Досвід довготермінового спостереження від Громадянської мережі «ОПОРА» в Дніпропетровській області під час останніх трьох виборчих кампаній дозволяє говорити про низькі правові знання норм виборчого процесу членами дільничних виборчих комісій. А останні вибори Президента України вразили правовим нігілізмом стосовно виборчого процесу з боку штабів кандидатів, поганою організацією виборчого процесу окружними виборчими комісіями та незадовільним виконанням виборчих процедур, передбачених законом дільничними виборчими комісіями.

Під час спостереження та в ході моніторингу роботи названих суб’єктів спостерігачі ОПОРИ провели багато бесід з виборцями, представниками виборчих штабів кандидатів в Президенти України, з членами окружних та дільничних виборчих комісій; з міжнародними спостерігачами та представниками ЗМІ. Після завершення виборів чітко виявилася потреба в негайній необхідності змін та доповнень законодавчих процедур виборчого процесу. Почати необхідно зі зведення всіх законів, що стосуються виборів в один «Виборчий кодекс», в якому передбачити вибори: Президента України; народних депутатів України; місцеві вибори та міських і селищних голів; референдуми загальноукраїнські; опитування місцевої думки.

По-перше, слід звернути увагу законотворців на необхідності:

а) постійної (без змін) збереження адреси та нумерації окружних виборчих комісій і дільничних виборчих комісій;

б) межі територіальних виборчих округів  та виборчих дільниць залишити в межах і територіях останніх виборів.

Одним з головних завдань є покращення проведення виборчого процесу через переведення членів окружних, територіальних та дільничних (звичайних та спеціальних) виборчих комісій на професійний рівень виконання завдань, затвердження на постійній основі складу ОВК та ДВК протягом п’яти років виконання своїх повноважень. Узагальнюючи пропозиції членів комісій та штабів кандидатів щодо представлення інтересів кандидатів у складі комісій, механізм може бути таким:

- До складу окружних виборчих комісій подають своїх представників (по дві особи) партії які представлені фракціями у Верховній Раді України і Президент України на затвердження Центральній виборчій комісії. ОВК виконують свої повноваження та виборчі завдання з проведення виборів: Президента України; народних депутатів Верховної Ради України, референдумів.

- До складу територіальних виборчих комісій з виборів міських, селищних та сільських голів та місцевих виборів і проведення опитувань місцевої думки мають право подати (по одному представнику) через механізм жеребкування: міські, селищні та сільські голови; партії, які зареєстровані в органах юстиції на певній території в містах та районах обласного підпорядкування.

- До складу дільничних виборчих комісій подають (по одному представнику): партії, які представлені фракціями у Верховній Раді України і Президент України з автоматичним зарахуванням до складу комісій і мають право на пропорційну частку голів, заступників, секретарів комісій, а вільні місця через механізм жеребкування розподіляються між рештою партій, зареєстрованих в органах юстиції на відповідній території в містах та районах обласного підпорядкування.

Члени окружних, територіальних та дільничних виборчих комісій під час виконання виборчих завдань (від 20 днів до 90 днів) не більше трьох осіб зі складу комісії (два з яких голова та секретар) мають право отримувати від держави заробітну плату в розмірі середньої по Україні, визначеної за попередній квартал урядом України.

Голови та секретарі комісій повинні проходити обов’язкове навчання 1 раз на рік із вивченням законів і виборчих процедур та перевіркою знань у вигляді комп’ютерних тестів, які б давали допуск до виконання своїх повноважень.

Зазначені процедури організовують та проводять для окружних комісій Центральна виборча комісія, а для територіальних та дільничних комісій – окружна виборча комісія.

Через механізм громадського обговорення потрібно ввести пропозиції для відповідальності членів виборчих комісій за порушення виборчих процедур.

Зазначені пропозиції є вкрай необхідними для проведення виборів на задовільному рівні, а також зменшення простору для застосування механізмів порушень.

 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.