Волинське представництво громадянська мережа ОПОРА звертається до дільничних та окружних виборчих комісій із закликом неухильно дотримуватись вимог законодавства про вибори, зокрема, видавати спостерігачам протоколи про підрахунок голосів.

За інформацію Громадянської мережі ОПОРА, на окремих виборчих дільницях Волинської області члени ДВК заявляють про те, що вони не будуть видавати копії протоколів для спостерігачів, виготовлені на чистих бланках отриманих від ЦВК. Такі роз’яснення вони нібито отримали під час навчання членів ДВК та від окружних виборчих комісій, а ті в свою чергу посилаються на вказівки з ЦВК. Водночас, яким чином ДВК повинні виконати норму про виготовлення копій протоколів (робити ксерокопії, писати дані підрахунку на чистих аркушах!) ніхто їм не роз'яснив.

Нагадаємо, згідно ч. 8. ст.79 закону «Про вибори Президента України», довіреним особам кандидатів та офіційним спостерігачам, які були присутні при підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці «невідкладно видаються копії… протоколу, засвідчені головою і секретарем ДВК та скріплені печаткою комісії». На попередніх виборчих кампаніях такі копії протоколів виготовлялись саме із бланків протоколів, виготовлених ЦВК. Цього року таких бланків видали кожній ДВК у кількості 75 примірників. У той же час ні ксерокопіювальних машин, ні іншої техніки, яка б дозволила зробити копії протоколів на абсолютній більшості виборчих дільниць немає. Тому ДВК мають робити копії для спостерігачів саме з використанням бланків протоколів про підрахунок голосів.

Крім того, наголошуємо, що «ненадання копії виборчого протоколу» тягне за собою накладення штрафу від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інше потенційне порушення, яке може мати місце на Волині – встановлення графіку прийому виборчої документації окружними виборчими комісіями. За інформацією спостерігачів, окружні комісії виборчих округів №21 та №23 розробили так звані графіки прийому документації. Згідно цих графіків, що навіть не затверджені рішеннями ОВК, дільничні комісії з різних районів повинні приїзджати у визначений час. Так, ДВК з Ківерцівського району (ВО №23) дали вказівку привозити документацію не раніше 7:00 понеділка. А ДВК Ратнівського району (ВО №21) радили приїжджати в окружну комісію не раніше 16:00 понеділка. Те саме й по інших районах.

Наголошуємо, що такі рекомендації/вказівки ОВК є незаконними. Адже згідно ч. 10. ст. 79 закону «Про вибори Президента України», «пакети з протоколами ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці … невідкладно після закінчення засідання комісії доставляються до окружної виборчої комісії». Тому якщо ДВК цього не вчинять, вони грубо порушать закон. На жаль, інших варіантів поведінки для членів виборчих комісій не встановлено.

Для того, щоб не допустити великого скупчення людей при прийомі документації в приміщенні окружної комісії, радимо ОВК та місцевим органам влади подумати над створенням умов для членів ДВК – знайти додакове приміщення чи зал, де всі люди могли б поміститися і спокійно почекати своєї черги для здачі документації. Інші варіанти поведінки членів ОВК та ДВК будуть трактуватись як грубе порушення закону.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
 За коментарями звертайтеся до:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.