У Житомирі спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували намети кандидата в Президенти Андрія Садового, в яких роздають агітаційні листівки та календарі без вихідних даних.

На наметі є напис: «Саме зараз! Андрій Садовий». Людям роздають партійну газету «Об’єднання Самопоміч», календар та листівки.

Газета містить вихідні дані, в якій вказано, що засновником та видавцем є політична партія «Об’єднання «Самопоміч», наклад 3 997 541 примірник, вказані дані про редакторів та адреса редакції. Номер присвячений Андрію Садовому. На першій сторінці матеріал під назвою: «Хто ж такий Андрій Садовий?», на другій інтерв’ю з дружиною Садового Материною Кіт-Садовою, на третій – стаття під назвою «Фейкові аргументи проти. Що закидують Садовому у ЗМІ та соцмережах».  На останній сторінці номеру надрукований календар на 2019 рік та дати християнських свят і розміщено лозунг: «Саме зараз! Андрій Садовий».

16.01 Zhytomyr namet 3

16.01 Zhytomyr gazeta sadovyi st 1

 

16.01 Zhytomyr gazeta sadovyi st 2 3

 

Такий самий календар, але надрукований на окремому аркуші, роздають в наметах разом з газетою, однак він не містить вихідних даних.

16.01 Zhytomyr kalendar sadovyi

Відсутні відомості про замовника та тираж і на агітаційних листівках. На агітці зображений Андрій Садовий, його коротка біографія, лозунг: «Саме зараз! Андрій Садовий» та напис: «Нема за кого голосувати на виборах? За 5 хвилин у вас з’явиться кандидат!». На звороті листівки інформація із заголовком: «Чому варто підтримати кандидатуру Андрія Садового на посаду Президента України?».

16.01 Zhytomyr lystivka Sadovyi

16.01 Zhytomyr lystivka st 2

16.01 Zhytomyr agitatsia sadovyi

У коментарі ОПОРІ голова Житомирської обласної організації партії «Об’єднання «Самопоміч» Наталія Чиж розповіла, що ці матеріали не є агітаційними:

«Це не є агітаційний матеріал, це є загальна інформація про партію, воно таке може бути. Як мені пояснили в юрдепартаменті в Києві, це поліграфія, яка залишилась в них з грудня місяця, вони взяли її і вивезли туди, хоча, насправді не мали цього робити. З понеділка вже буде інша. Вони говорять, що там такої прямої мови немає, що підтримати кандидата в президенти», – зауважила Наталія Чиж.

15 січня до роздаткових матеріалів у наметах додали ще розмальовку для дітей під назвою «Хороші звички». На обкладинці лозунг: «Саме зараз! Андрій Садовий». На  звороті обкладинки звернення Андрія Садового до батьків.

«…Будьте разом з дітьми. Навчайте їх нового, навчайтеся з ними. Розповідайте їм про сімейні традиції та людські цінності. Те, якою Україна буде в майбутньому, великою мірою залежить від вас…», – йдеться у зверненні. Під текстом підпис: «Андрій Садовий Міський голова Львова. Оголосив про намір балотуватися на посаду Президента України». На кожній сторінці книжки віршований текст та картинки. На останній сторінці зображена виборча дільниця, до якої йдуть герої розмальовки і напис: «Ще одна корисна звичка у дорослих є малята: це край рідний свій любити, Батьківщину захищати. А щоб злі вовки й гієни не змогли нас обкрадати, Треба гідних обирати, треба йти голосувати!».

16.01 Zhytomyr Sadovyu rozmaliovka

16.01 Zhytomyr Sadovyu rozmaliovka 2

16.01 Zhytomyr Sadovyu rozmaliovka 3

16.01 Zhytomyr Sadovyu rozmaliovka 4

Нагадаємо, 8 січня Центральна виборча комісія на своєму засіданні зареєструвала чотирьох кандидатів у Президенти: Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового.

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА  зазначає: «Розміщення агітації на предметах дитячого вжитку суб'єктами виборчого процесу, в першу чергу є не етичними. Такі дії фактично можна охарактеризувати як технологію матеріального стимулювання виборців, щоб здобути додаткові електоральні переваги. Таким чином кандидати намагаються сформувати позитивну думку в суспільстві впродовж виборного процесу, використовуючи з першого погляду дитячі радощі. Проте привертає увагу, інтернет-посилання sadovyi2019.win на титульній сторінці дитячої розмальовки, відвідавши яке потенційний виборець може ознайомитися з програмою кандидата у Президента. В даному випадку можемо говорити про агітацію поза виборчим фондом без вихідних даних, оскільки в матеріалах є згадкам кандидата, проте вихідні дані відсутні, а з коментарів представників партій, бачимо, що агітація виготовлена за кошти партії до створення виборчого фонду, мала бути вилучена та не повинна була роздаватися в ході виборчої кампанії».

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня 2018 року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

Відповідно до частини 3 статті 59 ЗУ «Про вибори Президента України»,  друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

У Житомирі з початку осені на білбордах та сітілайтах почали з’являтися обличчя політиків з гаслами про сильну армію, енергетичну незалежність та побудову України. У грудні Житомирщину відвідали троє потенційних кандидатів у Президенти, а в листопаді з візитами в область приїздили дев’ять потенційних кандидатів 

У Вінниці ОПОРА викликала поліцію, зафіксувавши білборди Капліната Садового без вихідних даних.