Представники Громадянської мережі ОПОРА підбили підсумки спостереження за позачерговими виборами Президента України, які згідно з висновками ОПОРИ, відбулися відповідно до законодавства та міжнародних демократичних стандартів, результат підрахунку є чесним, а порушень, які б вплинули на остаточний результат виборів, не зафіксовано.

rivne 26.05

Під час передвиборчої кампанії, у день голосування та в процесі підрахунку голосів спостерігачі ОПОРИ на Рівненщині зафіксували понад 40 різноманітних порушень виборчого законодавства, проте, за словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Анатолія Бондарчука, вони на результати волевиявлення на Рівненщині не вплинули.

«У «день тиші», коли будь-яка агітація заборонена, на вулицях Рівного і в районах й надалі висіли білборди та інші агітаційні матеріали деяких кандидатів у Президенти», - говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області Анатолій Бондарчук. «Були факти агітації й безпосередньо у день голосування, а також розповсюдження «чорного піару» проти кандидата у Президенти України Порошенка (такий факт зафіксували у м. Дубно)».

За словами Анатолія Бондарчука, ОПОРА фіксувала й порушення зі сторони членів ДВК. «У Гощанському районі спостерігача ОПОРИ не пустили на ранкове засідання ДВК», - розповідає Анатолій Бондарчук. «У Зарічненському районі члени ДВК видавали виборцям бюлетені без пред’явлення паспорта, мотивуючи це тим, що вони цих виборців знають, а у Сарнах голова ДВК перебував на дільниці з явними ознаками алкогольного сп’яніння».

Фіксувалися також порушення на етапі підрахунку голосів на дільницях. «Члени ДВК припускалися дуже багатьох помилок у протоколах», - говорить Анатолій Бондарчук. «Чимало помилок – елементарні, граматичні, арифметичні. Там, де треба було написати "0", ставили прочерки або "немає", замість «п’ятсот» писали «п’ятцот», а замість «тисяча» - «тища». Хтось, навіть, замість "Рівненська область" написав "Вінницька"».

За словами Анатолія Бондарчука, причиною цього став низький рівень підготовки членів та голів виборчих комісії: «Політичні штаби зробили за принципом "аби набрати людей", а не підготувати їх якісно виконувати роботу», - підсумував представник ОПОРИ.

Також на етапі підрахунку голосів серйозною перепоною стали постійні технічні збої у роботі електронної системи «Вибори», через що члени комісії не могли внести у систему дані про голосування.

Загалом, Рівненщина увійшла у п'ятірку лідерів за кількістю порушень, а лідером виявилась Київська область. Що ж до безпосередніх результатів волевиявлення, то за даними паралельного підрахунку голосів, який ОПОРА провела в Україні, лідером президентських перегонів є Петро Порошенко. «За нашими підрахунками Петро Порошенко отримав 53,4 % (похибка цього результату становить 2,9 %), Юлія Тимошенко 13,2 % (похибка 0,6 %), а голосів, відданих за інших кандидатів - 31,8 % (похибка 1,8 %), тому є велика ймовірність стверджувати, що другого туру виборів не буде.

Зазначимо, у день виборів на Рівненщині працювали 48 спостерігачів ОПОРИ на виборчих дільницях і у дільничних виборчих комісіях, 5 – у окружних виборчих комісіях, а також три мобільні групи.

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
(096)9187408
Олександр Мельничук
Прес-секретар ОПОРИ у Рівненській області
(097)7190910
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.