У понеділок, 26 травня, у конференц-залі «Волинь Медіа» відбулася прес-конференція представників Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області. Активісти представили результати позачергових виборів Президента України за версією ОПОРИ та розповіли про особливості голосування та підрахунку голосів на Волині.

volyn pidsumky 26.05

За словами координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайла Шелепа, вибори в Україні відбулися відповідно до законодавства та міжнародних демократичних стандартів. Результат підрахунку є чесним, а порушень, які б вплинули на остаточний результат виборів, не зафіксовано. Всі кандидати перебували в рівних умовах, хоча агітація була утруднена в Донецькій та Луганській областях, тому кампанію важко назвати цілком вільною.

У день виборів ОПОРА проводила паралельний підрахунок голосів. Базуючись на звітах від 1 347 з 1 404 наших спостерігачів, за результатами паралельного підрахунку голосів з максимальною похибкою 2,9 %  презентувала результати президентських виборів:

Порошенко отримає 53,4 % голосів виборців;

Тимошенко отримає 13,2 % голосів виборців;

Інші кандидати в сумі 31,8 % голосів;

Недійсними буде визнано 1,6 % бюлетенів.

Окрім всеукраїнського виміру представники ОПОРИ приділили значну увагу перебігу дня голосування на Волині. Спостерігачі фіксували незначні порушення переважно пов’язані з процедурними моментами роботи ДВК. А саме: невчасний початок процесу голосування через відсутність печатки; неправильне заповнення контрольних талонів; винесення печатки за межі дільниці; порушення процедури голосування за місцем перебування, порушення процедури складання витягу із списків виборців тощо.

Також спостерігачі ОПОРИ отримували інформацію про серйозніші порушення, або й самі фіксували такі факти. Зокрема, виборець ДВК № 70669 (село Мала Осниця, Маневицький район, ВО№23) під час голосування повідомив спостерігача ОПОРИ, що йому пропонували 300 гривень за голос на користь кандидата в Президенти України Сергія Тігіпка. У виборчому окрузі № 22 ОПОРОЮ був зафіксований факт коли в ДВК № 071056 (м. Луцьк, пл. Київський майдан, 13,) секретар комісії просив спостерігачів 2 грн за копію протоколу про підрахунок голосів. У ДВК с. Гаруша Турійського району (ВО № 20) 25 травня особа, що представилась журналістом громадсько-політичної газети «Батьківщина», яка перебувала на цій дільниці, перешкоджала спостерігачу ОПОРИ потрапити на територію дільниці та проводити фотозйомку. Мали місце і випадки порушення норм про заборону агітації. Водночас, ці факти порушень не мали системного та масового характеру і не впливають на достовірність результатів волевиявлення.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ фіксують значну кількість процедурних порушень вже під час передачі виборчої документації в ОВК. Так, на всіх окружних комісіях області через неполадки в роботі сервера ЦВК процес обробки документації дільничних комісій затримувався, що спричинило великі черги членів ДВК. З огляду на це, деякі ОВК (ВО № 21 та № 23) складали графіки прийому документацій ДВК по районах задля зменшення напливу представників дільничних комісій. В смт Стара Вижва спостерігачі зафіксували факт, коли члени ДВК № 070840 та № 070481 не бажаючи чекати своєї черги під окружною комісією, залишили приміщення дільниці лишивши бюлетені і протоколи підрахунку голосів під охороною міліціонерів. На жаль є певна кількість ДВК, які складають уточнені протоколи біля приміщення ОВК, щоправда таких випадків значно менше ніж на попередніх виборах.

Координатор «гарячої лінії» Волинської ОПОРИ Марія Доманська розповіла про те, що в день виборів було отримано кількадесят дзвінків як з приводу консультацій виборців, такі і з інформацією про різні порушення. Найчастіше виборців цікавили: перелік документів, з якими можна проголосувати; питання наявності у списках виборців; процедура голосування за місцем перебування. По телефону «гарячої лінії» ОПОРІ надійшла інформація про те, що не всі військовослужбовці Володимир-Волинської 51-ї механізованої бригади змогли проголосувати. Спостерігачі ОПОРИ перевірили надану інформацію з достовірних джерел. Як виявилося, частина військовослужбовців, що нині служать у селі Новопавлівка Дніпропетровської області, не змогла проголосувати, бо їх командири не організували завчасно солдатів для отримання посвідчень про тимчасову зміну місця голосування.

У цілому, громадянська мережа ОПОРА характеризує виборчий процес на Волині як чесний та законний, а ті порушення які були виявлені, не впливають на результат голосування.

Відеозапис прес-конференції ОПОРИ у «Волинь Медіа»:

 

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

 
За коментарями звертайтеся до:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Детальніше:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.