У Черкасах міськвиборчком за відведені 5 днів від голосування так і не зміг оголосити результати виборів. У міліції за цим фактом було відкрито кримінальне провадження. У ТВК затяжний процес пояснювали перерахунком бюлетенів на десятках дільниць, адже представники команди «Батьківщини» були переконані у фальшуванні виборів міського голови. Нині, після довгого безперервного засідання, комісію розпустили та формують нову, яка до 10 червня має оголосити результати виборів.

27 травня були відомі попередні результати виборів до міської ради, тоді ще голова ТВК Микола Бунякін наголошував, що є велика кількість скарг, які підлягають розгляду, а на окремих виборчих дільницях є підстави для перерахунку голосів. Утім, на той момент була ще не завершена процедура підрахунку. Стало відомо, що команда кандидата у міські голови Черкас та лідера обласної організації «Батьківщини» Анатолія Бондаренка готує скарги до територіальної виборчої комісії, вимагаючи перерахунку бюлетенів на окремих дільницях.

На третій день після виборів до ТВК привезли доопрацьовану документацію з придніпровської територіальної комісії, розглядали скарги та готувались до перерахування бюлетенів на деяких дільницях.

Тоді ж 28 травня нібито від партії "Батьківщина" були встановлені намети з написами «Вимагаємо перерахунку голосів» перед міськрадою. Активісти заявили про проведення безстрокового пікету задля розслідування фактів фальсифікацій на виборах, які, на думку "батьківщинівців", мали місце.

Через велику кількість скарг політичних партій, кандидатів у депутати й спостерігачів, підкріплену актами про порушення виборчого законодавства під час підрахунку голосів, було вирішено по ряду виборчих дільниць провести повторний перерахунок.

Крім скарг від членів партії «ВО «Батьківщина», були й інші: зокрема, команда партії «Рідне місто» подала заяву до прокуратури на фальсифікацію виборів. Почали з’являтись несподівані результати перерахунку голосів: на дільниці №711019 (округ №29) було виявлено бюлетенів на сотні більше, ніж контрольних талонів з підписами виборців.

2 червня голова комісії Микола Бунякін давав коментар про те, що комісії ще рахувати і рахувати, адже у зв’язку з великою кількістю скарг і рішень судів щодо перерахунку голосів, роботи в тервиборчкому було чимало. На той момент по цілій низці дільниць планувався перерахунок бюлетенів по виборах міського голови, депутатів міськради за партійними списками та за мажоритарними округами. Білі намети перед міською радою продовжували стояти, активісти, що назвались представниками Громадської ініціативи, почали збирати голоси виборців за перерахунок голосів.

3 червня голова говорив про роботу комісії наступне: «Ми намагаємось зробити це швидше. Дні 3-4 максимум і зможемо встановити результат. Через велику кількість порушень під час складання протоколів і перерахунку їх не можна усунути без перерахунку. Лише сьогодні в суді було 4 чи 5 розглядів різних таких скарг по різним дільницям. Зараз через повторні перерахунки на трьох дільницях вибори визнані недійсними, через те що кількість виборців, що взяли участь у голосуванні, є на 5% меншою, ніж кількість бюлетенів з виборчих скриньок». На той час члени комісії, за словами голови, спали по 3 години на добу, бо працювали в режимі безперервного засідання.

Утім, вже наступного дня, 4 червня, рішенням ЦВК №768 було розпущено склад територіальної комісії. У постанові зазначено, що з 26 по 30 травня ТВК прийняла 23 постанови про розгляд скарг та призначення повторного підрахунку голосів на 12-х виборчих дільницях. Але скарги, на основі яких Черкаський виборчком вирішив перерахувати голоси виборців на деяких дільницях, були оформлені без дотримання необхідних вимог і мали б бути повернутими суб'єктам звернення без розгляду. Як відомо, ТВК вчинила інакше, а отже ЦВК вважає постанови про проведення повторного підрахунку голосів виборців на ділянках, необґрунтованими й прийнятими з перевищенням повноважень виборчкому.

Також Центрвиборчком засвідчив протиправну бездіяльність виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів депутатів Черкаської міської ради і Черкаського міського голови та дійшов висновку про систематичні та грубі порушення Черкаською міською виборчою комісією Конституції України та Закону. Прийняті раніше постанови призначено скасувати, а матеріали щодо порушень виборчого законодавства під час голосування та підрахунку голосів надіслати до прокуратури.

До 6 червня має бути сформований новий склад комісії, який ЦВК зобов'язала не пізніше від 10 червня встановити результати виборів Черкаської міської ради й черкаського міського голови відповідно до вимог виборчого закону.

Екс-члени територіальної комісії намагались потрапити на роботу, бо переконані, що мають працювати до часу скликання нової комісії, але зал засідань комісії опломбований та охороняється міліцією.                 

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.