29 листопада ЦВК підтримала рішення №233 звернути увагу суб’єктів виборчого процесу на необхідність виконання законодавства щодо непроведення виборів на територіях, де оголошено режим воєнного стану. Так, у 8 об’єднаних територіальних громадах чотирьох районів Луганщини виборчий процес було припинено. Про це  повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганської області.

Проведення перших виборів до Марківської селищної ОТГ (Марківський район), Коломийчиської сільської ОТГ (Сватівський район), Веселівської, Калмиківської, Підгорівської та Шульгінської ОТГ (Старобільський район), а також Великочернігівської та Красноталівської ОТГ (Станично-Луганський район) згідно з постановами ЦВК №156 та №157 (зі змінами),  були заплановані на 23 грудня 2018 року. При цьому, останні дві ОТГ знаходяться у 25 та 10-кілометровій зоні від україно-російського кордону.

Загалом, у виборах мали взяти участь мешканці 66 населених пунктів сільської місцевості: 32 – зі Старобільського, 20 – з Марківського, 8 – зі Сватівського та 6 – зі Станично-Луганського районів. На момент припинення виборчого процесу, згідно визначеного ЦВК календарного плану підготовки та проведення зазначених виборів, було сформовано склад територіальних виборчих комісії та здійснено висування кандидатів у депутати та на посади голів ОТГ.

Голова Марківської районної державної адміністрації Ігор Дзюба прокоментував цю ситуацію ОПОРІ так: «Ми провели багато роботи і готові до проведення виборів. Однак закон є  закон, а стаття 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» забороняє проведення виборів у період воєнного стану. Погано, що ми не встигаємо провести вибори до новостворених ОТГ до нового бюджетного року. Це може негативно вплинути на їх діяльність – як новій громаді жити без бюджету? Однак ми сподіваємося, що все налагодиться і за можливості ми зможемо провести заплановані вибори».

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів, в тому числі до органів місцевого самоврядування. Втім, у документі вказується на можливість проведення виборів у зазначених регіонах після припинення чи скасування воєнного стану.

30 листопада  2018 року Центральна виборча комісія рекомендувала територіальним виборчим комісіям з місцевих виборів Вінницької, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей забезпечити неухильне дотримання вимоги Закону України «Про правовий режим воєнного стану" та припинити організацію та проведення перших, додаткових, а також проміжних виборів. Поряд із цим, дільничні виборчі комісії повинні забезпечити передачу до територіальних комісій усієї виборчої документації, повернути виборчі скриньки органам місцевої влади, а печатки та штампи «Вибув» - районним комісіям. Крім того, ТВК мають повернути грошову заставу кандидатам та остаточно розрахуватись за придбані товари та послуги, оплатити роботу членам комісії та залученим фахівцям.

2 грудня повноваження дільничних виборчих комісій припиняються. В той же час територіальні виборчі комісії продовжуватимуть функціонувати до того моменту, поки не буде сформовано новий склад комісій.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу. Проте припинення виборчого процесу в окремих районах внаслідок введення в дію положень українського законодавства про воєнний стан є важливим прецедентом у розвитку держави та громадянського суспільства.