Комісія ДВК№320271 (с. Семиполки Броварського району, 98 округ) у день голосування вчинила низку серйозних порушень, чим ставить під сумнів легітимність волевиявлення тут виборців.

Так, спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА не пустили на ранкове засідання. Наголосимо, що саме під час ранкового засідання перевіряється збереженість сейфу і виборчої документації. Пункти 4 і 5 статті 75 Закону України “Про вибори Президента” роз'яснюють, що на ранковому засіданні відкривається сейф (металева шафа) з виборчими бюлетенями. Голова дільничної виборчої комісії оголошує кількість бюлетенів. У разі виявлення пошкодження стрічки, якою було опечатано сейф (металеву шафу), або невідповідності підписів чи печатки на ній дільнична виборча комісія негайно повідомляє про це органи внутрішніх справ та окружну виборчу комісію.

Наголосимо, спостерігачів зумисно не пустили на ранкове засідання, тож гарантувати, що жодних маніпуляцій із бюлетенями не було, Громадянська мережа ОПОРА не має підстав. Перешкоджаючи участі спостерігачів у засіданні, ДВК порушила пункт 1 частини 9 статті 69 ЗУ “Про вибори Президента”. Тим самим вони поставили під сумнів законність своєї діяльності і добропорядність своїх намірів. Аби виправити цю ситуацію і повернути виборам легітимність, члени комісії мали повідомити про порушення окружну виборчу комісію і шукати шляхів вирішення проблеми. Наприклад, провести повторний перерахунок бюлетенів у присутності спостерігачів. Вони, натомість, чинили  спротив реєстрації акту про порушення.

Коли прибула мобільна група швидкого реагування Громадянської мережі ОПОРА, на очах у спостерігача і під відеозапис член комісії хотів видати виборцю бюлетень у відповідь на пред'явлення закордонного паспорту. Так, відповідно до частини 2 статті 2 Закону України “Про вибори Президента” закордонний паспорт є підставою для голосування. Але — на закордонній виборчій дільниці (пункт 9 частини 2 Закону України “Про вибори Президента”). 

Замість врахувати зауваження, члени комісії дали розпорядження міліціонеру вивести спостерігача з дільниці. А також — пропонували за це голосувати, хоча процедура голосування може відбуватися лише на ранковому чи вечірньому засіданні.

Далі на цій же дільниці виборець фотографувався з бюлетенем, але члени комісії міліціонера не викликали і порушницю відпустили, переконавши її попередньо витерти світлини з телефону, хоча її дії суперечили частині 4 статті 76 Закону України “Про вибори Президента”: “Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб.”

Невідомо, через некомпетентність чи зі злого умислу, але своїми діями дільнича виборча комісія ставить під ризик визнання результатів виборів на цій дільниці з огляду на перелічені грубі порушення чинного законодавства.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що інститут громадського спостереження практикується у всіх демократичних країнах і є інструментом легітимації результатів волевиявлення громадян. Присутність незалежних спостерігачів на дільницях, їх висновки про законний перебіг виборів — це гарантії для суспільства, що процедура організована чесно.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.