У Запорізькій області 53% голів районних державних адміністрацій та районних рад є представниками політичних партій, 47% - безпартійні. Такі дані Громадянська мережа ОПОРА отримала у відповідях на інформаційні запити від відповідних органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування, а також з відкритих джерел.

Так, на момент отримання інформації відомо, що 19 голів районних рад та районних державних адміністрацій у Запорізької області є безпартійними, а 21 представляють партії. Офіційні відповіді, щодо інших п’ятьох керівників отримати не вдалося.

Найбільше на керівних посадах представлені члени партії Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 43%, 29% представляють Аграрну партію, 14% - «Опозиційний Блок», 10% - «Наш край» і 5% ВО «Батьківщина».

Безпартійними залишаються голови Василівської, Вільнянської, Гуляйпільської, Кам'янсько-Дніпровської, Оріхівської, Пологівської та Токмацької районних рад. Не мають членства в партії очільники Василівської, Великобілозерської, Мелітопольської, Новомиколаївської, Пологівської, Приморської та Чернігівської РДА.

Серед перших заступників голів районних державних адміністрацій четверо є представниками партій. Так, перші заступники Мелітопольської та Веселівської РДА є членами БПП «Солідарність», перший заступник Чернігівської РДА - член Аграрної партії, а в Бердянській РДА посаду першого заступника обіймає член партії промисловців і підприємців в Україні в Запорізькій області (Бердянська районна організація). Решта 11 перших заступників РДА безпартійні.

Серед 14 заступників голів районних рад Запорізької області партійними є дев’ять (64%). Із них 4 - представники ВО «Батьківщина» (Запорізька, Токмацька, Розівська, Приморська), 2 - представники «Опозиційного Блоку» (Великобілозерська, Пологівська ), і по одному представнику від Радикальної партії Олега Ляшка (Бердянська), Аграрної партії (Приморська) та політичної партії «УКРОП» (Приморська).

Двоє керівників апаратів районної ради є партійними – керівник Веселівської райради («Опозиційний блок») і керівник Якимівської районної ради (ВО «Батьківщина»). Офіційних відповідей щодо партійності 14 керівників апаратів районних рад отримати не вдалося.

Щодо керівників апаратів РДА відомо, що один не є партійним, один є членом політичної партії «Наш край».

Інформацію щодо 13 очільників райдержадміністрацій Запорізької області отримати не вдалося.

image 2018 12 19 21 12 13 1

З відкритих джерел (ЗМІ, публічні реєстри, офіційні сайти, соцмережі тощо) відомо, що голова Запорізької обласної ради є членом партій БПП «Солідарність». Перший заступник представляє політичну партію «Опозиційний блок», а заступник є членом об’єднання «Самопоміч».

Нагадаємо, Закон України «Про державну службу» не допускає впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків. Державний службовець повинен неупереджено виконувати законні накази (розпорядження), доручення керівників незалежно від їх партійної належності та своїх політичних переконань.

У статті 10 закону вказано, що державний службовець не має права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади або становити загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності і національної безпеки, для здоров’я та прав і свобод інших людей.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)