На відміну від процесу голосування, підрахунок голосів на Львівщині виявився менш організованим.

 

Ситуацію ускладнювала ще й несправна робота інформаційної ситеми «Вибори», через що неможливо було здійснювати перевірку протоколів. Починаючи з 12-ої години ночі та до 4-їй ранку, усю перевірку члени ОВК проводили в ручному режимі. Це гальмувало роботу комісії.

Із ситуації комісії виходили по-різному. Наприклад, окружком № 126 (центр – м. Самбір), реагуючи на повільний темп роботи, вирішив рекомендувати членам комісій закрити бюлетені й протоколи у сейфі на дільниці, опечатати його, дочекатися дзвінка від ОВК та тоді доставити їх. Наголошуємо, що такі дії комісії є протиправними, адже ЗУ «Про вибори Президента України» чітко визначає, що після закінчення підрахунку голосів на дільниці комісія невідкладно доставляє до ОВК пакети з протоколами, виборчими бюлетенями, списками виборців, контрольними талонами.

Детальніше:
Ірина Швець, прес-секретар кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області
032 254 61 63
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.