі можна переглянути на відеохостингу YouTube, канал MediaTOR.

Валентин Наливайченко, лідер партії Рух Валентина Наливайченка «Справедливість», від початку осені двічі відвідував Тернопільщину. 21 вересня політик у місті Бучач взяв участь в урочистому заході з нагоди століття заснування «Союзу українок». Також Наливайченко вшанував пам’ять Героїв Небесної сотні біля стели у центрі міста та Січових Стрільців на місцевому кладовищі. Цього ж дня потенційний кандидат у президенти провів зустріч із журналістами у Тернополі та представив «Національний план дій» для відновлення миру в країні. 7 листопада Наливайченко знову приїхав на Тернопілля. У цей день політик зустрівся із виборцями Купчинецької об'єднаної територіальної громади та обговорив з ними місцеві проблеми напередодні перших місцевих виборів, які відбудуться наприкінці грудня, а також поклав квіти до меморіалу героїв ОУН-УПА. В інформаційному матеріалі про даний візит зазначено, що під час бесіди з Купчинецькою громадою, Наливайченко навів приклади успішної роботи депутатів від цієї політичної партії в інших ОТГ України. Враховуючи той факт, що відповідно до Постанови Центральної виборчої комісії в Купчинецькій об’єднаній громаді на 23 грудня призначено перші місцеві вибори і 3 листопада розпочався виборчий процес, такі розмови можуть мати ознаки дочасної прихованої агітації. 7 листопада Наливайченко також провів лекцію у Бережанському агротехнічному інституті, поклав квіти до меморіалу героя Небесної Сотні Устима Голоднюка. Статті про всі візити опубліковані на офіційному сайті партії Рух Валентина Наливайченка «Справедливість».

За інформацією офіційної інтернет-сторінки Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина», 13 листопада Юлія Тимошенко відвідала Тернопільщину. Зранку лідерка партії ВО «Батьківщина» побувала у Марійському духовному центрі с. Зарваниця (Теребовлянський район). Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА повідомляють, що цього ж дня у Тернополі в готелі «Avalon Palace» відбулась прес-конференція з представниками місцевих засобів масової інформації. Юлія Тимошенко розповіла про «Новий курс України», програму змін, яку підготувала її політична сила, відповідала на питання журналістів та поділилась майбутніми планами. Далі очільниця партії виступила перед громадянами на площі міста Теребовля, а ввечері знову повернулась до Тернополя та в палаці культури «Березіль» зустрілась із партійним активом ВО «Батьківщина».

17.11.2018 Ternopil Tymoshenko terebovla

17.11.2018 Ternopil Tymoshenko berezil

16 листопада на Тернопільщині побував лідер партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов. Свій візит він розпочав із м. Бережани, де зустрівся зі студентами та викладачами «Бережанського агротехнічного інституту». Обговорювали справи освіти, зокрема регіональних ЗВО. Окрім того, відбулась зустріч політика із працівниками Бережанського Центру первинної медичної допомоги, де звучали питання зарплат, браку коштів для ремонтів та закупівлі матеріально-технічної бази закладу: гематологічних аналізаторів, ЕКГ-апаратів, санітарного автотранспорту. Про ці заходи описано на сторінці політика у соціальній мережі. Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що у цей день також відбулась зустріч Дмитра Добродомова з однопартійцями та громадою у актовій залі Тернопільського кооперативного торгівельно-економічного коледжу. Основною темою розмови стала корупція та шляхи її подолання.

17.11.2018 Ternopil Dobrodomov

На думку координаторки громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області, візити політиків на даний час формально не порушують виборче законодавство України. Водночас, оскільки вони спрямовані на формування позитивного іміджу потенційних кандидатів у президенти, то такі дії можуть бути розцінені як недотримання принципу рівності всіх учасників виборчих перегонів.

Нагадуємо, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.