Минула ніч відзначилася чи не найбільшим напруженням за час роботи окружної виборчої комісії № 182 (центр – Суворовський район м. Херсона). Протистояння між двома групами, що склалися в комісії, закінчилося втручанням міліції та СБУ. Але уточнені протоколи були виготовлені та наразі їх транспортують до Центральної виборчої комісії.

05-10-OVK-182

Засідання продовжилося ввечері 04 листопада після того, як вдень було оголошено технічну перерву для уточнення деяких відомостей з виборчих дільниць. Ще до перерви комісія не могла визначитись з порядком денним: голова Андрій Бабенко (від партії «Батьківщина») ставив на голосування розгляд скарги від кандидата Юрія Одарченка щодо перегляду результатів голосування на спеціальних дільницях. Більшість членів ОВК не погоджувались із таким порядком денним, вони наполягали на складанні уточнених протоколів по загальнодержавному та одномандатному виборчих округах, як того вимагала ЦВК.

На цьому ґрунті відбувались сварки і провокації, зокрема, члени комісії, що не підтримували голову, відібрали листок з проектом порядку денного від голови і запропонували свій, його ж підтримали більшістю голосів. На що Дмитро Ільченко, довірена особа кандидата Одарченка, подав скаргу, в якій вказував, що члени ОВК перевищили свої повноваження, бо вони не мали права вносити свій порядок денний на голосування.

У другій половині дня відбулися шість засідань Херсонського обласного адміністративного суду по скаргах, які подавали від імені Юрія Одарченка, що стосувались порядку призначення засідань ОВК та процедури їх проведення. За словами речника Херсонської обласної організації партії «Батьківщина» Станіслава Трошина, суд виніс ухвали по всіх скаргах на користь Одарченка.

Продовжилося засідання ввечері, але пристрасті не вщухли. Каменем спотикання залишилося питання порядку денного, а саме, чи вважати це засідання таким, що встановлює результати голосування і чи виносити на порядок денний питання про складання уточнених протоколів. Голова комісії наполягав на внесенні питань щодо законності голосування в СІЗО та в колонії № 90. Більшість членів комісії чинила опір. Робота супроводжувалась сварками, бійками, викраденням документів тощо. У ситуацію втрутилася міліція та представники СБУ, були складені протоколи про правопорушення.

Закінчилося тим, що о другій годині ночі члени ОВК відібрали силою документи у голови комісії, зачинилися в іншому приміщенні, і склали уточнені протоколи. А в цей період інша частина комісії склала акт про те, що 26 жовтня, у день голосування, на виборчій дільниці № 650782 , що у виправній колонії № 90, голосування відбувалося по документах, які не дають змогу встановити особу виборця. Цей акт підписали навіть новопризначені члени ОВК, які тоді ще на мали повноважень.

Розійшлися під ранок, а вдень члени комісії, що складали уточнені протоколи, повезли їх до ЦВК. Як закінчиться справа поки не відомо, чи прийме комісія вищого рівня протоколи, що були складені таким скандальним чином, дізнаємось пізніше. 

Нагадуємо, що окружна виборча комісія № 182 (центр – Суворовський район м. Херсон) працювала над встановленням результатів голосування три доби, за цей час було декілька сутичок, скарги, зникнення печатки, відкрито кримінальну справу щодо дій та бездіяльності колишньої голови ОВК Марії Левківської. Всі ці події відбувались на фоні жорсткої боротьби між двома кандидатами Юрієм Одарченком (партія «Батьківщина») та Олександром Співаковським (партія «Блок Петра Порошенка»). За результатами підрахунку голосів переміг Олександр Співаковський з різницею у 174 голоси, що складає 0,26 %. Юрій Одарченко подав скарги до ЦВК та до суду з вимогою провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці № 650782, що розташована у виправній колонії суворого режиму № 90.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.