Конфлікт на ДВК № 480752 (129 округ) в Миколаєві, якій виник вже після завершення голосування і закриття дільниці, вдалося вирішити в правовому полі, а дезорієнтованих та знервованих членів дільничної виборчої комісії налаштувати на конструктивну працю. Спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА вдалося «скласти картину» конфлікту, у якому своє слово ще скажуть правоохоронці.

 

Приблизно о 22:00 спостерігач від партії «Демократичний Альянс» Степан Коханий, який також представляв ЗМІ, почав фотографувати документи, які обробляли члени комісії. При цьому спостерігачу здавалося, що члени комісії намагаються сфальсифікувати вибори. Одночасно членам комісії і спостерігачам від Світового Конгресу Українців здавалося, що дії спостерігача неправомочні. Виникла сварка і штовханина, тоді Степан Коханий дістав балончик із сльозогінним газом і використав його. Після цього голова ДВК звернулася до правоохоронців, які несли службу по охороні громадського порядку поряд з дільницею, а ті, в свою чергу, викликали слідчо-оперативну групу Заводського РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області. Одночасно товариш спостерігача викликав на підмогу представників «Народного ополчення».

На момент прибуття на дільницю слідчо-оперативної групи до входу в будівлю підтягнулися кандидат в міські голови Сергій Пучков і член «Народного ополчення» Олександр Янцен, які почали голосно з’ясовувати стосунки, періодично застосовуючи фізичну силу, тому що обидва прагнули дістатися до кімнати, де знаходилася комісія і бюлетені (О. Янцен наполягав на тому, що він повинен допомогти спостерігачу, який потрапив у складну ситуацію, а С. Пучков вважав за необхідне також бути присутнім під час встановлення обставин події, яка відбулась на дільниці).

Також, за повідомленням спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, туди прибули представники ОВК № 129 і голова Миколаївської міської виборчої комісії Ірина Косякова для того, щоб організувати роботу. Під головуванням І. Косякової відбулося засідання ДВК, на якому була прийнята постанова про звернення до правоохоронних органів та ГСЧС щодо зміни міста голосування, тому що приміщення було дуже загазоване. Такий вихід з ситуації був можливим – коли виник конфлікт на дільниці, ДВК ще не почала підрахунок голосів, тому пломби на урнах (4 великих і 1 маленькій) були цілими. Отже рятівники допомогли перенести скриньки до іншого приміщення, де комісія продовжила роботу. Також це засідання заспокоїло, наскільки це можливо, членів ДВК, які стали свідками і учасниками двох конфліктів, нанюхалися газу і втратили в кількісному складі (заступник голови ДВК з серцевим нападом був госпіталізований до лікарні).

За повідомленням СЗГ УМВС України в Миколаївській області, інформація про подію внесена до Єдиного обліку, проводиться перевірка щодо встановлення обставин подій, що передували виникненню конфлікту як у приміщенні виборчої дільниці, так і на прилеглої до неї території. Всі учасники ситуації надають пояснення. Робота виборчої дільниці триває, працівники міліції підтримують громадський порядок.

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна,
Координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області
0950871785

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.