У Луцьку під час зустрічі із народним депутатом від «Об’єднання «Самопоміч» Романом Семенухою та співголовою партії «ДемАльянс» Василем Гацьком останній висловив підтримку кандидату у президенти Андрієві Садовому («Об’єднання «Самопоміч»). На зустрічі, яка відбулась 14 січня, побували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Під час публічного заходу, який відбувався в обласному офісі «Об’єднання «Самопоміч» у Луцьку, один з лідерів «ДемАльянсу» Василь Гацько заявив про підтримку кандидату у президенти Андрієві Садовому та пояснив, чому відвідує різні регіони. Вхід на захід був вільним, однак за попередньою реєстрацією. На зустріч прибуло понад два десятки людей, більшість із яких є представниками партії, та декілька осіб, які дізналися про захід із анонсованого повідомлення.

Спочатку Гацько розповів, що політика та вибори – це інструмент для змін. Далі пояснив, що Україні треба «нарощувати» середній клас, щоб люди не їхали на заробітки за кордон. Щоб збудувати таку країну, в свою чергу, треба перемогти на виборах. Далі політик зауважив, що має бути об’єднання громадян та політичної сили, які зможуть потрапити в другий тур, перемогти на виборах та наступні 5 років будувати країну, яка цей середній клас розвиватиме.

«Прагнення не програти президентські вибори Порошенку та Тимошенко, я не кажу вже про російських «фріків» або друзів олігархів великих, фактично стало причиною, чому «ДемАльянс» ініціював союз із «Самопоміччю». І має стати так само причиною, чому «Самопоміч» та «ДемАльянс» мають ініціювати ширше об’єднання. Наше переконання, у виборчому бюлетені має бути одне прізвище від кількох політичних сил – «Самопомочі», «ДемАльянсу», «Громадянської позиції», Вакарчука, можливо інших політичних ініціатив. На наше переконання, це має бути прізвище Садового. У нас для цього є обґрунтовані причини.

12 років у Львові і ми маємо місто, єдине з українських, яке у сотні найбільш відвідуваних міст світу. Такого не було раніше, воно туди потрапило, в тому числі, через дії команди Андрія Садового. Два – сьогодні Львів є  найбільш оціненим у міжнародному рейтингу за якістю життя. Тобто у нього є хороший досвід правління. З іншого боку, він є незалежним від олігархату, що робить його фактично унікальним для нас. Три – це людина, яка вміє зберігати команду, бо Львів – це не лише Садовий. Зараз Садовий значну частину проводить у поїздках у кампанії, а Львів і далі прекрасно існує, бо за ці часи він залучив величезну кількість молодих людей, відкрив соціальні ліфти та дав можливість місту будуватися талановитими людьми. Та сама історія із їхньою партією і фракцією. Я не в «Самопомочі», але я вважаю «Самопоміч» об’єктивно найкращою партією в парламенті. Треба віддати належне – Садовий теж людина, яка вміє протистояти впливу», - мовив Гацько.

Політик також пригадав про «сміттєву блокаду» і зауважив, що це свідомі кроки, аби «приручити» фракцію його партії та стимулювати голосувати, так як це було вигідно комусь іншому.

«Тому у нас є об’єктивні причини, чому це має бути Садовий. А в мене є ще й особиста причина: я вважаю, що людина, яка управляла і управляє Львовом, а це місто для мене – місто, яке найбільше сьогодні має взаємодію із нечисельним українським середнім класом, креативним та світовим, який приїжджає. Це людина, яка має найбільший досвід роботи із цим класом», - сказав Гацько.

14.01.2019 News Volyn Gatsko 2

14.01.2019 News Volyn Gatsko 3

Далі зустріч перейшла у більш неформальне спілкування – присутні ставили питання щодо виборів в ОТГ, голосування за бюджет тощо. На питання відповідав переважно нардеп Роман Семенуха. Наприкінці прихильники партії запитали, які нині в Садового шанси на перемогу.

«Я, безумовно, заангажований, але я не львів’янин, тому скажу – Садовий сьогодні неймовірно підготовлений бути Президентом України з різних причин», - зауважив Семенуха. Опісля він додав, що треба багато працювати та дуже важливим є питання об’єднання.

Зауважимо, що 14 січня політики у Луцьку також побували на швейній фабриці «Едельвіка», підприємстві «Луцьксвітло», «Електросервіс», відвідали військовий госпіталь. Окрім того, у них була зустріч із підприємцями, бізнесменами та представниками ділових кіл у коворкінг-центрі.

14.01.2019 News Volyn Gatsko 1

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що проведення зустрічей із виборцями чи зборів громадян є однією із встановлених законом форм передвиборної агітації (ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»).  Водночас вона застерігає, що стосовно кандидатів у Президенти, які займають посади в органах державної влади або місцевого самоврядування, діє спеціальне правило щодо агітації: таким кандидатам забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації. Більше того, в приміщеннях органів влади та місцевого самоврядування взагалі заборонено  проводити будь-які агітаційні заходи (ч. 15, 20 Закону України «Про вибори Президента України»).

Нагадаємо, частина 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» передбачає, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.