Члени непрацюючих окружних виборчих комісій на Донеччині провели сьогоднішній день, переховуючись від переслідувань та перебуваючи в полоні у терористів. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

Донецьк

  • ОВК № 41 — В цей день з більшістю членів комісії неможливо було зв’язатися. Один з членів ОВК повідомив, що ЦВК не рекомендувала комісії збиратися в день голосування, оскільки держава не може гарантувати їм безпеку. Раніше ця ОВК захоплювалась представниками ДНР.
  • ОВК № 42 — Члени ОВК переховувалися. Вдень голова та один із членів комісії спробували отримати бюлетені на свій округ і передати їх на засіданні ОВК членам однієї дільничної комісії. При транспортуванні бюлетенів з ними зник зв'язок. Пізніше стало відомо, що вони були захоплені представниками ДНР. Згодом їх відпустили, наразі вони перебувають у безпечному місці. Раніше ця ОВК неодноразово захоплювалась.
  • ОВК № 43 — В день виборів комісія не працювала. Досі залишається невідомим місцезнаходження голови комісії Руслана Кудрявцева, який був викрадений після захоплення ОВК представниками ДНР 22 травня. В прес-службі міської міліції повідомили, що наразі ведуться оперативно-слідчі дії та переговори щодо звільнення Руслана. З ким саме йдуть переговори правоохоронці не повідомляють.
  • ОВК № 44 — В день виборів комісія не працювала. Члени ОВК переховуються. Раніше на ОВК здійснювали кілька нападів представники ДНР. Також терористи брали у заручники голову окружкому.
  • ОВК № 45 — В день виборів комісія не працювала. Голова ОВК рекомендувала всім членам скласти з себе повноваження. Наразі голова комісії переховується. ОВК декілька разів захоплювалася представниками ДНР, членам комісії погрожували.

Краматорськ

  • ОВК № 48 — Раніше комісія була повністю пограбована, знищена вся документація та оргтехніка. Члени комісії переховуються. Терористи кілька разів брали в заручники голову ОВК, іншим членам неодноразово погрожували.

Горлівка

  • ОВК № 51 — В день виборів члени комісії переховувалися. 24 травня членам ОВК надходили повідомлення на телефон з погрозами.
  • ОВК № 52 — Голова ОВК наразі є самопроголошеним мером Горлівки. Заступник голови комісії відсторонився від організації роботи ОВК та в день виборів перебував на приватній дачі. Іншим членам комісії за день до виборів надходили повідомлення з погрозами. Раніше ОВК захоплювалась представниками ДНР.

Торез

  • ОВК № 54 — Члени комісії перебували у себе вдома. Раніше ОВК захоплювалась представниками ДНР.

Шахтарськ

  • ОВК № 55 — Члени комісії перебували у себе вдома. ОВК захоплювалась представниками ДНР. Представники ДНР брали членів комісії у заручники.

Макіївка

  • ОВК № 56 — Голова комісії знаходиться у лікарні, у неї нервовий зрив. Після озброєного нападу на приміщення, знищення документації та техніки, комісія не працює.
  • ОВК № 57 — Голова ОВК склала з себе повноваження. Інші члени комісії переховуються, але повноваження не складали. Раніше на комісію було скоєно напад озброєних людей, знищена техніка й документація. Члени комісії перебували в заручниках у терористів більше двох годин.

Маріїнка

  • ОВК № 60 — єдина окружна комісія, яка запрацювала в день виборів. ОВК стала восьмою працюючою комісією 25 травня на Донеччині. Напередодні вона була захоплена бойовиками ДНР. Місцезнаходження комісії було змінено через питання безпеки.
Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16
 

Про громадське спостереження за виборами

Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».