26 травня 2014 р. три спостерігачі ОПОРИ повертались до обласного центру з північних округів, де спостерігали за виборами. О 8 ранку їх машину зупинили на блокпості у м. Щастя (перед Луганськом), провели обшук, погрожували та вимагали визнати, що вони мають зв'язок з «Правим Сектором».

 

Як розповів спостерігач ОПОРИ Володимир С. (прізвище не вказуємо з метою уникнути можливих переслідувань активіста): «Ми спостерігали на виборах у північних районах, переночували в готелі, а зранку поверталися до обласного центру. На блокпості нас зупинили 30 озброєних людей, перевірили паспорти, прописку, провели обшук та почали допитувати, звідки ми їдемо та що робили минулої доби. Ми розповіли, що були у друзів та у своїх батьків. Один зі спостерігачів мав прописку у м. Старобільск. Вони вимагали, щоб ми подзвонили батькам активіста та другу, у якого були, щоб той підтвердив наші слова. Ми подзвонили друзям, які все підтвердили терористам, однак навіть після цього вони не заспокоїлися та почали допитувати, що твориться у м. Старобільск. Ми розповіли, що там все спокійно. Однак нам відповіли, що ми обманюємо їх. «Ви що не бачите, що там творить безчинство Національна гвардія?» - заперечили озброєні люди. Потім бойовики приставили до голови автомат та сказали «Досить брехати, кажіть правду про те, що ви працюєте на  Правий Сектор, інакше буду стріляти». Одну людину вдарили. Однак Ми сказали, що Ми не знаємо нічого про цю організацію, а просто їдемо від друзів. Потім вони відійшли, переговорили один з одним та вирішили нас відпустити, попередивши, що якщо дізнаються що ми працюємо на «Правий Сектор», знайдуть нас та будуть чинити розправу. Нам  дуже допомогло, що Ми попередньо продумали логістику та всю документацію, пов’язану зі спостереженням за виборами  (копії протоколів) залишили у м. Старобільск у друзів, які потім нам надішлють поштою. Зараз ми вже повернулись додому. Ніхто з нас не постраждав, але трохи шоковані цим інцидентом». 

 

Довідково:                                                                                                                                                              

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.