У Вінницькій області вибори Президента України відбулися у відповідності до законодавства та міжнародних демократичних стандартів, результат підрахунку є чесним, а порушень, які б вплинули на остаточний результат виборів, не зафіксовано.

 

Під час передвиборчої кампанії, у день голосування та в процесі підрахунку голосів спостерігачі на Вінниччині зафіксували 22 порушення виборчого законодавства, проте вони не були такими значними, щоб вплинути на загальний результат голосування.

Наймасовішими порушеннями у день виборів на Вінниччині стала видача бюлетенів без пред’явлення паспортів. Такі випадки були помічені у виборчих округах № 13 та № 15.

Проте варто зазначити, що у місті Калинівка та у селі Томашпіль Хмільницького району (виборчий округ № 13) члени ДВК відмовлялись видавати виборцям бюлетені без паспортів та за водійськими посвідченнями.

Також у день голосування був випадок, коли на ДВК протягом тривалого часу працювали лише три члени комісії (у селі Лозна Хмільницького району, виборчий округ № 13), тобто були відсутні 9 із 12 членів комісії. Де вони перебували - невідомо.

На багатьох ДВК у Вінницькій області секретарі комісій не хотіли надавати спостерігачам ОПОРИ заповнені протоколи (казали: «Самі собі пишіть, а ми підпишемо») заповнювали їх лише після втручання голів ОВК. На приклад, на ДВК № 051664, що в місті Хмільник (виборчий округ № 13, центр округу м. Калинівка) секретар комісії погодилася заповнювати протокол для короткотермінового спостерігача ОПОРИ лише після того, як на ДВК подзвонив голова ОВК № 13.

Зазначимо, що відповідно до статті 79 частини 3 Закону України «Про вибори Президента» протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці складається дільничною виборчою комісією.

Ще одним порушенням виборчого законодавства було те, що в день виборів у Вінниці розсилали результати екзит-полів ще до завершення голосування. Що цікаво: розсилали не всім громадянам, а лише тим, які мають стосунок до спостереження за виборчим процесом. Таке смс-повідомлення отримала, зокрема, і обласний координатор Громадянської Мережа ОПОРА.

За попередніми даними ЦВК, станом на 10:00 28 травня у Вінницькій області оброблено 99,93 % протоколів. Найбільшу кількість голосів в області набирає Петро Порошенко (наразі, за опрацьованими протоколами – 67,32 %), друге місце посіла Юлія Тимошенко (15,57 %).

 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.