Бойовики «ДНР» нападали на окружну виборчу комісію № 43 двічі. 22 травня після першого візиту терористи забрали техніку і документацію, після другого — особисті речі членів комісії та Руслана Кудрявцева, голову окружкому.

 

Представники так званої «Донецької народної республіки» звільнили голову окружної комісії № 43 Руслана Кудрявцева. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

Терористи скоїли напад на комісію 22 травня, в цей день вони приходили двічі. У перший раз бойовики забрали системний блок від комп'ютера, викрали всю документацію та печатку комісії. У другий раз терористи діяли більш зухвало, та взяли в заручники голову комісії Руслана Кудрявцева.

«Мотивом для мого викрадення стало те, що я представляв кандидата в Президенти України Дмитра Яроша. Вони вирішили, що я його активіст та не розуміли, що я звичайний працівник виборчої комісії, і не маю ніякого відношення до діяльності цього кандидата. Озброєні люди наділи на мене наручники та вивели з приміщення. Коли ми вийшли з комісії, в коридорі знаходилося п'ять міліціонерів. Вони взагалі ніяк не відреагували на ситуацію. Голову комісії вивели у наручниках невідомі люди зі зброєю, а вони й слова не сказали терористам», — говорить Руслан.

Терористи тримали Руслана в підвалі обласного управління СБУ в Донецьку. У цьому ж будинку нещодавно в полоні у бойовиків були члени окружної комісії № 42. Терористи звільнили Руслана 27 травня ввечері. За словами його дружини, переговори про звільнення Руслана Кудрявцева вів, зокрема, і міський голова Донецька.

«У підвалі СБУ до нас ставилися нормально. Бойовики нічого не робили з нами, навіть не допитували. Вони годували нас і давали воду. Разом зі мною там ще були члени трьох дільничних комісій з Кіровського району. На щастя, їх також відпустили разом зі мною», — розповідає Руслан.

Як відомо, це вже не перший факт бездіяльності міліції по відношенню до дій бойовиків ДНР, які скоїли низку зухвалих злочинів проти членів виборчих комісій на Донеччині.

Про громадське спостереження за виборами

Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов,
прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16