Впродовж дня Щирецька ТВК не працювала, пояснивши ОПОРІ, що напередодні прийняла відповідне рішення. Після прибуття знімальної групи Львівської філії суспільної телекомпанії та спостерігачки ОПОРА, які хотіли ознайомитися з відповідним рішенням комісії, голова Щирецької ТВК Анна Новак відчинила приміщення комісії. Проте одразу надати для ознайомлення присутнім спостерігачам та журналістам виборчу документацію не змогла. У сейфі зберігалися тільки документи від 27 жовтня 2017 року про передачу виборчих бюлетенів ДВК.  Інших документів та печатки у сейфі не було.

Попередньо були намагання усунути спостерігача та журналістів з приміщення ТВК. Спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА склала акт про виявлене порушення та за фактом звертається в поліцію.

Печатку дільничної виборчої комісії голова комісії принесла з дому та почала проставляти її на підписані раніше секретарем документи та підписувати їх. Попередньо прийняті рішення комісія до цього не оприлюднювали на дошці оголошень.

Під час оформлення заяви в поліцію, зустрічну заяву написала і голова комісії, мотивуючи тим, що спостерігачка не має права ознайомлюватися з відповідними документами та своїми діями перешкоджає роботі комісії.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 12 Порядку виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток територіальних і дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ, затвердженого  Постановою Центральної виборчої комісії  від 1 вересня 2015 року № 212, під час виборчого процесу печатки територіальних та дільничних виборчих комісій зберігаються у сейфах (металевих шафах) у приміщенні відповідної виборчої комісії.

Згідно з частиною 1 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Наталія Радиш,
координаторка громадського спостереження за виборами у Львівській області
тел.: 098  765 86 22
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.