Спостерігачі ОПОРИ провели моніторинг локацій для проведення передвиборної агітації, що встановленні за рішенням міськради Запоріжжя. За результатами вони виявили невідповідність виборчому законодавству в частині 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України». Громадський обмудсмен із захисту виборчих прав у Запорізькій області звернувся до міського голови Запоріжжя з пропозицією внести зміни до переліку локацій.

В тексті звернення йдеться, що школа, стоматологічна поліклініка, кіноконцертний зал, палац культури та інші комунальні заклади мають бути виключені з тексту рішення. Рішення виконкому з мотивів невідповідності ЗУ «Про вибори Президента України» можуть бути оскаржені суб'єктом виборчого процесу в судовому порядку. Однак, це не позбавляє органи місцевого самоврядування права за власною ініціативою, або ініціативою інших зацікавлених осіб змінити чи скасувати прийнятий ним правовий акт. Також у зверненні пропонується внести зміни до переліку місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації.

 

 

«Суб’єкти виборчого процесу мають знати, що існує невідворотна відповідальність за агітацію з порушенням частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України». Ми і надалі будемо приділяти максимальну увагу подібним ситуаціям і звертатимемося до компетентних осіб, що мають забезпечувати правовий перебіг виборчого процесу», - коментує громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області.

Нагадаємо, що 11 січня в ходіперевірки спостерігачами ОПОРИ за дев’ятьма адресами, що вказані у документі №658 виконавчого комітету Запорізької міської ради, не було обладнаних місць із розміщеними дошками оголошень та стендами. Одна з адрес була вказана помилково (вул. Новгородська, 4а), а в локації на вулиці Історичної, 92 розташована загальноосвітня школа №75 (коментар юриста). Це стало підставою для звернення до міського голови Володимира Буряка із зазначенням, що виконавчий комітет визначив місця для розміщення матеріалів передвиборчої агітації з прямим порушенням Закону.