13 січня у Житомирі на Різдвяному ярмарку під час фестивалю «Маланка-фест» дітям роздавали солодкі подарунки. На упаковці вказано прізвище потенційного кандидата в Президенти Юлії Тимошенко та логотип партії ВО «Батьківщина».

Інформація про це розміщена на сторінці ГО «Батьківщина молода» у мережі Facebook.розмістила

«Ось так пройшов фестиваль "Маланка-фест" для житомирської ГО "Батьківщина молода" - з казковим настроєм та щирими посмішками дітлахів Старий Новий рік - свято, в яке прийнято бажати один одному щастя та добробут, засіваючи домівки житом та пшеницею. Ми вирішили сіяти добро та пригощати малечу солодощами. Більше сотні діток отримали чудові емоціі та подарунки від нашої команди. Святкуємо разом!», – йдеться в повідомленні.

14.01 Zhytomyr melanka Batkivshchyna

14.01 Zhytomyr melanka Batkivshchyna podarunky

14.01 Zhytomyr melanka Batkivshchyna dity

14.01 Zhytomyr melanka Batkivshchyna dity 2

14.01 Zhytomyr melanka tsykerky

14.01 Zhytomyr melanka podarunky

Отримати коментар представників ВО «Батьківщина» ОПОРІ не вдалося.

Прес-секретар міської партійної організації ВО «Батьківщина» Микола Ожеледа зазначив: «Бачив, але нічого прокоментувати не можу. Телефонуйте в прес-службу обласної організації».

Голова міського осередку партії Людмила Янушевич про акцію дізналась з Facebook: «Нічого сказати не можу, я сама побачила це у Facebook».

Прес-секретар обласної організації «Батьківщини» на дзвінки не відповідає, голова організації Анжеліка Лабунська знаходиться на лікарняному.

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Житомирській області: «У період новорічно-різдвяних свят ми спостерігаємо підвищену благодійну активність з боку партій та місцевих припартійних структур. Політики влаштовують концерти, ярмарки, святкові вечори та роздають дітлахам різноманітні подарунки, та позиціонують ці процеси як не пов’язані з виборами. Втім, варто розуміти і якісно розділяти функції і місцевих депутатів, і депутатів Верховної Ради, і партій як таких. Також, після реєстрації відповідних осіб як кандидатів на пост Президента України, така діяльність може підпадати під потенційний підкуп виборців».

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня 2018 року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У період виборчої кампанії відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону». А в частині 21 цієї ж статті Закону зазначено: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності».

Нагадаємо, у Житомирі ВО «Батьківщина» влаштувала для дітей новорічне свято з подарунками, а в школах дітям роздають новорічні пакунки «З любов’ю від Юлії Тимошенко». У «Центрі захисту житомирян», який відкритий за ініціативи партії ВО «Батьківщина» та її лідерки Юлії Тимошенко, люди шикуються в черги, щоб безкоштовно перевірити зір та отримати окуляри.