3 листопада на засіданні ОВК 171 ОВО розглядала питання стосовно постанови Фрунзенського районного суду м. Харків за позовом кандидата-мажоритарника від “Народного Фронту” по 171 ВО Інни Чуйко. Причиною звернення до суду стали зроблені помилки у протоколі під час підрахунку голосів ДВК ВД № 631358 (гімназія № 82, пр-т Героїв Сталінграда, 171Б, м. Харків).

У заяві позивач просила визнати ОВК недійсним протокол про підрахунок голосів на ВД № 631358. А саме у частині встановлення кількості виборців, які взяли участь у голосуванні в одномандатному окрузі у приміщенні для голосування (пункт 10 Протоколу), та кількості виборців, які взяли участь у голосування в одномандатному окрузі на виборчій дільниці (пункт 12 Протоколу). Також Інна Чуйко просила зобов’язати ДВК ВД № 631358 усунути порушення шляхом складання уточненого протоколу.

31 жовтня Фрунзенський районний суд м. Харків на своєму засіданні дійшов висновку, що ДВК ВД № 631358 дійсно допустила порушення. А саме в п.10 Протоколу про підрахунок голосів зазначено “826”, замість “893”, а в п.12 - “854” замість “921”.

У своєму рішенні суд задовольнив позов Інни Чуйко частково. Зокрема, суд визнав протиправними дії виборчої дільниці № 631358 під час встановлення кількості виборців в п.10 та п.12 Протоколу. Також він постановив зобов’язати ДВК № 631358 вирішити питання про прийняття рішення щодо складання уточненого протоколу.

Як зазначає спостерігач ОПОРИ, котрий був присутнім на засіданні ОВК 171 ВО, голова комісії Джавад Ахмедов (від ВО “Свобода”) та заступник голови Валерій Харлан (від депутатської фракції Партії регіонів) ставили питання стосовно непотрібності оскаржувати те, що жодним чином, на їхню думку, не змінить волевиявлення народу і не вплине на кількість голосів, які отримала кандидат Інна Чуйко.

За свідченням спостерігача ОПОРИ, при обговоренні питання на засіданні склалася напружена атмосфера. “Члени комісії досить нестримано відповідали і дозволяли собі перебивати інших осіб, які говорили” - повідомляє спостерігач. Як результат, було вирішено повідомити ДВК № 631358 про необхідність прийняття рішення щодо отриманої ними постанови Фрунзенського районного суду м. Харків.

Варто відмітити, що відповідно до тексту постанови ДВК ВД № 631358 вже надавала в якості доказової бази протокол про підрахунок голосів в одномандатному окрузі з поміткою “Уточнений”. Але суд визнав цей доказ неналежним, бо на самому протоколі стояли дата та час “27.10.2014 о 2 год. 56 хв.”, при цьому протокол до уточнення був датований на 1 хв пізніше. У постанові Фрунзенського районного суду це пояснено наступним: вказані дата на протоколі з поміткою “Уточнений” є опискою. До того ж, уточнений протокол, який надали до матеріалів справи, не мав печатки дільничої виборчої комісії

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)