26 травня на прес-конференції в Миколаєві представники Громадянської мережі ОПОРА підбили підсумки спостереження за виборами Президента України, зокрема, оприлюднили кількісну явку виборців та результати голосування згідно з швидким статистичним підрахунком голосів у рамках всієї крани, а також приділили увагу місцевим особливостям.

mykolaiv 26.05 1

На думку координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Миколаївській області Олени Кабашної, порушення, які фіксувалися у день голосування, не носили системний характер і найчастіше стосувалися організації роботи ДВК. «Але зрозуміти комісії можна: якщо членів комісії 11, а голосують на дільниці 2,5 тисячі, то це дуже важка і складна робота. Дуже часто на видачу бюлетенів ставав навіть голова комісії, тому що не вистачало рук. Ми вважаємо, що потрібно подякувати нашим співвітчизникам, які працювали в комісіях, а також прийшли и проголосували, хоча доволі часто цей процес займав 30-40 хвилин. Завдяки їм вибори відбулися», - сказала Олена Кабашна.

Також О. Кабашна звернула увагу на скарги виборців стосовно списків виборців, з яких випадали цілі будинки. Громадянська мережа ОПОРА зверталася за роз’ясненням до голів комісій, але вони тільки констатували проблеми з роботою реєстрів і не могли пояснити причин.

До грубих порушень активісти ОПОРИ в Миколаївській області віднесли фальшиві провокативні «замінування» шкіл, в яких були розташовані дільниці (було «заміновано» 4 школи, в яких знаходилися 9 дільниць). А також конфліктну ситуацію на ДВК № 480752 (129 округ), в результаті якої спостерігач від партії «ДемАльянс» після конфлікту з членами ДВК і іншими спостерігачами розпилив сльозогінний газ у приміщенні ДВК (ОПОРА про це вже згадувала).

Обговорили активісти ОПОРИ з журналістами і явку виборців на дільницях Миколаєва і області. Спостерігачів ОПОРИ збентежила явка виборців – миколаївці зазвичай дуже добре голосують, але в даному випадку, вважає О. Кабашна, досить низька, як для Миколаєва, явка (49,6 %) – це наслідок того, що велика кількість електорату Партії регіонів не визначилася зі «своїм» кандидатом. Не можна виключати й вплив листівок, які з’явилися напередодні виборів, з закликами бойкотувати вибори та з погрозами на адресу членів виборчих комісій.

Також активісти ОПОРИ відмітили досить жорстку позицію міліції, яка поводила себе не так, як зазвичай. Спостерігачі дійшли висновку, що правоохоронці мали настільки велике бажання забезпечити безпеку, що іноді їх дії певною мірою виходили за межі виборчого законодавства. Наприклад, у с. Ковалівка в ніч на 25 травня міліціонер сховав вивіску ДВК – на всяк випадок. А на дільниці у мікрорайоні Варварівка інший правоохоронець переписав дані американського дипломата, який мав посвідчення від ЦВК, чим викликав велике обурення останнього.

Загалом Громадянська мережа ОПОРА вважає, що вибори в Миколаївській області пройшли демократично, чесно, прозоро і без застосвання адмінресурсу.

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна,
Координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області
0950871785
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.