Коли ОПОРА аналізувала партійні фінансові звіти щодо надходжень та витрат коштів виборчих фондів під час парламентських виборів 2014 року, в око впало те, що партії, які набрали найбільше голосів, витратили лічені копійки на агітацію в друкованих засобах масової інформації. А деякі не витратили ні копійки.

Зважаючи, що партії, які надали звіти до Центральної виборчої комісії, задекларували, що в агітацію у всіх типах ЗМІ вклали понад 600 мільйонів гривень, то така показова «неувага» до друкованого слова викликала подив.

Адже багато моніторингів джинси, зокрема, моніторинг Інституту масової інформації, робляться саме щодо матеріалів агітаційного характеру в друкованих ЗМІ. Тобто, левова частка коштів виборчої кампанії йде саме на рекламування партії в газетах. І серед лідерів замовних матеріалів в друкованих ЗМІ в тому числі й переможці виборчих перегонів.

0 djynsa1

Однак, якщо вірити даним, які надала Центральна виборча комісія щодо витрат партій, то Радикальна партія Ляшка за період з 1 до 29 жовтня 2014 року для фінансування заходів передвиборчої агітації витратила понад 73,2 млн. гривень. Найбільшу питому вагу – понад 72,5 млн. грн. (99,0 %), становлять витрати на використання засобів масової інформації, а саме: на оплату ефірного часу на телебаченні – 67,4 млн. грн. (92,06 %), на радіо – понад 5 млн. грн. (6,9 %), публікування агітаційних матеріалів у друкованих засобах масової інформації – 31,3 тис. грн. (0,04 %).

Що таке 31,3 тисячі гривень на рекламу в друкованих ЗМІ в загальноукраїнських масштабах, медійники чудово розуміють. Це 5-7 статей в обласному виданні на півшпальти.

0 djynsa2

0 djynsa3

0 djynsa4

Однак, тільки 25 вересня було зафіксовано чотири агітаційних матеріали РПЛ в газетах Чернівецької області, два – 2 жовтня, чотири – 9 жовтня, два – 16 жовтня, два – 23 жовтня. Також два матеріали агітаційного характеру за Радикальну партію містились і в районних газетах. Загалом тільки в одній Чернівецькій області було опубліковано як мінімум 16 агітаційних матеріалів за партію. Навіть на цю рекламу в одній (найменшій) області 31 тисячі гривень не вистачило би. Однак, у звіті зазначено саме цю суму і саме по всій Україні.

Ще менше витрачених коштів, а саме – 15,5 тисяч гривень, на агітацію в газетах та журналах задекларувалапартія Народний фронт. Так, за період з 26 вересня до 23 жовтня 2014 року Політичною партією “НАРОДНИЙ ФРОНТ” для фінансування заходів передвиборчої агітації витрачено понад 93,6 млн. гривень. Найбільшу питому вагу – майже 76 млн. грн. (81,1 %), становлять витрати на використання засобів масової інформації, а саме: на оплату ефірного часу на телебаченні – 71,7 млн. грн. (76,49 %), на радіо – 4,3 млн. грн. (4,6 %), публікування агітаційних матеріалів у друкованих засобах масової інформації – 15,5 тис. грн. (0,01 %).

Знову ж таки – 15,5 тисяч гривень може коштувати одна реклама в друкованому ЗМІ. Однак, за період з 25 вересня, в найбільших обласних газетах Чернівецької області вийшло як мінімум вісім, а в районних 16 матеріалів агітаційного характеру.

Далі – більше. Ні Блок Петра Порошенка, ні ВО “Батьківщина’, якщо вірити офіційній інформації Центральної виборчої комісії, не задекларували ні копійки на агітацію в друкованих ЗМІ.

Так за період з 26 вересня до 21 жовтня 2014 року ПАРТІЄЮ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” для фінансування заходів передвиборчої агітації витрачено понад 97,3 млн. гривень. Найбільшу питому вагу – понад 86 млн. грн., або 88,5 %, становлять витрати на використання засобів масової інформації, а саме – на оплату ефірного часу на телебаченні – 81,2 млн. грн. (83,4 %), на радіо – 5,0 млн. грн. (5,1 %).

А ВО «Батьківщина» за період з 24 вересня до 29 жовтня 2014 року для фінансування заходів передвиборчої агітації витратило понад 109 млн гривень (90,8 % з яких становлять витрати на використання засобів масової інформації, а саме – на оплату ефірного часу на телебаченні – 96,3 млн. грн. (88 %), на радіо – 3,1 млн. грн. (2,8 %).

В той час, як у випусках обласних та районних газет від 25 вересня до 23 жовтня можна знайти як мінімум 12 матеріалів за Блок Петра Порошенка та близько 30 матеріалів за ВО Батьківщина.

Тим часом Сильна Україна задекларувала більше мільйона витрат на рекламу в друкованих ЗМІ, Опозиційний блок – 1,3 мільйони і Самопоміч – більше 514 тисяч гривень.

Ну, і я неодноразово писала про агітацію Народного фронту в газетах Чернівецької області, про джинсу щодо стратегії 2020 Петра Порошенка, і про піар партій і кандидатів на АТО і загалом про агітацію в газетах Чернівецької області. Тієї агітації в місцевих ЗМІ було щонайменше на сто тисяч гривень.

Однак у фінансових звітах вказаних партій (а це офіційний документ і мав би відповідати реальному стану речей), довідку щодо яких надала Центральна виборча комісія, немає коштів, які витрачені на агітацію в друкованих ЗМІ, або є у смішних розмірах.

Тому сміливо можна припустити, що реклама в газетах та журналах велась не за кошти виборчих фондів, а з «чорного» фонду. А це, в свою чергу, пряме порушення закону «Про вибори народних депутатів», згідно з яким, передвиборча агітація за партії повинна фінансуватись прозоро: виключно за кошти виборчих фондів партій, а з корупційних джерел.

Надія Вірна, спеціально для “Ні корупції!”