10 голів районних державних адміністрацій на Закарпатті є офіційно позапартійними.  Двоє голів РДА області є членами партій, а один не надав дані про свою партійнійність. Таку інформацію спостерігачі ОПОРИ отримали у відповіді на надіслані інформаційні запити.

Безпартійними є голови Берегівської (Іштван Петрушка), Воловецької (Валентина Рогова), Міжгірської (Василь Юрик), в.о. голови Перечинської (Мар’яна Ладомиряк), Ужгородської (Еріка Кинєв), Іршавської (Олександр Горін), Свалявської (Олександр Дідович), в.о. голови Виноградівської (Наталія Костелеба-Веремчук) РДА.

Про те, що вони безпартійні, вказали і голови Велико-Березнянської РДА Василь Симочко (у листопаді написав заяву на звільнення) та голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай (у листопаді був звільнений з посади).

Голова Тячівської районної державної адміністрації Василь Дем`янчук та голова Хустської РДА Назарій Павлій є членами політичної партії «БПП «Солідарність».

У Рахівській РДА, яку очолює Павло Басараба, інформацію про партійність як керівника, так і його заступників, у відповіді на запит від спостерігачів ОПОРИ не надали.

Із 52 осіб, які займають керівні посади у районних державних адміністраціях на Закарпатті, 38 є безпартійними, 5 – не надали інформації про свою партійність. 10 заступників голів РДА на Закарпатті також є позапартійними. Заступник голови Тячівської РДА Віктор Погар є членом партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Заступниця голови Виноградівської райдержадміністрації Єва Данич є членкинею Демократичної партії угорців України.

Що стосується перших заступників голів РДА, то  з них 9 є безпартійними, перший заступник Мукачівської РДА Андрій Данканич є членом політичної сили «ВО «Батьківщина» та керівником Мукачівської районної організації партії. Перший заступник голови Ужгородської районної адміністрації Віталій Семаль був членом партії «Відродження», однак наразі діяльність у партії призупинив. На Воловеччині посада першого заступника РДА є вакантною. 12 із 13 керівників апарату районних державних адміністрацій на Закарпатті є позапартійними. Про партійність чи безпартійність керівника апарату Рахівської РДА не надали відповіді на інформаційний запит.

Нагадаємо, голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль є членом політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та очолює Закарпатський обласний осередок цієї політичної сили. Перший заступник голови державної адміністрації Іван Дуран не є членом будь-якої політичної партії. Заступники голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін, Ярослав Галас, Володимир Колесніков, а також  керівниця апарату державної адміністрації Руслана Натуркач теж не є членами будь-якої політичної сили.

Закон України «Про державну службу» не допускає впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків. Державний службовець повинен неупереджено виконувати законні накази (розпорядження), доручення керівників незалежно від їх партійної належності та своїх політичних переконань.

У статті 10 Закону вказано, що державний службовець не має права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади або становити загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності і національної безпеки, для здоров’я та прав і свобод інших людей.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)