Заміна голови окружної виборчої комісїі № 182 та введення нових членів не зрушили з місця роботу, наразі головне питання – це внесення уточнень до протоколів про результати голосування як по загальнодержавному виборчому округу, так і по одномандатному виборчому округу.

Протягом дня 3 листопада члени окружної виборчої комісії № 182 (центр – Суворовський район м. Херсон) двічі збиралися, щоб провести засідання. Проте їм так і не вдалося розпочати конструктивної роботи – вони навіть не змогли проголосувати за порядок денний. Як передають спостерігачі ОПОРИ, в комісії сформувалася більшість з 10 членів, які блокують будь-які пропозиції щодо порядку денного та проекти рішень, які ініціює новопризначений голова комісії Андрій Бабенко (від партії «Батьківщина»). Вони виявляють явну упередженість, роблячи все, щоб не були прийняті рішення, які б могли призвести до перегляду результатів голосування по виборчій дільниці № 650782, яка розташована у виправній колонії суворого режиму № 90.

В якості групи підтримки команді Юрія Одарченка (кандидат від партії «Батьківщина») 3 листопада до Херсону прибула делегація у складі народного депутата Олександри Кужель (нині має увійти по списку партії «Батьківщина» до нового парламенту) та кандидатів у народні депутати Ігоря Жданова та Вадима Івченка (партія «Батьківщина»). Вчора вони були присутні на засіданні ОВК, хоча це і не допомогло навести лад, а скоріше – навпаки.

А сьогодні, 4 листопада, гості з Києва провели прес-конференцію, на якій дали оцінку тому, що відбувається на цій окружній комісії, а також розповіли про результати їхнього відвідування виборчих дільниць у виправних закладах. Зокрема Олександра Кужель вважає, що голосування у СІЗО та в колонії було проведено з порушеннями та під тиском з боку керівництва обласної пенітенціарної служби. Також, були висловлені сумніви, що Херсонський обласний адміністративний суд, де розглядаються скарги Юрія Одарченка, буде неупередженим, бо голова цього суду Віталій Попов, був кандидатом від партії «Блок Петра Порошенка» по іншому округу в Херсонській області.

04-11-pres-konf

Сьогодні вдень знову зібралось засідання ОВК № 182, але неузгодженість, сварки та провокації  призвели до того, голова комісії покинув засідання. За його відсутності було обрано головуючого, і комісія приступила до складання уточнених протоколів про результати голосування. Але виявилося, що їм необхідно зробити уточнення по деяких протоколах з виборчих дільниць, для цього була оголошена технічна перерва до вечора. Необхідно додати, що Центральна виборча комісія жорстко поставила умову перед ОВК № 182 виготовити уточнені протоколи до 5 листопада і доставити їх у Київ, а інакше вибори по цьому округу можуть бути визнанні такими, що не відбулися. Комісія має намір сьогодні все ж таки скласти протоколи і транспортувати їх до ЦВК у повному складі, бо печатка відсутня і вони мають підтвердити, що протоколи дійсні. 

Нагадуємо, що окружна виборча комісія № 182 (центр – Суворовський район м. Херсон) працювала над встановленням результатів голосування три доби, за цей час було декілька сутичок, скарги, зникнення печатки, відкрито кримінальну справу щодо дій та бездіяльності колишньої голови ОВК Марії Левківської. Всі ці події відбувались на фоні жорсткої боротьби між двома кандидатами Юрієм Одарченком (партія «Батьківщина») та Олександром Співаковським (партія «Блок Петра Порошенка»). За результатами підрахунку голосів перемогу здобув Олександр Співаковський з різницею у 174 голоси, що складає 0,26 %. Юрій Одарченко подав скарги до ЦВК та до суду з вимогою провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці № 650782, що розташована у виправній колонії суворого режиму № 90.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.