Хоча на невеликих дільницях підрахунок результатів волевиявлення закінчився уже за дві години після їх закриття, за повідомленнями короткотермінових спостерігачів ОПОРИ, протоколи підпишуть вже 26 травня. 

Розрахунок простий: якщо документ про підсумки голосування буде оформлений 25 травня, члени комісії, які працюють не на платній основі, отримають оплату лише за один день. У вмпадку, якщо це відбудеться 26 травня, оплата буде здійснюватися й за другий день. Представники з окремих дільничних комісій, навіть діставшись окружних виборчих комісій, чекають півночі під приміщеннями ОВК.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебіго мкампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучилося ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.