Скандально відома окружна виборча комісія №59, яка розташована в смт Велика Новосілка, досі не відновила роботу. Члени ОВК, які поновили свої повноваження через суд, блокують роботу комісії. Про це повідомляє прес-служба спільної кампанії спостереження за виборами ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

«Сьогодні вранці «нові» члени комісії, яких призначила ЦВК після припинення повноважень членів окружкому, що вирушили на Київ, за допомогою правоохоронців, які знаходяться у будівлі ОВК, потрапили до приміщення окружкому та почали працювати. Пізніше до комісії приїхали «старі» члени ОВК, які почали блокувати роботу комісії та не дозволяють проводити засідання», — повідомляє спостерігач.

За інформацією спостерігача, Центральна виборча комісія подала касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України на рішення Київського апеляційного адміністративного суду, який 3 листопада відновив повноваження п’ятьох членів окружної виборчої комісії № 59. «Наразі ці члени комісії чекають на завершення судової справи, тому й блокують роботу діючих членів ОВК», — говорить спостерігач ДОО КВУ та ОПОРИ.

Разом із цим, голова окружної комісії № 59 Руслан Богданов повідомив, що колишні члени комісії незаконно перешкоджають їх діяльності. «Окружна комісія № зараз не працює, тому що «старі» члени комісії незаконно заважають нашій роботі. Вони посилаються на рішення суду, але судовий процес ще незавершений. Остаточне рішення має винести суд вищої інстанції, тому наш склад комісії досі є повноважним», — говорить голова комісії.

Крім того, Руслан Богданов повідомив, що вранці комісію блокували співробітники СБУ. «Сьогодні вранці комісію фактично захопили правоохоронці зі Служби безпеки України. Вони заблокували нас у приміщенні ОВК, та сказали, що ми маємо чекати на прибуття оперативно-слідчої групи. Оперативно-слідча група приїхала через чотири години, весь цей час ми були змушені знаходитись у приміщенні комісії. Ми показали працівникам СБУ документи комісії, після чого вони залишили ОВК», — заявив він.

Станом на 21:00 ситуація в окружній комісії № 59 дуже напружена. Між колишніми та діючими членами комісії постійно виникають конфлікти, до вирішення яких залучаються силовики.

Як відомо, скандал в ОВК № 59 розгорнувся після того, як 30 жовтня члени окружної комісії прийняли рішення перенести місце засідання окружному до Києва. 31 жовтня ЦВК достроково припинила повноваження дев’ятьох членів комісії, які вирушили на Київ. Пізніше п’ять членів комісії опротестували це рішення ЦВК у суді.

Протистояння в 59-му окрузі розгорнулося між кандидатами в народні депутати Валентином Маньком та Сергієм Сажком.

 

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар кампанії спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України у Донецькій області
(050) 569-23-05; (062) 213-02-56
 
Про громадське спостереження за виборами
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
У Донецькій області громадське спостереження за парламентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітету виборців України».