На Київщині до ОВК № 94 звернулися із заявою представники кандидата від партії “Блок Петра Порошенка” Гліба Лірника. У заяві - прохання перерахувати голоси на 29 дільницях, інформує спостерігач ОПОРИ. Заяву зареєстрували, але не задовільнили.

94 округ включає до себе Обухів, Васильків, а також Обухівський і Васильківський райони. Тут на виборах діяло 135 дільниць, орієнтована кількість виборців — 150 954 громадян. За результатами голосування в одномандатному окрузі серед кандидатів-мажоритарників виборці обрали Віктора Романюка (висуванець “Народного фронту”). За нього проголосували 32 % виборців. Гліб Лірник від “Блоку Петра Порошенка” набрав 30,06 % від загальної кількості голосів.

Під час підрахунку голосів, транспортування протоколів та іншої виборчої документації до ОВК критичних претензій до процедури в суб'єктів виборчого процесу не було. Але після того, коли стали відомі результати, представники кандидата Лірника звернулися в ОВК з тим, щоб таки домогтися перерахунку на низці дільниць. Голова ОВК Оксана Фетисенко (квота Партії регіонів) у коментарі ОПОРІ розповіла, що заяву окружна комісія зареєструвала, розглянула і відхилила.

Інший член комісії, Микола Мотрук (від Партії пенсіонерів України) розповів, що хоча заяву не прийняли, але робота ОВК на деякий час була паралізована. Справа у тому, що Центральна виборча комісія зобов'язала окружну внести уточнення в остаточний протокол за результатами голосування. Уточнюватися у протоколі відповідно до законодавства можуть хіба технічні описки. 8 членів комісії на засіданні утримувалися від внесення цих поправок у протокол і ОВК не могла відтранспортувати документ до Центрвиборкому.

За словами Мотрука, аж після дзвінка у ЦВК ситуація зрушила з мертвої точки. Членам окружної комісії пояснили, що перераховувати голоси можуть лише дільничі виборчі комісії і відправляє їх ОВК на цю процедуру одразу після завершення голосування — коли ДВК привозять протоколи і виборчу документацію. Якщо ж результати не викликали сумнівів, то підставою для перерахунку може бути хіба рішення суду. Саботуючи оформлення остаточного протоколу, члени ОВК перевищують свої службові повноваження, а такі дії, мовляв, можуть спровокувати кримінальну відповідальність. Після цих роз'яснень остаточний протокол прийняли і  у супроводі конвою виборчу документацію транспортували до Центрвиборчкому. Про це ОПОРІ повідомила голова окружної комісії Оксана Фетисенко.

Громадянска мережа ОПОРА схвалює рішення ОВК щодо особливої уваги з приводу охорони виборчої документації під час транспортування її до ЦВК, адже в новітній історії виборчого процесу на теренах Київщини уже були прецеденти, коли невідомі зловмисники нищили протоколи і ставили у такий спосіб під сумнів результати голосування. Частина 11 статті 94 ЗУ “Про вибори народних депутатів” інформує: “У разі неможливості усунення без перерахунку виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та (або) одномандатному окрузі неточностей у протоколі (протоколах) дільничної виборчої комісії у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі, а також у разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами дільничної виборчої комісії по загальнодержавному округу та (або) одномандатному округу окружна виборча комісія зобов'язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі.”

А тим часом Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що Віктор Романюк втретє балотувався по цьому окрузі, але вперше буде депутатом Верховної Ради. Його участь у виборчих перегонах почалася з гучних судових справ — кандидат за останні 5 років рідко бував в Україні, тож у ЦВК вимагали його не реєструвати. Романюк наполягав, що переховувався за кордоном від кримінального переслідування. За його словами, це переслідування мало політичні мотиви. Проти нього велися кримінальні провадження щодо заводу «Індар», одного з підприємств, що займаються повним технологічним циклом виробництва інсуліну, де кандидат працював на посаді заступника голови правління з юридичних та економічних питань. Кандидат Романюк стверджував, що має відрядження від організації «Союз трудових колективів проти рейдерів» (ст.9 ЗУ «Про вибори…» визначає відрядження як достатню причину перебувати за межами України, не втрачаючи при цьому права балотуватися до парламенту). Конкуренти кандидата на виборах стверджували, що організацію, від якої кандидат має відрядження, Віктор Романюк створив сам. А отже, «Союз трудових колективів проти рейдерів» є зацікавленою стороною, тож документи, видані цим ГО, не можуть беззастережно братися до уваги.

Гліб Лірник за результатами виборчих перегонів до фінішу прийшов другим і фактично дихав у потилицю Романюку. Він є власником одного з найдорожчих розважальних комплексів — нічного клубу D'Lux. Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала поширення афіш цього клубу, на яких кандидат пропонував відвідувачам прийти із фотографією бюлетеня з галочкою навпроти свого прізвища. Власникам такого фото гарантувався безкоштовний вхід і випивка на барі на суму 1 000 грн. Такі дії мають ознаки непрямого підкупу виборців і переслідуються Кримінальним кодексом України.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.