На ДВК 800961 впродовж дня спостерігач мережі ОПОРА склала 4 акти про процедурні порушення. Реакцією на активність спостерігача було голосування за видалення її з дільниці. Причина -  ходить по приміщенню, ставить питання стосовно кількості бюлетенів, веде фотофіксацію.

Для з’ясування обставин видалення з дільниці спостерігача, на місце виїхала мобільна група мережі ОПОРА. Мобільну групу міліціонери не пустили. Прізвища правоохоронців: Неділя Євген Володимирович, старший лейтенант, посвідчення № 155225, перебуває на посаді старший оперуповноважений, та Троян Олексій Володимирович, лейтенант, посвідчення УКМ № 155241, перебуває на посаді дільничого. Обидвоє - з Шевченківського РУМВС. Реагуючи на незаконні дії працівників міліції, мобільна група мережі ОПОРА викликала слідчо-оперативну групу за номером «102», була написана заява про вчинення 2-х злочинів - членами ДВК та міліціонерами. Також була підготовлена скарга  на дії  міліціонерів. На підмогу мобільній групі мережі ОПОРА прибули міжнародні спостерігачі з Росії. Під ранок прибули різноманітні керівники, які пропонували нас "задобрити" подачками у формі фото постанови.

З’ясування законності видалення спостерігача мережі ОПОРА почалося о 01:00 ночі і закінчилось о 7:14. За результатами нічної діяльності готуються скарги і судові позови. Спостерігач мережі ОПОРА на згаданій дільниці  Єлизавета Щепіна надзвичайно стійко витримала весь пресинг і образи.

 

Громадське спостереження ОПОРИ –  це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процессу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.