Протягом жовтня-грудня 2017 року Громадянська мережа ОПОРА здійснювала моніторинг залучення громадськості до процесу прийняття рішень та вироблення політики в об’єднаних територіальних громадах.

У процесі дослідження ми аналізували наявність та повноту нормативно-правових процедур, якими регулюється процес інформування та залучення громадськості до прийняття рішень на рівні ОТГ. А також досліджували практику функціонування механізмів місцевої демократії в новостворених ОТГ у розрізі чотирьох різних тем (політик): добровільного об’єднання громад, бюджетного процесу, стратегічного планування розвитку територій, розвитку місцевої інфраструктури.

Система індикаторів моніторингу розроблена на основі норм українського законодавства та положень «Кодексу кращих практик участі громадськості у процесі прийняття рішень», підготовленому Конференцією Міжнародних неурядових організацій Ради Європи і прийнятому у 2009 році. У Кодексі, який спирається на практичний досвід і перевірені методи з різних країн Європи, міститься низка загальних принципів, керівних напрямків, інструментів і механізмів у сфері громадської участі.

Дослідження проводилося у всіх областях України й охоплювало 48 ОТГ (по 2 в кожній області), з яких 19 міських, 14 селищних та 15 сільських.

Пропонуємо вашій увазі результати дослідження.