Приналежність представників органів державної влади до тієї чи іншої політичної сили може створювати потенційні ризики щодо використання адміністративного ресурсу в політичних інтересах. На Донеччині 13,5% державних службовців та представників самоврядування є членами політичних партій.

Експерти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували партійну приналежність голів, перших заступників, заступників, керівників апарату районних та обласної адміністрацій на Донеччині. Виявилось, що 7 осіб з 52 є членами політичних партій, що становить 13,5%.

За партійною належністю розподіл є наступним: 5 осіб – «Блок Петра Порошенка «Солідарність», по 1 особі – «Наш Край» та «Відродження» відповідно.

Аналіз був проведений протягом жовтня-листопада. Ця інформація підтверджується документально або інформацією з джерел, які знаходяться у відкритому доступі.

Враховуючи статтю 6 Закону України «Про політичні партії в Україні» членами політичних партій не можуть бути: судді, прокурори, поліцейські, співробітники Служби безпеки України, військовослужбовці, працівники органів доходів і зборів, персонал Державної кримінально-виконавчої служби України, працівники Національного антикорупційного бюро України, державні службовці у випадках, передбачених Законом України «Про державну службу», члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«Таким чином, ситуація з партійною приналежністю чиновників Донецької області не є такою, яка може значно вплинути на хід передвиборчої кампанії та результати виборів. Однак, враховуючи специфіку українських реалій, потенційна загроза використання адміністративного ресурсу існує», – вважає координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області Роман Кисленко.

Важливо, аби державні службовці чітко розмежували виконання своїх службових обов'язків та свої політичні погляди, дотримувались міжнародних стандартів та національних норм щодо політичної нейтральності та неупередженості.

Ознайомитись із текстом всеукраїнського дослідження можна за посиланням.

За коментарями звертайтеся:
Роман Кисленко, координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області
тел.: 050 702 90 77