До суду дійшло лише близько 5% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян на парламентських виборах 2014 р., а понад 77% - закрито через відсутність складу кримінального правопорушення. Про це свідчить моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, проведений протягом лютого–серпня 2015 р. Громадянською мережею ОПОРА у партнерстві з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES). ОПОРА закликає парламентарів вдосконалити виборче законодавства і Кримінальний кодекс України для забезпечення ефективного розслідування і невідворотності покарання у випадках порушення виборчих прав громадян на виборах усіх рівнів, а також спонукає громадськість забезпечити дієвий контроль за  ефективним розслідуванням 52 кримінальних  проваджень, досудове слідство щодо яких ще триває.

Звіт. Розслідування злочинів, пов’язаних із виборчим процесом 2014 р.

Станом на 31 серпня 2015 року  досудове розслідування результативно було завершено лише у 14 з 291 кримінальних провадженнях (близько 5%) від усіх розпочатих кримінальних проваджень за фактами діянь із ознаками злочинів проти виборчих прав громадян.

0 opora vyborchi porushennia 1

Фігурантами судових процесів, які стосувалися злочинів проти виборчих прав громадян на позачергових виборах народних депутатів України 2014 р. всього стали 14 осіб. Про це свідчать дані ОПОРИ, отримані за допомогою Єдиного Реєстру судових рішень. Обвинуваченими у судовому процесу, здебільшого, виступали члени дільничних виборчих комісій (9 із 14 осіб[1]).

0 opora vyborchi porushennia 3

Найчастіше суди призначали міру покарання у вигляді штрафу (мінімальний - 1700 грн., максимальний - 6800 грн.), що поєднувалося із позбавленням права обіймати посади, пов'язані з діяльністю у виборчих комісіях до органів державної та місцевої влади строком на 2 роки. Дещо рідше - покаранням на 5 років позбавлення волі з позбавленням права займатися діяльністю, пов'язаною з виборчим процесом строком на 2 роки або права обіймати посади в дільничних виборчих комісіях.

0 opora vyborchi porushennia 4На даний час, у жодному кримінальному провадженні щодо підкупу виборців (всього 37 таких проваджень) не було пред’явлено обвинувачення та покарано організаторів схем підкупу, чи осіб, на користь яких організовувалися злочинні «піраміди підкупу» чи планувалося запускати «каруселі». Таку тенденцію прослідковуємо як на парламентських виборах 2012 р., так і 2014 р. У той же час притягнення до відповідальності мало фрагментарний характер порівняно з масштабом підкупу на позачергових парламентських виборах. 

Набагато більше ніж у випадку із злочинами проти виборчих прав громадян  зафіксовано вироків,  пов’язаних із розслідуванням фінансових зловживань членів виборчих комісій під час позачергових парламентських виборів (90 вироків). Як і у справах, щодо порушення виборчих прав громадян в переважній більшості випадків застосовується умовне звільнення від відбування покарання, амністія, призначення менш тяжкого покарання чим визначено законом, призначення покарання в мінімальному розмірі визначеному санкцією (1700 грн.), позбавлення права займати керівні посади в виборчих комісіях (голова комісії, секретар комісії) строком 1 рік.

ОПОРА також провела моніторинг кримінальних проваджень щодо притягнення до відповідальності організаторів незаконних «референдумів» 11 травня 2014 р. у Донецькій і Луганській областях. В Єдиному державному реєстрі судових рішень відображено 9 вироків, що стосуються притягнення до відповідальності за організацію та проведення таких «псевдо-референдумів», а охоплення притягнених до відповідальності осіб, що порівняно із кількістю утворених навесні 2014 року «псевдовиборчих комісій» є критично малим.

Актуальними в цілому по країні залишається 52 кримінальних провадження щодо злочинів проти виборчих прав громадян на парламентських виборах 2014 р., розслідування яких досі триває.  Найбільше таких проваджень зафіксовано в Донецькій обл. (26), Києві (13), Київській області (5).

0 opora vyborchi porushennia 2

За підсумками моніторингу Верховній Раді України та повноважним органам влади рекомендовано:

  • Внести зміни до Кримінального кодексу України щодо уточнення формулювання статей про підкуп виборців і надання неправомірної вигоди суб’єктам виборчого процесу або референдуму;
  • Внести зміни до Кримінального кодексу України для встановлення додаткове покарання у вигляді позбавлення права займати посади у виборчих комісіях за ст. 55 ККУ до зняття судимості (зараз діє норма про строк від 1 до 3 років).
  • Внести зміни до Кримінального кодексу України та ЗУ «Про звернення громадян», якими  передбачити необхідність особливого порядку розгляду та відповіді на звернення громадян для органів, наділених слідчими функціями.

Звіт. Розслідування злочинів, пов’язаних із виборчим процесом 2014 р.

Цей прес-реліз створено за технічної підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), а також сприяння Департаменту закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (DFATD) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Висловлені в цьому прес-релізі погляди не обов'язково відображають погляди IFES, DFATD чи USAID.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА

тел./факс: (044) 286-26-70

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА— це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні. 


[1] За підрахунками ОПОРИ на підставі  даних Єдиного Реєстру судових рішень.