Приймання виборчої документації від дільничних виборчих комісій окружні виборчкоми Хмельниччини розпочали, як і повсюди, в ручному режимі: система "Вибори" не забезпечувала автоматизованої передачі даних у ЦВК.

 

Зважаючи на це, приблизно о пів на першу ночі ОВК територіального виборчого округу № 190 у місті Хмельницькому майже у повному складі (утрималася голова комісії Наталія Кострубська) оголосила технічну паузу до 9:00 ранку. Так і не прийнявши жодного протоколу, представникам ДВК, окремі з яких прибули до окружної комісії вже о 21:30, дали усне розпорядження повертатися на дільниці.

Окружком відправляв людей на дільничні комісії, викликаючи їм таксі. Тривогу підняли спостерігачі ОПОРИ і представники виборчих штабів деяких кандидатів на пост Президента України. Адже протоколи та бюлетені опинялися поза контролем протягом усієї ночі. Порадившись, члени ОВК № 190 вирішили скоротити технічну паузу, і відправлені голови ДВК та їхні заступники, а також змучені правоохоронці почали повертатися назад.

«Технічна пауза була оголошена насамперед з огляду на фізичну втому членів ОВК. Адже ми й попередню ніч працювали, приймаючи довезені виборчі бюлетені», - пояснила член окружної комісії Тетяна Прядун (суб'єкт подання - Олег Тягнибок).

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучилося ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.