Низка львівських газет намагаються приховати рекламу потенційних кандидатів у Президенти за допомогою двозначних назв рубрик, у яких її розміщують.

Такі публікації стосуються візитів певного політика в регіон, висвітлюють його діяльність чи подають дані опитувань, згідно з якими політик має високий рейтинг. За структурою вони схожі на звичайні редакційні. Про те, що матеріали розмістили на платній основі можуть свідчити назви рубрик, у яких вони опубліковані. Але крім зрозумілих назв “реклама” і “на правах реклами”, ЗМІ також використовують назви “офіційно”, “офіційна пошта”, “особливий погляд” (у “Львівській пошті”), “точка зору” (у “Ратуші”), або просто символ  ℗ (у “Високому замку”). Роз'яснення, що публікації у цих рубриках є комерційними, друкують поруч з контактами редакції, здебільшого на останній сторінці газети.

Однак, на думку аналітиків ОПОРИ, це недостатньо ефективний спосіб повідомити читачам, що перед ними саме реклама, а не журналістський текст. Адже ті читачі, які не прочитають інформації на останній сторінці можуть бути введені в оману двозначними назвами рубрик.

Так, у газеті “Львівська пошта” за 22 листопада  опублікували в рубриці “особливий погляд” статтю голови аналітичного центру “ІНПОЛІТ” Сергія Бикова з назвою “Соціологія довела — Тимошенко об’єднує Україну”. У ній автор пише про розчарування українців у чинній владі, посилаючись на соціологічні дослідження, згідно з якими потенційна кандидатка Юлія Тимошенко набрала 21% голосів, тоді як Президент Петро Порошенко трохи менше 10%. Аналітик схвально висловлюється про передвиборчу програму лідерки ВО “Батьківщина”, що, на його думку, більш “прорахована”, ніж програми інших потенційних кандидатів.

29.11.18 Lviv foto materialy v gazeti Lvivska poshta

У газеті “Львівська пошта” за 8 листопада у рубриці “офіційно” розмістили великий за обсягом матеріал “Єдність українців —  головна запорука успіху держави”, який стосувався недавнього візиту Юлії Тимошенко до Львова та детально розповідав про передвиборчу програму потенційної кандидатки на пост Президента.

29.11.18 Lviv foto materialy v gazeti Lvivska poshta2

У газеті “Високий замок” за 8-14 листопада із символом ℗ надрукували матеріал “У разі перемоги на виборах Юлія Тимошенко зменшить ціну на газ, скасує медичну реформу, перегляне реформу освіти та  ініціює перепис населення”, у якому також йдеться про візит потенційної кандидатки у Львів.

29.11.18 Lviv foto materialy v gazeti Vysory zamok

А в газеті “Ратуша” за 8-14 листопада в рубриці “точка зору” з’явилась публікація “Олег Ляшко: тарифи на газ і опалення — під мораторій”, приводом для якого стала пропозиція народного депутата скасувати рішення уряду підвищити ціну на газ та встановити мораторій на подальше її підвищення.

29.11.18 Lviv foto materialy v gazeti Ratusha

Аналітики мережі ОПОРА наголошують, що подібні маніпуляції ЗМІ є порушенням не тільки стандартів журналістської діяльності, а й закону. Відповідно до частини першої статті 9 Закону України про “Про рекламу” реклама  має бути чітко відокремлена від іншої інформації, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. У частині третій статті 9 зазначено: “Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами".

Юристка Львівської обласної організації Громадянської мережі ОПОРА пояснює, що хоч у частині першій згаданої статті не визначено, як саме має бути позначена реклама, у випадку з публікаціями про потенційних кандидатів визначальною є частина третя тієї ж статті.

З частини третьої можна зробити висновок про те, що  інформація про особу має бути позначена лише цими рубриками: “Реклама” чи “На правах реклами. Визначення інших назв рубрик та розміщення в них агітаційний матеріалів (фактично рекламу особи) може мати ознаки недобросовісної реклами” — говорить .

Нагадуємо, відповідно до статті 1 Закону “Про рекламу” недобросовісна реклама — це реклама, яка може ввести в  оману, завдати шкоди особам, державі чи суспільству через неточність, недостовірність, двозначність, перебільшення,  замовчування, порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження. Згідно з чинним законодавством вона є забороненою.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]