У місті Тячів Закарпатської області (одномандатний виборчий округ № 72) на одній з вулиць місцеві жителі виявили пачку із контрольними талонами від виборчих бюлетенів.

Згідно з інформацією із контрольних талонів, вони – із виборчої дільниці № 210512, що знаходиться у селі Нижня Апша Тячівського району на вул. Леніна, 114. Талони стосувалися бюлетенів загальнодержавного багатомандатного виборчого округу.

Як з’ясував спостерігач ОПОРИ, жителі Тячева, що знайшли пачку 18 листопада, одразу понесли її до редакції місцевої районної газети.

У коментарі ОПОРІ голова окружної виборчої комісії № 72 Михайло Рошко зазначив, що інформацію про знахідку контрольних талонів він отримав із Інтернет-ЗМІ. Йому ж про це наразі нічого не відомо, до нього представники міліції з цим питанням не зверталися. Михайло Рошко каже, що уся документація щодо результатів голосування із дільниці села Нижня Апша № 210512 відповідала нормам, ніяких претензій до документів не було. Він сказав, що буде розбиратися у ситуації.

kontrolni lysty zakarpattia 19 11

kontrolni lysty zakarpattia 19 11 2

Зараз пачка із контрольними талонами досі перебуває у редакції тячівської районної газети. Як розповіла спостерігачу ОПОРИ співробітниця газети, правоохоронні органи ще не цікавилися цією ситуацією.

За неофіційною версією від місцевих журналістів, пачку з контрольними талонами могли загубити, коли перевозили документацію із приміщення ОВК до приміщення архіву. За інформацією місцевих журналістів, допомагали з цим учні місцевого ПТУ, тож, можливо, хтось із них прихопив пачку з контрольними талонами, а потім викинув.

Цей факт викликає питання, оскільки документація ДВК повинна бути запакована та опечатана. Аналогічно, документи від ДВК повинні бути запакованими та опечатаними, зберігаючись в ОВК. При переміщенні документації ніхто не мав права розкривати теки з документами.

Згідно з вимогами частини 3 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України», на контрольних талонах міститься інформація про члена ДВК, який видав бюлетень, підпис виборця, який бюлетень отримав та номер, за яким виборець, що проголосував, занесений до  списку на виборчій дільниці.

Згідно з частиною 12 Закону України «Про вибори народних депутатів України», пакети з протоколами дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі, виборчими бюлетенями, контрольними талонами і предметами, списками виборців, а також, за наявності, окремими думками членів виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, актами, заявами, скаргами та рішеннями, прийнятими виборчою комісією, невідкладно після закінчення засідання виборчої комісії доставляються до окружної виборчої комісії.

УТОЧНЕНО (20 листопада):

З ОПОРОЮ зв"язались представники міліції і повідомили таке: за фактом публікації інформації в інтернеті про виявлення контрольних талонів із виборчої дільниці № 210512 (знаходиться у селі Нижня Апша Тячівського району), 19 листопада 2014 року було зареєстровано справу в єдиному реєстрі досудових розслідувань. Контрольні талони у районної газети було вилучено працівниками Тячівської міліції.

 

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.